[Nayttelyposti] Uusi näyttely Vantaan kaupunginmuseossa - Kaupunki ilman identiteettiä?

Rissanen Anni Anni.Rissanen at vantaa.fi
To 12.Loka. 12:58:45 EET 2020


Kaupunki ilman identiteettiä? Näyttely vantaalaisista kulttuuriympäristöistä
Mikä on Vantaan identiteetti? Vastausta etsitään kaupunginmuseon uudessa Kaupunki ilman identiteettiä? -näyttelyssä, joka avautui lauantaina 7.11. Näkökulmana on kulttuuriympäristö eli kaikki, mikä ympärillämme on ihmisten tekemää tai muokkaamaa.

Näyttelyssä kuoritaan esiin vantaalaisten kulttuuriympäristöjen eri-ikäisiä kerroksia. Ääneen pääsevät myös vantaalaiset, jotka kertovat videolla kokemuksiaan kotikaupungista.

—Ympäristö ei ole teatterin lavaste vaan kiinteä osa ihmisten elämää ja identiteettiä. Kun alueella on viihtyisää asua, sen tuntee kodikseen, kiteyttää näyttelyn käsikirjoittanut Maiju Hautamäki.

Näyttelyn pohjana on käytetty Vantaan kulttuuriympäristölinjaukset -hankkeessa kerättyä aineistoa. Vuosina 2018–2020 lähes 3000 vantaalaista kertoi ajatuksiaan kaupungin kulttuuriympäristöistä ja vantaalaisuudesta. Nyt avautuvan näyttelyn lisäksi hankkeen lopputuloksena valmisteltiin Vantaan ensimmäiset kulttuuriympäristölinjaukset, jossa määritellään, miten ja millaista kulttuuriympäristötyötä kaupungissa tehdään tulevaisuudessa.

Vantaan kaupunginmuseon näyttelytilat sijaitsevat Tikkurilan vanhalla rautatieasemalla, joka on ollut seudun tärkeä maamerkki vuodesta 1862 saakka. Museo on esimerkki merkittävästä rakennuksesta, jonka ulkomuoto on säilytetty alkuperäisenä, vaikka käyttötarkoitus on muuttunut.‍


Näyttelykokonaisuutta täydentävät popup-valokuvanäyttelyt

Kaupunkina Vantaa levittäytyy lentokentän molemmin puolin idäksi ja länneksi, Tikkurilan ja Myyrmäen seuduiksi. Matka naapurikaupunkeihin on lyhempi kuin kotikaupungin toiselle laidalle. Siksi näyttelykokonaisuutta täydentämään on laadittu kaksi popup-valokuvanäyttelyä, jotka ovat esillä Myyrmäkitalossa.

—Ehkä myrtsiläiset innostuvat popup-näyttelyiden myötä kotiseutumatkailusta ja löytävät myös tänne Tikkurilaan. Ja tiksiläiset vastaavasti Myyrmäkeen, toivoo Hautamäki.


Kaupunki ilman identiteettiä? Näyttely vantaalaisista kulttuuriympäristöistä

7.11.2020–31.12.2021, Vantaan kaupunginmuseo, Tikkurilan vanha asema, Hertaksentie 1

Avoinna ti–pe klo 11–18, la–su klo 11–16

Näyttely on pääsymaksuton


Teemaan liittyvät popup-valokuvanäyttelyt Myyrmäessä:

Vantaan kadonneet kaunottaret -näyttely kaupungin katukuvasta kadonneista rakennuksista 17.11.–18.12.2020, Myyrmäen Vantaa-info, Myyrmäkitalo, Paalutori 3

This is Vantaa – Vantaa kuin sen muistamme -näyttely vantaalaisten muistoista eri puolilta kaupunkia 27.8.2020–17.1.2021, Artsin lämpiö, Myyrmäkitalo, Paalutori 3


Lisätietoja

projektikoordinaattori Maiju Hautamäki, Vantaan kaupunginmuseo, 050 302 6720, maiju.hautamaki at vantaa.fi<mailto:maiju.hautamaki at vantaa.fi>


Vantaan kulttuuriympäristölinjaukset -raportti:

https://www.sivistysvantaa.fi/vantaankulttuuriymparistolinjaukset/artikkelit/kylli.html


A n n i  R i s s a n e n
museoamanuenssi
____________________________________________
Museopalvelut | Vantaan kaupunginmuseo
Vantaan kaupunki | Kulttuuripalvelut

PL 4570, 01030 VANTAAN KAUPUNKI
Käyntiosoite: Tikkurilan vanha asema, Hertaksentie 1, 01300 Vantaa

puh: +358 50 318 1467
email: anni.rissanen(at)vantaa.fi
www.vantaankaupunginmuseo.fi<http://www.vantaankaupunginmuseo.fi/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta