[Nayttelyposti] Kabinettinäyttely: Malmin lentokenttä ja Wanha Rouva

Mia Kunnaskari mia.kunnaskari at ilmailumuseo.fi
Ti 11.Tammi. 08:23:11 EET 2022


Kabinettinäyttely: Malmin lentokenttä ja Wanha Rouva

Suomen Ilmailumuseon Avia-kabinetissa on nähtävillä Maria-Pelagea Keurulaisen valokuvia. Aiheena ovat Malmin lentokenttä ja sieltä pitkään operoinut DC-3 OH-LCH "Hotelli", jota myös Wanhaksi Rouvaksi kutsutaan.

Maria-Pelagea Keurulainen on helsinkiläinen 40-vuotias itseoppinut harrastekuvaaja. Hän aloitti valokuvaamisen järjestelmäkameroilla vuoden 2014 alussa äidiltään joululahjaksi saamallaan kameralla. Lentokoneisiin ja Malmin lentokenttään Maria tutustui mennessään vapaaehtoiseksi Malmin Lentoaseman Ystävien teltalle vuoden 2014 Helsinki International Air Show'hun. Kentällä ollessaan hän näki ja varsinkin kuuli DC-3:n "Wanhan Rouvan" ensimmäistä kertaa. Tästä alkoi pikkuhiljaa Marian ja Wanhan Rouvan yhteinen taival, aluksi konetta valokuvaten ja vuodesta 2015 lähtien DC-yhdistyksen operoiman ja huoltaman koneen miehistössä.

"Kentällä on tullut vietettyä paljon aikaa vuosien 2014-2020 aikana kuvaten, nauttien maisemista ja äänistä, välillä istuen Wanhan Rouvan vieressä mekaanikon portailla miettien elämän menoa. Myös päärakennuksen katselutasanteella on tullut katseltua lentokentän meininkiä. Istut illalla auringonlaskun aikaan siinä mekaanikon rappusilla ja katselet maisemia ja koneen muotoja, piirrät koneen ääriviivoja silmillä ja ihailet. En olisi ikinä uskonut, että lentokone herättää noin isoja tunteita!", sanoo Maria Malmin lentokentästä ja Wanhasta Rouvasta.

DC-koneet Suomen taivaalle 1940-luvulla

DC-3 on monelle juuri se aito ja oikea, ikoninen lentokone kultaselta 1930-luvulta. American Airlines otti Douglas DC-3:n kaupalliseen käyttöön kesäkuussa 1936. Suomessa Douglas-koneiden aikakausi alkoi talvisodan aikana, ja liikenneilmailu niillä alkoi vuonna 1941. Sodan jälkeen liittoutuneiden ylijäämäkoneet olivat Aero O/Y:n laivaston runko, ja sieltä alkoi myös OH-LCH:n ura Suomessa. Merkittävän roolin DC-3:t saivat myös tilauslentotoiminnan käynnistymisvaiheessa. Suomessa on lentänyt yhteensä 18 DC-2- ja DC-3 -koneyksilöä. OH-LCH on pisimpään - vuodesta 1948 - Suomessa käytössä ollut DC-3, ja hyvän huolenpidon ansiosta sillä on vielä lukuisia lentoja edessään.

Marian ajatuksia Malmista ja Wanhasta Rouvasta

Huolenpito on rakkautta, ja sitä Marialla riittää Wanhalle Rouvalle. "Vuosien aikana on tullut koettua koneen kanssa erilaisia isoja ja pieniä tapahtumia, ja olen kaikesta kiitollinen mihin olen päässyt mukaan. Olen sanonutkin, että kone on mun terapialaitos. Rouva kuuntelee aina eikä väitä vastaan... Vuonna 2015 otin DC-3 tatuoinnin käteen kun koneen ollessa talvella Vaasassa huollettavana, kun ikävä oli suuri. Tatuointi helpotti oloa, kone on nyt aina mukana minne ikinä menenkin", uskoutuu Maria.

Samoin Malmin lentokenttä herättää Marian tunteet. "Malmin lentokenttä on ainutkertainen paikka: kauniit rakennukset, upea ja uniikki niittyalue, joka on saanut kasvaa rauhassa aitojen sisäpuolella vuosikymmeniä. Viime vuosina on useamman kerran kyyneleet valuneet kun Wanha Rouva on kentältä syksyllä lähtenyt, eikä ole ollut varmaa tietoa palaako Malmille seuraavana kesänä. Kun kenttä oli viimeistä päivää auki Finavian toimesta vuonna 2017 ja illalla lennonjohto puhui viimeiset sanat viimeiselle laskeutuvalle koneelle ja kaikille kuulolla oleville, kyyneleet valui silmistä. Kun DC-3 lähti viimeistä kertaa syksyllä 2020 Malmilta, itku oli loputon. Toivotaan että Malmin lentokenttä vielä kukoistaa ja Wanha Rouva pääsee sieltä lentämään!", toivoo Maria.

Tervetuloa näyttelyyn

Näyttelyn valokuvat ovat kokoelma yhteiseltä alkutaipaleelta. Kaikki kuvat ovat olleet esillä aiemmin useammassa paikassa. Tukea kuvien näyttelykuntoon saattamiseen ovat antaneet malmilaiset toimijat: DC-3 -kuvat on tuottanut Raparperitaivas ja painatuksen tarjonnut MV-Kuvat.
Näyttely on nähtävillä Ilmailumuseon Avia-kabinetissa kevätkaudella 2022 museon aukioloaikoina silloin, kun kabinetti ei ole varattuna kokouskäyttöön. Kokoustilanteen voi varmistaa museon asiakaspalvelusta, p.  044 754 2930. Malmin lentokenttä ja Wanha Rouva -näyttelyyn on vapaa pääsy. Ilmailumuseon julkaisemaa kirjaa "Kolmosten siivillä - DC-2- ja DC-3-lentokoneet Suomessa" (2016) on saatavilla museokaupasta.
Uutinen Ilmailumuseon sivuilla: https://ilmailumuseo.fi/kabinettinayttely-malmin-lentokentta-ja-wanha-rouva/

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta