[Nayttelyposti] Uusi museoalus Merivartiomuseon kokoelmiin

Puukka Marja marja.puukka at kotka.fi
Ke 15.Joulu. 15:57:06 EET 2021


Uusi museoalus Merivartiomuseon kokoelmiin

Merivartiomuseoon on saatu uusi museoalus, ”nopea vene” NV 01 eli 8.0M Avon Searider (1990). Suoraan käytöstä vartiolaiva Turvan varmaan kyytiin nostettu alus saapui Kotkaan Suomenlinnan merivartioasemalta. Alun perin Pirttisaaressa palvellut NV on ollut käytössä myös Glosholmenissa ja Porvoossa.

NV 01 on Rajavartiolaitoksen ensimmäinen sarjatuotettu RIB-vene eli kovapohjainen kumivene. Saman sarjan aluksia on ollut käytössä kaikilla Suomen merivartioasemilla. Laidoiltaan matalat, nopeat ja ketterät veneet sopivat hyvin vesiliikenteen valvontaan ja pelastustehtäviin. Veneistä tuli käyttäjiensä arvostamia työkavereita ja näkyvä osa merivartiotyön arkea.

Alun perin NV 01 sisarineen hankittiin Rajavartiolaitoksen valmiusjoukkueille. Ne perustettiin Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena, kun pelko suurvallan ajautumisesta sisällissotaan johti Suomessa uudenlaiseen kriisivalmiuden vahvistamiseen. Tämä historiallinen käännekohta näkyy monin tavoin Merivartiomuseon kokoelmissa, joita NV 01 hienosti täydentää.

Samalla merivartiostojen alkuperäisistä, edelleen käytössä olevista veneluokista viimeinenkin tulee nyt talletetuksi museoon. Nopeat veneet eli NV:t mainitaan jo Merivartiolaitoksen ensimmäisessä päiväkäskyssä 1.6.1930, jolloin nykymuotoinen merivartiointi Suomessa sai alkunsa. Näitä veneitä ei ole aiemmin vielä museoitu.

NV 01 talvehtii Kantasatamassa sijaitsevassa kuurissa, jossa sille rakennetaan telttasuoja. Ensi kesänä alus purjehtii yleisön nähtäväksi Merikeskus Vellamon museovenelaituriin.

Merivartiomuseo on Rajavartiolaitoksen ja Kotkan kaupungin yhteistyössä ylläpitämä museo, joka toimii Merikeskus Vellamossa osana Kymenlaakson museota.

………………………………………
Marja Puukka
Tiedottaja ǀ Information Officer
Merikeskus Vellamo ǀ Maritime Centre Vellamo  ǀ Tornatorintie 99 C, 48100 Kotka, Finland
marja.puukka at merikeskusvellamo.fi<mailto:marja.puukka at merikeskusvellamo.fi>  ǀ + 358 40 350 0496
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.vellamo-kanava.fi<http://www.vellamo-kanava.fi/>

Kohtalona Ruotsinsalmi. Unohdetut tarinat nousevat pintaan.
www.kohtalonaruotsinsalmi.fi<http://www.kohtalonaruotsinsalmi.fi/>

Merimonsterit. 16.1.2022 asti.
Lasia kaikille - Karhula 1889–2009. 31.1.2022 asti.
Tahdon! Rakkauden tarinoita. 27.8.2023 asti.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta