[Nayttelyposti] Meeri Koutaniemen & Gertrude Bellin valokuvanäyttely avautuu Salon taidemuseossa 6.5.2023

Nykänen Reetta reetta.nykanen at salo.fi
Ma 24.Huhti. 17:12:53 EEST 2023


GERTRUDE BELL & MEERI KOUTANIEMI: KÄTKETTY VAPAUS – HIDDEN FREEDOM
Salon taidemuseo Veturitalli, 6.5.–10.9.2023

Salon taidemuseo kysyy tänä kesänä: mitä on valta, missä on vapaus ja mitä on olla ihminen? Brittiläisen arkeologin, tutkimusmatkailijan ja vakoojan Gertrude Bellin (1868–1926) sekä valokuvaaja, kuvajournalisti Meeri Koutaniemen (s. 1987) maailmat kohtaavat valokuvanäyttelyssä Hidden Freedom – Kätketty vapaus. Näyttely on aikamatka menneeseen ja samalla katsaus nykyhetkeen. Teoksissa avautuu kahden kuvaajan tekemä dokumentaatio samoissa maissa kahtena eri aikakautena ja kerrostuu kymmenen eri maan tapahtumat, maisemat sekä murrokset, niin Lähi-idässä kuin Aasiassa. Molempien naisten näkökulmana on ollut havainnoida tavallisia ihmisiä ja paikallista elämänpiiriä sadan vuoden etäisyydellä toisistaan. Kuvia katsoessa kysymys kuuluu, mikä vuosikymmenten aikana on muuttunut.

Jännittävän ja värikkään elämän elänyt Gertrude Bell dokumentoi lukuisilla matkoillaan eri kulttuureja, arkkitehtuuria, ihmisiä sekä luontoa. Hänen perintönään tunnetaan parhaiten valokuvat sekä runsas kirjemateriaali, joihin on tallentunut rikas ja elävä kuvaus eri maiden elämästä ja poliittisesta kuohunnasta 1900-luvun vaihteessa sekä ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Gertrude Bellin laaja jäämistö on talletettu Newcastlen yliopistoon Iso-Britanniaan.

Meeri Koutaniemi kuvaa yhteiskunnallisia aiheita ja nostaa kuvillaan esille ihmisoikeuskysymyksiä. Kuvissa avautuu usein yksilön elämäntarinan kautta silta yhteiskuntapoliittisiin ja sosiaalisiin teemoihin. Dokumentaarisessa työssään Koutaniemi tutkii identiteettiä, valtaa ja vapautta. Vaikeidenkin kysymysten, kriisien ja tragedioiden keskellä näkyy eletyssä arjessa toivo, aktivismi ja välähdys paremmasta huomisesta.

Näyttelyssä ainutlaatuista on kahden naisen visio maailmasta aikana, jolloin naisena yksin työskentely on ollut ja on edelleen harvinaista. Kokonaisuus pyrkii luomaan niin ajallisen kuin sosiopoliittisen jännitteen kuvaajien materiaalien välille. Bell ja Koutaniemi avaavat oven näkemäänsä maailmaan, mutta myös omaan henkiseen mielenmaisemaansa. Kuvallista dialogia syventävät maakohtaiset journalistiset tekstit, jotka luovat historiallisen kontekstin sekä katsauksen nykypäivään.

Näyttelyn osatuottajana on toiminut Kuopion VB-keskus, jossa aihetta esiteltiin kesällä 2020. Salossa kokonaisuus jatkuu laajasti uusien vedosten ja tekstiaineiston myötä.

Tiedustelut näyttelystä: Salon taidemuseon intendentti Minna Nyqvist 044 7784888, minna.nyqvist at salo.fi<mailto:minna.nyqvist at salo.fi>

Salon taidemuseo Veturitallli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892. Avoinna ti-pe 10-18, la-su 11-17. Pääsymaksu 10/7€, Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14.

--

Reetta Nykänen
Museoassistentti

Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 Salo
02 778 4892
reetta.nykanen at salo.fi<mailto:reetta.nykanen at salo.fi>

https://salontaidemuseo.fi/



Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti