[Nayttelyposti] Uusi julkaisu: Langansuuntaan - Ella Mussalo kymiläisen käsityöperinteen vaalijana

Puukka Marja marja.puukka at kotka.fi
Pe 17.Joulu. 10:10:24 EET 2021


Ellan motto: ”Kun tekee jotakin, joka juoksee kerältä, se on kuin maadoitettu johto. Se rauhoittaa.”

Kymenlaakson museo julkaisee 18.12.2021 elämäkerrallisen kirjan Langansuuntaan - Ella Mussalo kymiläisen käsityöperinteen vaalijana.

Kymin Laajakoskella vuonna 1925 syntynyt kotiteollisuusopettaja Ella Mussalo on tehnyt elämäntyönsä kymenlaaksolaisen ja etenkin kymiläisen käsityöperinteen parissa. Herkät verkkopitsit, värikkäät pujotuspeitot, komeat pirtanauhat ja monet muut kansanomaiset tekstiilit saavat pääosan kirjassa, jossa julkaistaan myös päivitetyt verkkopitsin valmistusohjeet.

Ellan elämäntarina kutoutuu kirjassa yhteen lanka langalta. Pienestä kymiläistytöstä kasvaa vahva ja määrätietoinen oman tiensä kulkija. Ellan toiminta lottana sota-aikana, kudonnan opinnot Wetterhoffilla ja työ Kymenlaakson Marttapiiriliitossa sekä kudonnan ja käsitöiden opetuksen parissa käydään lävitse kirjassa. Päätyönsä Ella teki opettajana Kotkan talouskoulussa.

Ella Mussaloa voidaan syystä pitää vuonna 2004 valmistuneen Kymin naisen kansallispuvun äitinä. Ellan tietämys kymiläisestä tekstiiliperinteestä oli merkittävässä roolissa kansallispukua koostettaessa. Kirjassa esitellään puvun esikuvina olleet tekstiilit.

Kirjan lukija pääsee tutustumaan Ellan elämänkaareen paitsi käsityöperinteen tutkijana myös opettajana ja taitavana käsitöiden tekijänä. Teos nostaa esille myös paikallisia tapahtumia ja paikkoja Mussalon suvun esi-isiä ja -äitejä unohtamatta. Kirjasta löytyy myös muutama käsityöohje ja Ellan hyviä neuvoja käsitöiden tekoon.

Kirjan kirjoittaja on kotkalainen kulttuurihistorioitsija ja kotiteollisuusopettaja Liisa Avelin, joka vuonna 1986 teki yhdessä Ella Mussalon kanssa tutkimuksen Kymijokilaakson verkkopitseistä. Kirjan toimituskuntaan kuuluvat Kymenlaakson museon tutkijat Jaana Kataja, Maarit Laitala ja Elina Pylsy-Komppa.

Kirjassa myös annetaan Ellalle lupaus, että verkkopitsin tekemisen taito säilyy elävänä ja pitsiä tehdään nykypäivän tarpeista käsin. Kevään 2022 aikana Merikeskus Vellamossa järjestetään verkkopitsikurssi. Sen järjestämiseen on saatu Kotiseutuliiton Mestarit ja kisällit -toimintarahaa.

Yksi Ellan elämän teemoista, toiminta Lotta Svärd -järjestössä, nousee esille myös Kymenlaakson museon Lotta Svärd -teemaisessa pienoisnäyttelyssä, joka avautuu kirjan julkaisupäivänä. Lotta Svärd -teemaan liittyen kevään 2022 aikana järjestetään tietoherkkuluennot ”Pikkulotista lottatytöiksi” sekä ”Lottapukujen historia”.

Langansuuntaan-kirja tulee myyntiin Merikeskus Vellamon museokauppa Plootuun, Tornatorintie 99, Kotka. Kirjan hinta on 18€.

…………………………………………
Marja Puukka
Tiedottaja ǀ Information Officer
Merikeskus Vellamo ǀ Maritime Centre Vellamo  ǀ Tornatorintie 99 C, 48100 Kotka, Finland
marja.puukka at merikeskusvellamo.fi<mailto:marja.puukka at merikeskusvellamo.fi>  ǀ + 358 40 350 0496
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.vellamo-kanava.fi<http://www.vellamo-kanava.fi/>

Kohtalona Ruotsinsalmi. Unohdetut tarinat nousevat pintaan.
www.kohtalonaruotsinsalmi.fi<http://www.kohtalonaruotsinsalmi.fi/>

Merimonsterit. 16.1.2022 asti.
Lasia kaikille - Karhula 1889–2009. 31.1.2022 asti.
Tahdon! Rakkauden tarinoita. 27.8.2023 asti.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta