[Nayttelyposti] Kappas, kakkaa! -näyttely avautuu Biologisessa museossa

Lähdeniemi Hanna-Sanni hanna-sanni.lahdeniemi at turku.fi
Ma 17.Tammi. 10:50:23 EET 2022


Kappas, kakkaa! -näyttely avautuu Biologisessa museossa



Pökäle, papana, läjä, kikkare… Mitä kakka kertoo ja voiko siitä olla jotakin hyötyä? Biologisessa museossa 18. tammikuuta avautuva Kappas, kakkaa! -näyttely johdattaa kävijät kakan jäljille ja tarjoaa yllättäviäkin näkökulmia jätöksiin ympärillämme.



Luonnossa kakka on usein ainoa jäljelle jäänyt johtolanka jonkin eläimen läsnäolosta. Meille ihmisille pökäleen tai papanan muoto, väri ja jopa haju voivat antaa vihjeen siitä, mikä eläin sen on jättänyt jälkeensä. Muille eläimille kakka kuitenkin paljastaa yhdellä nuuhkaisulla huomattavasti enemmän tietoa, kuin mitä ihmisaistein voimme havaita.



Vain harvoin tulemme ajatelleeksi kakan merkitystä ympäristössämme, vaikka törmäämme siihen usein luonnossa kulkiessamme ja olemme käyttäneet sitä vuosisatojen ajan hyödyksi esimerkiksi lannoitteena. Kappas, kakkaa! -näyttelyssä on esillä parikymmentä luonnosta kerättyä aitoa kakkanäytettä sekä tuhti annos kakkatietoa. Näyttely tarjoaa paitsi mainion mahdollisuuden oppia tunnistamaan luonnossa vastaantulevia jätöksiä myös havahduttaa pohtimaan kakan monia merkityksiä.



Kakka ällöttää ja naurattaa – mutta mitä muuta?



Nykyään pyrimme pääsemään kakasta eroon mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, sillä elintilassamme se häiritsee viihtyvyyttä ja on myös hygieniakysymys. Tieteessä kakkaa sen sijaan tutkitaan yhä kiivaammin. Tätä näkökulmaa näyttelyssä avataan videolla, jossa ääneen pääsevät eri alojen asiantuntijat biologista arkeologiin ja biolääketieteen professorista jätevesiasiantuntijaan. Esimerkiksi lääketieteessä kakasta on tullut arvokas tutkimuskohde, kun suolistomikrobien merkitys ihmisen terveydelle on alkanut vähitellen selvitä. Arkeologille kakka puolestaan paljastaa vuosisatojen takaisia asioita ihmisten arkielämästä ja biologille papanat taas kertovat muun muassa eläinten olinpaikoista ja ravinnosta.



Historiassamme kakka on ollut nykypäivään verrattuna monin tavoin läsnä ihmisten arjessa. Lantaläjät hajuineen eivät enää ole osa kaupunkikuvaa, mutta lumen alta paljastuvat koirankakat ovat takuuvarma kevään merkki keskustelupalstoilla. Kakka nousee ajoittain puheeksi jopa yhteiskunnallisessa keskustelussa, mutta silti se puheenaiheena yleensä joko ällöttää tai naurattaa. Kappas, kakkaa! -näyttelyssä tämä moninaisia tunteita herättävä luonnontuote on pääroolissa.



Kappas, kakkaa! -näyttely on esillä Biologisessa museossa 18.1.–20.11.2021.  



Tulossa maaliskuussa! Luontoviikonloppuna 26.–27.3. klo 10–15 suunnataan katseet kakkaan ja muihin maan aarteisiin, ja kylvetään multaan kevään ensimmäiset siemenet.



Turvallinen museovierailu

Koronapassi tarkistetaan kaikilta 16-vuotta täyttäneiltä. Museon asiakasmäärää saatetaan joutua rajoittamaan terveysturvallisen museovierailun takaamiseksi. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä ja muistutamme käsi- ja yskimishygieniasta.



Lisätiedot 
Siiri Jaakkola, amanuenssi 
puh. 040 646 8926, siiri.jaakkola at turku.fi  
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus  



Biologinen museo, Neitsytpolku 1, Turku. Puh. 02 262 0340, biologinenmuseo at turku.fi

Museo on avoinna ti–su klo 9–19. Kesäkaudella 30.5.–28.8. ma–su klo 10–18.

biologinenmuseo.fi







Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta