[Nayttelyposti] Oliver ja Tellervo Kochta-Kalleisen videoinstallaatio 101 kaikkien puolesta Salon taidemuseossa 6.5.2023 alkaen

Nykänen Reetta reetta.nykanen at salo.fi
Ma 24.Huhti. 17:13:18 EEST 2023


TELLERVO KALLEINEN & OLIVER KOCHTA-KALLEINEN: 101 KAIKKIEN PUOLESTA
Salon taidemuseo Veturitalli // Galleria Sivuraide, 6.5.–10.9.2023

Salon taidemuseon kesän näyttelyissä pureudutaan ihmisyyden kysymyksiin. Galleria Sivuraiteella nähtävä Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen vuorovaikutteinen videoinstallaatio 101 kaikkien puolesta pyrkii ymmärtämään, miksi ajattelemme niin kuin ajattelemme. Teos suuntaa katseen tilastojen ihmisiin ja inhimillisiin tarinoihin heidän mielipiteidensä takana.

Teoksen 100 henkilöä muodostavat tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä sukupuolensa, ikänsä, maakuntansa, koulutus- ja tulotasonsa, taustamaansa ja äidinkielensä perusteella. Heistä 51 luokitellaan naiseksi, 13 on yli 70-vuotiasta, yksi on Aasiasta ja yhdellä on tohtorin tutkinto. Vuonna 2015 taiteilijat vierailivat heidän luonaan ympäri Suomea ja haastattelivat henkilöitä heidän suhteestaan kolmeenkymmeneen mielipiteitä jakavaan teemaan. Haastateltavat yrittivät tunnistaa niitä kokemuksia ja vaikutteita, jotka ovat muovanneet heidän mielipiteitään.

Teoksessa kuultavat haastattelut avaavat ainutlaatuisen ikkunan mielipiteiden muodostumisen taustalla oleviin mekanismeihin. Teos nostaa esille myös ajankohtaisen polarisaation ilmiön. Vaikka tietyt aiheet näyttävät jakavan ihmisiä "vahvasti samaa mieltä" ja "vahvasti eri mieltä" -janan ääripäihin, voivat ihmisten vastaukset yllättää. Tämä herättää samalla kysymyksen tilastojen tulkinnanvaraisuudesta. Teoksen ensiesityksestä on nyt kahdeksan vuotta, mutta teoksen teemat ovat edelleen hyvin ajankohtaisia ja synnyttävät aktiivista keskustelua.

Näyttelyn toinen teos, Vaikuttavien kirjojen kirjasto, perustuu samoihin vierailuihin. Jokaista sataa osallistujaa pyydettiin nimeämään omaan ajatteluun vahvasti vaikuttanut kirja. Kirjojen sisällä olevista korteista löytyy tilastotietoa kirjan valinneesta henkilöstä sekä kuvaus kirjan merkityksestä hänen maailmankuvaansa.

Kalleisten teokset herättävät katsojan pohtimaan omia vaikuttimiaan ja maailmankuvaansa. Kokonaisuus käy vuoropuhelua myös museon pääsaleissa olevan Meeri Koutaniemen ja Gertruden Bellin valokuvista kootun näyttelyn kanssa. Molemmista näyttelyistä nousee esille sama teema: mitä on olla ihminen.

Tiedustelut näyttelystä: Salon taidemuseon intendentti Minna Nyqvist 044 7784888, minna.nyqvist at salo.fi<mailto:minna.nyqvist at salo.fi>

Salon taidemuseo Veturitallli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892. Avoinna ti-pe 10-18, la-su 11-17. Pääsymaksu 10/7€, Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14.

--

Reetta Nykänen
Museoassistentti

Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 Salo
02 778 4892
reetta.nykanen at salo.fi<mailto:reetta.nykanen at salo.fi>

https://salontaidemuseo.fi/



Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti