[Nayttelyposti] Uusiseelantilainen ja suomalainen taide kohtaavat

Eeva-Liisa Taivassalo Eeva-Liisa.Taivassalo at museoliitto.fi
Ma 22.Kesä. 13:51:46 EEST 2020


Uusiseelantilainen ja suomalainen taide kohtaavat International Urban Art Exchange -projektissa Turun kesässä

Uuden-Seelannin Wellingtonissa alkuvuodesta uusiseelantilaisten ja suomalaisten taiteilijoiden teoksia esitellyt virtuaalinäyttely saapuu heinäkuussa Turun kaupunginteatterin led-näytölle. Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvat teokset ja Video Art Festival Turku VAFTin kuratoima videotaide sekä uusiseelantilaisten taiteilijoiden teokset olivat esillä Uudessa-Seelannissa alkuvuodesta 18.1.–9.2.2020. Teokset näkyivät digitaalisilla mainosnäytöillä ympäri maan katukuvassa, 18 kauppakeskuksessa sekä Wellingtonin New Zealand Academy of Fine Arts -galleriatilassa.

Nyt suomalaisilla on tilaisuus nähdä sama kattaus Turun Kaupunginteatterin isolla led-seinällä kahden viikon ajan 29.6.–12.7. arkisin klo 7.30–17 ja viikonloppuisin klo 10–17. Näyttelyssä on kuvina yhteensä 240 taideteosta ja kolme videoteosta.

Suomalaiset taideteokset ovat pääosin turkulaista nykytaidetta 2000-luvun alusta nykypäivään. Turun kaupungin taidekokoelmasta mukana on teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Annika Dahlsten, Markku Laakso, Minna Sjöholm, Sirpa Särkijärvi, Sampsa Sarparanta, Ulla-Maija Kallinen, Kati Immonen, Heikki Marila. Edustettuna on myös muutama taidekokoelman klassikko: Wäinö Aaltonen, Jussi Mäntynen ja Manno Kalliomäki. Turun kaupungin taidekokoelmasta mukana olevien teosten teemat vaihtelevat arjen kuvauksista luontoa, suomalaista mielenmaisemaa sekä yhteiskunnallisia kysymyksiä käsitteleviin aiheisiin.

VAFTin esittämät videoteokset ovat Artor Jesus Inkerön kehonmuokkausta tarkastelevaan projektiin nivoutuva Swole (2017), Henrik Malmströmin buenosairesilaisia työntekijöitä ja työtä dokumentoiva Laburo (2017) sekä videokollektiivin SUOMINEN/TOIVANEN teos We Shoot Footage III (2019), joka on poeettisesti latautunutta semidokumentaarista ajankuvaa.

Uusiseelantilaisten taiteilijoiden osuuden on kuratoinut Urban Art Foundation ja teokset ovat peräisin eri gallerioiden ja taiteilijoiden omista kokoelmista. Mukana on teoksia mm. taiteilijoilta Sara Hughes, Grant Sheehan, Derek Cowie, John Pule, Paul Martinson ja Heather Straka. Aiheet vaihtelevat abstraktioista interiööreihin, asetelmiin ja muotokuviin. Teokset luovat katsauksen uusiseelantilaisen nykytaiteen eri ilmentymiin. Vanhimmat teokset ovat 1970-luvulta, uusimmat muutaman vuoden takaa.

Kansainvälisen yhteistyön tuloksena syntynyt digitaalinen näyttely sopii erittäin hyvin elämäämme pandemian aikaan. Se yhdistää eri puolilla maailmaa eläviä ihmisiä sosiaalisesta etääntymisestä huolimatta. Hanke tuo taidetta katukuvaan ja monipuolistaa taiteen käyttöä julkisen tilan media-alustoilla.

Lisätiedot
Ringa Takanen, tutkija
puh. 040 528 3375, ringa.takanen at turku.fi<mailto:ringa.takanen at turku.fi>
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Henri Terho, erityisasiantuntija
puh. 029 533 0901, henri.terho at taike.fi<mailto:henri.terho at taike.fi>
Taiteen edistämiskeskus

Rose Pietola, vastaava tuottaja
puh. 044 063 3913, videoartfestivalturku at gmail.com<mailto:videoartfestivalturku at gmail.com>
Video Art Festival Turku (VAFT)viestin välitti
Eeva-Liisa Taivassalo
Suomen museoliitto


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta