[Nayttelyposti] KOSMOS Jussi Valtakari ja Antti Ylönen Aineen taidemuseossa 29.1.2020–15.3.2020.

Virpi Kanniainen virpi.kanniainen at tornio.fi
Ke 29.Tammi. 12:13:00 EET 2020


KOSMOS

Kosmos on syntynyt Valtakarin ja Ylösen keskinäisistä tapaamisista, joita he vuodesta 2015 alkaen ovat nimittäneet symposiumeiksi. Parin päivän mittaisia tapaamisia toteutetaan kuukausittain joko Taivalkoskella tai Iin Illinsaaressa, vuoroin kummankin työhuoneella. Taiteilijan työnkuva on muuttunut näin yksin tekemisestä sekä rinnakkain että yhdessä työskentelyksi.

Ensimmäinen yhdessä tehty teos Häpeä syntyi vuonna 2017, kun Valtakarin ihmisaiheinen veistos asetettiin Ylösen teoksen kaltereiden taa. Taiteilijat ovat tehneet myös näyttely-yhteistyötä. Yhteisteos Saaristo oli esillä Mäntän kuvataideviikoilla 2017 sekä osa siitä samana vuonna 100 Years of Finland – Identity and Consciousness -yhteisnäyttelyssä Kölnissä.

Jussi Valtakari (s. 1955, Lauritsala) asuu ja työskentelee Taivalkoskella. Hän on opiskellut 1975–1978 Lahden taidekoulussa ja 1997–2000 Lahden Taideinstituutissa sekä vuodesta 2002 Tampereen AMK Taiteen ja viestinnän linjalla. Valtakarilla on pitkä näyttelyhistoria ja hänen teoksiaan on mm. Kiasman ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa. Valtakarilla on ollut useita luottamustoimia, kuten Valtion kuvataidetoimikunnan jäsenyys.

Antti Ylönen (s. 1957, Juva) asuu ja työskentelee Iissä. Hän aloitti taiteen opinnot Oriveden opistossa ja Vapaassa taidekoulussa. Vuosina 2019–2020  hän on suorittanut julkisen taiteen taideasiantuntijan erikoistumisopintoja. Ylösellä on pitkä ja kansainvälinen näyttelyhistoria ja uransa aikana hän on työskennellyt useina ajanjaksoina eri puolilla maailmaa. Ylösen teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa, jonka lisäksi hän on tehnyt myös julkista taidetta. Antti Ylönen on yksi Iin Taidekeskus KulttuuriKauppilan perustajajäsenistä.

Aineen taidemuseossa on esillä viisi yhteisteosta vuodelta 2019 sekä molempien taiteilijoiden itsenäisesti toteuttamia teoksia. Teosten aiheissa toistuu sekä tähtitieteellinen avaruus että kuvaannollinen avaruus, yksin- ja erillään oleminen. Teosten materiaalina on puu, jonka kunnioitus näkyy myös sen tarkassa käytössä. Veistämisen tuloksena syntyvä puupöly yhdessä liiman ja tuhkan kanssa muodostaa meteorisateen teoksessa Vyöhyke (2019). Teoksessa Siirtokunta (2019) Ylösen puuveistos toimii eräänlaisena kotiplaneettana Valtakarin veistämille miniatyyrikokoisille puuhahmoille. Ihmiskunnan koti sijoittuu jonnekin kotigalaksimme ulkopuolelle.

Jussi Valtakari veistää puusta havaintoihinsa perustuvia ja mielikuvituksensa tuottamia, yksityiskohtaisia pienoismalleja ihmisistä. Hahmot ovat ei-ketään, joilla on suurella tarkkuudella veistetyt yksilölliset ilmeet ja eleet. Valtakari veistää ja maalaa hahmojen vaatteet ja kengät tarkan harkinnan tuloksena. Lukuisat yksityiskohdat ja yksilölliset piirteet vaativat jokaisen kohdalla läheltä katsomista, vaikka katsominen voi myös kauhistuttaa. Voiko kukaan olla syytön teoksessa Ei hätää.  He eivät näe sinua, mutta sinä näet heidät. (2019)?Antti Ylönen veistää puusta esiin vuosirenkaat ja jättää ne näkyviin. Vuosirenkaat kertovat ajan kulusta, hyvistä kasvun vuosista ja hitaammista kituvuosista. Ajan kulua on myös ikuisuus, kuten teoksessa Samsara (2011), jossa ei ole alkua eikä loppua. Ylöselle puu on aina arvokas ja siinä olevat virheet, kuten oksanpäät ja muut jäljet ansaitsevat tulla esiin. Teoksessa Sielun peili (2017) puun halkeamilla on tärkeä merkityksensä, samoin kuin teoksessa Apassin uni (2018), jossa puun lahoamisen jättämät jäljet tuovat teoksiin maalauksellisen ulottuvuuden. Ylösen mukaan virheitä ei pidä peittää, sillä virhe on suuri mahdollisuus, joka voi viedä uusille urille.Näyttelyn avaa FM Leena Viitanen.

Lisätietoja
Virpi Kanniainen, amanuenssi, Aineen taidemuseo
virpi.kanniainen at tornio.fi +358 50 597 1197

V i r p i  K a n n i a i n e n

Amanuenssi | Curator

_________________________________

Aineen taidemuseo | Aine Art MuseumTorikatu2| FI-95400 Tornio, Finland

Gsm: +358 50 597 1197

Email: virpi.kanniainen(at)tornio.fi

www.tornio.fi/aine
www.merilapinmuseot.fi/aineen-taidemuseo

www.facebook.com/aineentaidemuseo

www.instagram.com/aineentaidemuseo


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta