[Nayttelyposti] Arkkitehtuurimuseon uusi studionäyttely

Eeva-Liisa Taivassalo Eeva-Liisa.Taivassalo at museoliitto.fi
To 22.Marras. 14:23:38 EEST 2020


ARKKITEHTUURIMUSEON UUSI STUDIONÄYTTELY AVAA ARKKITEHTIPARISKUNTA KAIJA JA HEIKKI SIRENIN SUHDETTA JAPANIIN

Arkkitehtuurimuseon uusi studionäyttely, Ihan japanilaista – niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren, käsittelee Kaija ja Heikki Sirenin pitkäaikaista suhdetta Japaniin esitellen heidän puuarkkitehtuuriaan Suomessa ja Japanissa. Ääneen pääsevät Sirenien lisäksi japanilaiset arkkitehtuurin asiantuntijat. Näyttely on avoinna 23.10.–5.12.2020

Arkkitehtipariskunta Kaija Siren (1920–2001) ja Heikki Siren (1918–2013) suunnittelivat ja toteuttivat useita kohteita lukuisten suomalaisarkkitehtien ihailemaan Japaniin. Elokuussa 1965 japanilaisen modernia arkkitehtuuria käsittelevän The Kindai Kenchikun julkaisema laaja artikkelikokonaisuus Sirenien arkkitehtuurista antoi alkusysäyksen japanisuhteen syventymiselle johtaen lämpimään yhteisymmärrykseen Sirenien ja japanilaisyleisön kesken. Sireneille japanilainen arkkitehtuuri tarkoitti samaa kuin Sirenien arkkitehtuuri japanilaisille: ympäristön huomioonottavaa, sisä- ja ulkotilat taitavasti yhdistävää, pelkistettyä ja kaunista arkkitehtuuria. Sittemmin Sirenien töitä on esitelty japanilaisissa arkkitehtuurilehdissä jo kuudella vuosikymmenellä.

Studio on maksuton näyttelytila Arkkitehtuurimuseon 1. kerroksessa. Studionäyttelyihin on aina vapaa pääsy. Näyttelyn ovat kuratoineet FM Frans Autio ja Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö, FT Juhana Lahti.

Arkkitehtuurimuseo juhlistaa Kaija Sirenin 100-vuotisjuhlavuotta yhdessä Espoon kaupunginmuseo KAMUn kanssa. Studionäyttelyn kanssa samanaikaisesti avautuu KAMUn erikoisnäyttely Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren. Näyttely on ensimmäinen Sirenien arkkitehtuuria kattavasti esittelevä näyttely Suomessa. Se on avoinna 23.10.2020–9.1.2022.

Näyttelyiden yhteydessä ilmestyy Arkkitehtuurimuseon julkaisema Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren. Kirjan ovat toimittaneet Juhana Lahti ja Frans Autio. Kirja tulee myyntiin 27.10.2020.


ARKKITEHTUURIMUSEO
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

ti–su 11-18
ke: 11-20
ma: suljettuviestin välitti
Eeva-Liisa Taivassalo
Suomen museoliitto


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta