[Nayttelyposti] Suomen itä valokuvissa -näyttely avautuu Etelä-Karjalan museossa

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Pe 13.Loka. 15:59:09 EET 2020


Suomen itä valokuvissa -näyttely avautuu Etelä-Karjalan museossa

Suomen itä valokuvissa on hauska ja haikea tarina ihmisistä, luonnosta ja rajoista. Se kertoo idän sankareista - kehrääjäneidoista, tukkijätkistä, metsästäjistä ja evakkoäideistä, mutta myös varhaisesta teollistumisesta, nykyaikaisen elämäntavan rakentumisesta ja arvojen muuttumisesta. Tunnemme idän sinertävien vaarojen, suurten metsien ja vuolaiden vesien maana, jonka maisema ja ihmisten olemus muuttuvat vähitellen etelästä pohjoiseen kuljettaessa. Näyttely kartoittaa myyttisen Savon, Karjalan ja Kainuun kuvastoa 1860-luvulta alkaen.

Kokonaisuus paljastaa, miten Suomen itää on haluttu 150 viimeksi kuluneen vuoden aikana esittää. Mukana ovat idän tärkeimmät kuvaajat I. K. Inhasta Arno Rafael Minkkiseen ja 2020-luvun dokumentaristeihin. Esillä on lisäksi monia aiemmin tuntemattomia valokuvalöytöjä. Valokuvien itä on lukemattomista palasista muodostuva maagisen realistinen kudos. Itä kätkee rikkauksia, mutta myös köyhyyttä, ja äärimmäinen herkkyys yhdistyy siellä äärimmäisiin koettelemuksiin.

Historian kestävimmät valokuvat eivät kerro enemmistöjen tavallisuudesta vaan poimivat esiin marginaaleja, joihin itään liittyvät aatteet tihentyvät. Näyttelyn jokainen yksittäinen kuva avaa pienen kappaleen idän tarinaa. Ne eivät ole koko Suomen kuva, mutta ilman itää Suomi olisi jotain aivan muuta kuin millaisena se nyt tunnemme.

Näyttely ja siihen liittyvä julkaisu on koottu julkisista arkistoista ja nykykuvaajien omista kokoelmista. Kokonaisuus on syntynyt osana tutkija Riitta Raatikaisen Itä-Suomen yliopiston humanistisessa osastossa tehtävää väitöstutkimusta ja Kuvattu Karjala -hanketta.

Suomen itä valokuvissa -näyttely on esillä Etelä-Karjalan museossa 14.11.2020 - 11.4.2021.

Lisätietoja ja lehdistökuvat

Riitta Raatikainen, näyttelyn kuraattori, riitta.raatikainen at uef.fi<mailto:riitta.raatikainen at uef.fi>, 050 373 3540

Satu Ståhlberg, intendentti, Lappeenrannan museot, satu.stahlberg at lappeenranta.fi<mailto:satu.stahlberg at lappeenranta.fi>, 040 579 5744

--
Mikko Pirinen
amanuenssi / curator
Lappeenrannan museot / Lappeenranta Museums
PL 239 / P.O. Box 239
FI-53101 Lappeenranta, Finland
Mobile +358 40 522 6280

mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>
http://www.lappeenranta.fi/museot
https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseotLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta