[Nayttelyposti] Arkkitehtuurimuseon näyttelyohjelmassa 2020 yhdistyvät historiantutkimus, laadukas nykyarkkitehtuuri ja tulevaisuuden visiointi

Ilona Hildén ilona.hilden at mfa.fi
Ke 29.Tammi. 09:50:30 EET 2020


ARKKITEHTUURIMUSEON NÄYTTELYOHJELMASSA 2020 YHDISTYVÄT HISTORIANTUTKIMUS, LAADUKAS NYKYARKKITEHTUURI JA TULEVAISUUDEN VISIONTI

"Arkkitehtuurimuseossa ollaan uuden kynnyksellä. Kaikki toimintamme tähtää uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon valmisteluun. Vuonna 2020 aloitamme museon strategiatyötä ja kirjoitamme museolle näyttelypolitiikan. Museota kehitetään erityisesti palveluiden näkökulmasta. Biennaalivuosi on museotyön näkökulmasta hyvin kansainvälinen", kertoo väliaikainen museonjohtaja Reetta Heiskanen.

Arkkitehtuurimuseon näyttelyvuosi 2020 on monipuolinen tietokattaus, jossa yhdistyvät arkkitehtuurin historian tutkimus, viime aikojen laadukkain kotimainen arkkitehtuuri sekä rohkea tulevaisuusajattelu. Kesäkaudella muistellaan 1900-luvun alun Viipuria sekä matkustetaan antiikin Kreikan ajattoman arkkitehtuurin äärelle. Näyttelyissä museon oman kokoelman aineistot lomittuvat kiehtoviin henkilötarinoihin ja paikkoihin. Uudessa näyttelytilassa, Studiossa, esitellään kansainvälisesti arvostetun Alvar Aalto -mitalin palkinnon saaja 2020. Katse kääntyy kohti tulevaisuutta. Arkkitehtuurin kaksivuotiskatsauksen esittelemää valikoimaa tuoreimman kotimaisen arkkitehtuurin kirkkaimmista hetkistä täydentää kiehtovan Another Generosity -installaation kokeellinen tulevaisuusnäkökulma.

Vuonna 2020 Arkkitehtuurimuseo on jälleen yhtenä kolmesta pohjoismaisesta museosta tuottamassa näyttelyä Pohjoismaiden paviljonkiin Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa.
 

ARKKITEHTUURIMUSEON NÄYTTELYT 2020


Alvar Aallon jalostettu maisema
25.9.2019–9.4.2020, iso ja pieni näyttelysali

Arkkitehtuurimuseon ajankohtainen päänäyttely esittelee kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehtimme Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelusta harvemmin nähtyä puolta: arkkitehtuurin yhteyttä ympäröivään maisemaan ja luontoon. Näyttely on toteutettu Arkkitehtuurimuseon ja Alvar Aalto -säätiön yhteistyönä. Näyttelykonseptin on luonut professori emeritus Tom Simons, ja näyttelyn käsikirjoituksesta vastaa kuraattori Teija Isohauta.
 

Uno Ullberg – Suomen viipurilaisin arkkitehti
29.4.2020–23.8.2020, iso näyttelysali

Uno Ullberg (1879–1944) kuului suomalaisen 1900-luvun arkkitehtuurin kärkinimiin. Valtaosa Ullbergin arkkitehtuurista sijaitsee hänen syntymäkaupungissaan Viipurissa, missä Ullberg toimi aktiivisesti osana kaupungin talous- ja kulttuurielämää. Helsingissä Ullberg tunnetaan parhaiten myöhemmistä töistään, Bensowin talon ja Lastenklinikan arkkitehtina.
Arkkitehtuurimuseossa keväällä 2020 avautuva näyttely on ensimmäinen kokonaisesitys “Suomen viipurilaisimman” arkkitehdin elämäntyöstä. Se valottaa kuvaa Uno Ullbergista henkilönä luoden katsauksen hänen tärkeimpiin töihinsä. Huomio kiinnittyy arkkitehdin poikkeuksellisen monimuotoiseen uraan ja vaikuttavaan toimintaan Viipurissa. Näyttelyn on kuratoinut Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja, FT Petteri Kummala.
 

Olemmeko kaikki kreikkalaisia? Suomalaisia arkkitehteja kulttuurin juurilla
29.4.2020–23.8.2020, pieni näyttelysali

Demokratian, Homeroksen ja Parthenonin kotimaata on vuosisadat pidetty länsimaisen kulttuurin perustana. Arkkitehtuurimuseon pienessä salissa keväällä 2020 avautuva näyttely esittelee museon kokoelmien kautta arkkitehtien kohtaamisia kreikkalaisen historian ja nykyhetken kanssa. Samalla esiin piirtyy Kreikan merkitys laajempana kulttuurihistoriallisena ilmiönä.
Koska Kreikka oli vielä 1800-luvun lopussa vaikeapääsyinen matkakohde, useimmille käsityksen Hellaasta välittivät Italiassa säilyneet kreikkalaisen kulttuurin monumentit. Näyttelyssä arkkitehtien kokemukset välittyvät omakätisten kirjoitusten ja piirustusten välityksellä. Esillä on myös valokuvia matkoilta. Näyttelyn on kuratoinut FT Timo Tuomi.


Alvar Aalto -mitali 2020
9.6.–16.8.2020, Studio

Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali on perustettu vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa arkkitehtonista työtä. Mitali voidaan antaa elossa oleville henkilöille, jotka ovat erittäin merkittävällä tavalla ansioituneet luovan arkkitehtuurin alalla.
Nykyisin kolmen vuoden välein jaettavan mitalin ovat perustaneet vuonna 1967 Suomen Arkkitehtiliitto, Arkkitehtuurimuseo ja Rakennustaiteen seura. Mitalin jakamisesta vastaavat näiden lisäksi Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.


Suomen arkkitehtuuria. Katsaus 2020
4.9.2020–28.2.2021, iso näyttelysali

Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus tarjoaa läpileikkauksen korkeatasoiseen kotimaiseen nykyarkkitehtuuriin asiantuntijajuryn arvioimana. Vuonna 2020 Katsauksen tuomariston muodostavat tekniikan tohtori, arkkitehti SAFA Harri Hautajärvi, arkkitehti SAFA Kirsi Korhonen ja Ph.D, arkkitehti Martin Braathen Norjan kansallismuseosta (Nasjonaalmuseet). Katsauksen järjestävät Arkkitehtuurimuseo, Suomen arkkitehtiliitto SAFA ja Alvar Aalto -säätiö.


Another Generosity
4.9.2020 alkaen, pieni näyttelysali

Pohjoismaiden paviljongissa Venetsian kansainvälisessä arkkitehtuuribiennaalissa 2018 esitelty Another Generosity -installaatio saa ensiesityksensä kotimaassa. Arkkitehti Eero Lundénin työryhmänsä kanssa suunnittelema hengittävä installaatio herättää tarkastelemaan maailman ja arkkitehtuurin tilaa ja luo Arkkitehtuurimuseoon tulevaisuuden pohtimisen paikan.  
Elinympäristössämme on tapahtunut suuria ja kauaskantoisia muutoksia, mutta onko arkkitehtuuri muuttunut vastaavasti? Perinteisesti arkkitehtuuria on suunniteltu ihmisille heidän ehdoillaan. Voisiko arkkitehtuurin ja luonnonympäristön välille luoda uuden symbioottisen suhteen, jos rakennuksen ensisijaisena tarkoituksena olisi palvella ympäristöä? Another Generosity -installaatio reagoi ympäristön lämpötilaan ja hiilidioksidin määrään liikettään, muotoaan ja väriään muuttaen.


La Biennale di Venezia
17. Kansainvälinen Venetsian arkkitehtuuribiennali
23.5.–29.11.2020

Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Pohjoismaiden paviljongin näyttelyn tekijäksi on valittu norjalainen arkkitehtitoimisto Helen & Hard. Arkkitehdit Siv Helene Stangeland ja Reinhard Kropf perustivat toimiston Norjan Stravangeriin vuonna 1993. Toimisto tunnetaan innovatiivisesta puun käytöstä sekä kokeellisista asuntohankkeistaan.
Biennaalin pääkuraattorina toimii arkkitehti ja professori Hashim Sarkis. Valitsemallaan kattoteemalla How Will We Live Together? hän haastaa pohtimaan, miten arkkitehdit voivat olla mukana luomassa uusia yhteisöjä. Pohjoismaiden paviljongin näyttelystä vastaavat Arkkitehtuurimuseo, Norjan kansallismuseo Nasjonaalmuseet ja Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDes. Tänä vuonna päävastuu näyttelystä on Norjan kansallismuseolla.


Lisätiedot 

Ilona Hildén, viestinnän suunnittelija
Arkkitehtuurimuseo
+358 (0)45 7731 0468
Ilona.hilden at mfa.fi


–
ARKKITEHTUURIMUSEO

Arkkitehtuurimuseo on arkkitehtuurin avoin talo, joka sopii asiantuntevaksi ystäväksi jokaiselle arkkitehtuurista ja rakennetusta ympäristöstä kiinnostuneelle.
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

ti–su 11–18
ke 11–20
Aikuiset 10 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5 €
Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit maksuton
Yhteislippu Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon 15 €
Arkkitehtuurimuseo on Museokortti-museo-- 
 
Ilona Hilden, viestinnän suunnittelija
Arkkitehtuurimuseo
+358 (0)45 7731 0468
Ilona.hilden at mfa.fi

ALVAR AALLON JALOSTETTU MAISEMA
Näyttely Arkkitehtuurimuseossa
25.9.2019–12.4.2020

GRAND TOUR -KURSSIT 2009–2019
Näyttely Studiossa
11.12.2019–19.1.2020

Arkkitehtuuri + Design = #uusimuseo
Uutta luova kansainvälinen kohtaamispaikka ihmisille
www.uusimuseo.fi <http://www.uusimuseo.fi>
 
 

 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta