[Nayttelyposti] Porin taidemuseon uudet näyttelyt avautuvat 23.10.2020

Saara Karhunen saara.karhunen at pori.fi
To 22.Marras. 09:03:21 EEST 2020



Porin taidemuseon syys-talvikauden näyttelyt 23.10.2020-21.02.2021:


Perversioni on usko taiteeseen
Halli, Siipi ja MEDIApiste

Taiteilijat: Ellen Cantor, Miriam Cahn, Luciano Castelli, Alba S. Enström, Rainer Fetting, Andrea Éva Győri,
Viljami Heinonen, Eeva Peura, Merzedes Sturm-Lie, Marianna Uutinen, Amalia Vekri, Alisa Yoffe

Kuraattorit: Martin Schibli ja Saara Karhunen

Perversioni on usko taiteeseen täyttää Porin taidemuseon taiteen voimaa ja energiaa huokuvilla maalauksilla, videoteoksilla, valokuvilla ja veistoksilla. Näyttely tarjoaa monisäikeisen ja visuaalisesti herkullisen katsauksen elämän suuriin kysymyksiin: intohimo, sukupuoliroolit, rakkaus, kuolema, myytit, tunteet ja kipu ovat teoksissa läsnä.

Näyttelyn nimi viittaa leikkisästi edesmenneen taiteilijan Ellen Cantorin (1961-2013) sitaattiin "Perversioni on usko tosirakkauteen." Siihen tiivistyy monia taiteilijoita koskettava paradoksi: vaikka he lähestyvät asioita kriittisesti, he uskovat silti taiteen tekemisen energiaan; he ovat yhä romantikkoja, he uskovat yhä rakkauteen ja taiteen voimaan. Cantor käytti eri ilmaisuvälineitä ja oli toisinaan provokatiivinen - mutta usein teoksissa on reilu annos huumoria. Hän käsitteli teoksissaan nykykulttuuria, yhteiskuntaa ja politiikkaa, mutta perimmältään niissä on kyse kiihkeästä elämänhalusta ja ihmisenä olemisen vaikeudesta epävarmuuden värittämässä maailmassa.

Ei ole ihme, että Cantorin tuotantoon on virinnyt uudenlaista kiinnostusta viime vuosina. Monet taiteilijat haluavat palauttaa taiteen itsenäisyyden ja elinvoiman ja myös välttyä tulemasta tulkituksi teoreettisten viitekehysten kautta. Heidän tavoitteenaan on säilyttää ja ilmaista taiteessa itsessään piilevää energiaa.

Näyttelyn taiteilijat edustavat eri sukupolvia ja monenlaisia taustoja. Heidän yhteisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat underground-kulttuuri, runoilijat, punk, elämä, intohimo, muotilehdet, pornolehdet ja elokuvat. Kaikki he käsittelevät teoksissaan ihmisyyttä, suunnan etsimistä nykyhetkessä. Heidän omistautumisensa elämälle ja taiteelle voi nähdä tulevaisuuden optimismina.

Näyttelyssä nähdään kaksi yhdysvaltalaissyntyisen Ellen Cantorin videoteosta: Barbie London: Trouble in Space (2001), jossa hän tarkastelee naisen roolia Barbie-nuken ympärille punotussa villissä tarinassa. If I Just Turn and Run (1998) on taiteilijan kuoleman jälkeen löydetty teos, joka kertoo seksuaalisuudesta ja halusta Cantorille ominaisen intiimin päiväkirjamaisen ilmaisun kautta. Miriam Cahnilta (s. 1949, Sveitsi) on esillä värikylläisiä maalauksia, joissa ovat läsnä kuolema, feminismi ja erilaiset inhimilliset kamppailut. Luciano Castelli (s. 1951, Sveitsi) on kuvannut maalauksissaan, valokuvissaan ja videoteoksissaan itseään tiukkoja sukupuolirooleja koettelevissa asuissa jo 1970-luvulta alkaen. Castellilla samoin kuin Alisa Yoffella (s. 1987, Venäjä) on yhteys punkiin. Yoffen tausta näkyy hänen näyttelyyn toteuttamassaan monumentaalisessa digitaalisessa piirroksessa. Andrea Éva Győri (s. 1985, Unkari) on käsitellyt taiteessaan ruumiillisuutta oman kehonsa ja sairastumisensa kautta.

Yhteistyökumppanit: acb Galéria, Electronic Arts Intermix, The Estate of Ellen Cantor, Galerie Forsblom, Galerie Jocelyn Wolff, Harlan Levey Projects, Kuopion taidemuseo, MAKASIINI Contemporary, Triumph Gallery

Tukijat: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Swiss Arts Council Pro Helvetia, Nordic Culture Point, Danish Arts Foundation



Carl-Gustaf Lilius, Lau Nau & Antti Tolvi - Uusia kysymyksiä MG-kokoelmalle
Projektihuone

Kuraattorit: Saara Karhunen ja Jasmin Lehtiniemi

Carl-Gustaf Lilius toteutti 1960-luvulta lähtien toistakymmentä veistosta sarjassa Linnunsiipinen nainen. Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmaan kuuluva pronssinen naishahmo vuodelta 1966 kuuluu sarjan ensimmäisiin teoksiin. Liliuksen veistos Sarjasta Linnunsiipinen nainen esitetään näyttelyssä yhdessä Lau Naun ja Antti Tolvin toteuttaman uuden ääniteoksen kanssa. Lau Naun ja Tolvin teos esittää Liliuksen veistokselle vapauden ja villiyden mahdollisuuteen liittyviä kysymyksiä. Näyttely on osa sarjaa Uusia kysymyksiä MG-kokoelmalle, jossa tarkastellaan uusia tapoja katsoa Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmasta tuttuja teoksia. Mitä tapahtuu, kun nykytaiteilijat asettuvat keskusteluun modernismin perintöä edustavan veistoksen kanssa?

Carl-Gustaf Lilius (1928-1998) tunnetaan sodanjälkeisen Suomen kulttuurikentän monipuolisena toimijana ja toisinajattelijana. Hän oli taidemaalari, kuvanveistäjä, graafikko, piirtäjä, kirjailija, esseisti ja filosofi. Liliuksen laajaa taiteellista ja kirjallista tuotantoa yhdistää inhimillisyys, joka kumpuaa taiteilijan omasta elämänfilosofiasta. Liliuksen ajatukset ihmisten välisen vuorovaikutuksen ja rakkauden merkityksestä ovat aina ajankohtaisia.

Lau Nau (Laura Naukkarinen) ja Antti Tolvi ovat Kemiönsaarella asuvia, monipuolisesti äänen ja nykymusiikin parissa toimivia taiteilijoita.

Laura Naukkarinen (s. 1980) on säveltäjä, esiintyjä ja tuottaja. Hän luo musiikissaan elokuvallisen laajoja kuulokuvia sekä luotaa kaikuja kokeellisesta nykymusiikista ja folkmusiikin perinteestä. Taiteilijanimellä Lau Nau toimiva Naukkarinen säveltää ja tuottaa musiikkia elokuviin, näyttämölle, ääni-installaatioihin ja omalle yhtyeelleen. Hän käyttää laajaa soitinkirjoa, johon kuuluu mm. lauluääni, analogisyntetisaattorit, elektronisesti muokattu akustisten soitinten sointi ja kenttänauhoitukset.

Antti Tolvi (s. 1977) on äänitaiteilija, esiintyjä ja säveltäjä. Hänen tuotantoonsa kuuluu mm. 14 soololevyä, ääni-installaatioita sekä sävellyksiä ja käsikirjoituksia tanssi- ja teatteriesityksiin. Hän on toiminut myös kiinalaisen qigong -harjoitteen ja meditaation ohjaajana. Tolvi työskentelee äänen äärilaidoilla: hiljaisuuden, värikkään melun ja pitkien staattisten äänien kanssa.



Taide tavoittaa!
PEDAseinä, Cafe MUUSA

Kokoelmatyössämme ripustamme vuosittain kymmeniä taideteoksia kaupungin toimipisteisiin; julkisiin tiloihin ja työhuoneisiin. Noin tuhannen sijoitetun teoksen joukkoon mahtuu niin maalauksia, grafiikkaa kuin veistoksiakin, kaikkea perinteisen muotokuvamaalauksen ja ei-esittävän nykytaiteen teoksen väliltä.
Näyttelyssä tapaamme kaupungin henkilökuntaa ja porilaisia koululaisia oman kokoelmateoksensa kanssa.


Näyttelyiden yhteydessä nähdään Porin taidemuseon pedagogisten palveluiden suunnittelema yleisötyön ohjelma. Lisätietoa: http://www.poriartmuseum.fi/fin/vierailu





Saara Karhunen
Intendentti, näyttelypalvelut (vs.) / Chief Curator, Exhibition Services (temp.)
Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Porin kaupunki, sivistystoimialan kulttuuriyksikkö  / City of Pori

Eteläranta, FI-28100 Pori, Finland
tel. +358 44 701 0893
saara.karhunen at pori.fi<mailto:saara.karhunen at pori.fi>
www.poriartmuseum.fi<http://www.poriartmuseum.fi>
Facebook: Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Instagram: @poriartmuseum



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta