[Nayttelyposti] Porin taidemuseon näyttelyt 2020

Saara Karhunen saara.karhunen at pori.fi
Ti 21.Tammi. 12:23:05 EET 2020


Porin taidemuseon näyttelyt 2020

Porin taidemuseossa nähdään keväällä ja kesällä 2020 Ola Vasiljevan, Adrian Melisin ja Jenni Yppärilän yksityisnäyttelyt. Latvialaissyntyisen Vasiljevan taidetta esitetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Keväällä avautuu myös Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmaa tarkasteleva tutkimuksellinen näyttely, jossa kokoelman teoksia peilataan Galerie Artekin 1950-luvun näyttelytoimintaan.

Syksyllä museon täyttää Martin Schiblin kuratoima kansainvälinen ryhmänäyttely Perversioni on usko tosirakkauteen. Näyttely ammentaa edesmenneen yhdysvaltalaistaiteilija Ellen Cantorin taiteesta ja tuo yhteen taiteilijoita eri sukupolvista ja taustoista.



Ola Vasiljeva: Long Farewells – Pitkiä jäähyväisiä
20.3.–30.8.2020

Ola Vasiljevalle Porin taidemuseo näyttäytyy ennen kaikkea museorakennuksen historian kautta. Entisenä vaakahuoneena rakennus on liittynyt kauttakulkuun, mittaamiseen ja arviointiin. Se oli kauttakulun rajapinta, jossa tavarat pysähtyivät hetkeksi tullakseen nähdyksi ja arvioiduksi.

Tässä liminaalitilassa Vasiljevan teokset ovat ohikulkijoita, ikään kuin nekin osallistuisivat vastaavanlaiseen siirtymään. Niin uusia kuin vanhojakin teoksia sisältävässä näyttelyssä esineet, materiaalit ja mediat kerrostuvat monin eri tavoin heijastaen taiteilijan pitkäaikaista kiinnostusta esittämisen ja kulissien takaisen väliseen suhteeseen. Tämän suhteen esittämisessä taiteilijan välineitä ovat esimerkiksi valkokangas, verhot, pukuhuone, rekvisiitta, puvustus ja työkalut, jotka kaikki toimivat myös kuin kynnys tai kalvo, jossain käyttötarkoituksen ja rituaalin, jäljittelyn ja fiktion välimaastossa.

Vasiljevan taiteen keskeisiä elementtejä ovat yhteiskuntaa peilaavat instituutiot kuten teatteri, museo ja akatemia, mutta hänen teoksensa eivät koskaan käsittele niitä sellaisenaan. Niissä on kyse pikemminkin instituutioiden kulisseista, taustaoletuksista, sisäisestä infrastruktuurista ja hajoamistuotteista, unohdetuista historioista.

Ola Vasiljeva (s. 1981 Latvia) elää ja työskentelee Alankomaissa. Hänen viimeaikaisia yksityisnäyttelyitään ovat olleet N'attendons pas M. Lapatine Galerie Antoine Levissä Pariisissa (2019); Haus der F. Kaiser Wilhelm -museossa Krefeldissä (2019); Song and Love (yhdessä Matthew Lutz-Kinoyn kanssa), Indipendenzassa Roomassa (2018); The Decline of the Showpieces Grazer Kunstvereinissä Grazissa (2017) sekä Zefiro Torna Centre d'Art Contemporain Passerellessa Brestissä (2017).



Adrian Melis: 2768. 23,53. 8. 6 000 000. 57%. 1000
20.3.–30.8.2020

Taiteilija Adrian Melisin ja monien muiden elämää 1990-luvun alun Kuubassa leimasi yhtäältä Fidel Castron loistavan vallankumouksen pitkä varjo ja toisaalta Neuvostoliiton hajoaminen. Tässä ristivedossa syntyneinä Melisin teokset ovat huomaamattomia, usein runollisia ja surrealistisia interventioita, joissa hän tarkastelee poliittisen järjestelmän ja liikemaailman korruptoineisuutta, poliittista apatiaa, työmarkkinoita, byrokratian tehottomuutta ja näiden tekijöiden vaikutusta yhteiskuntaan ja sen rakenteisiin. Laajassa tuotannossaan Melis käyttää videota, valokuvaa ja installaatiota.

Yksityisnäyttely 2768. 23,53. 8. 6 000 000. 57%. 1000 Porin taidemuseossa sisältää Melisin vanhempaa ja viimeaikaista tuotantoa. Kokonaisuutena näyttely paljastaa aatteiden luovassa tuhossa piilevän potentiaalin.

Adrian Melis (s. 1985) valmistui Kuuban taideylipistosta (ISA) vuonna 2010. Sitä ennen hän oli osallistunut Tania Brugueran johtamaan Cátedra Arte de Conducta -koulutukseen (2006–2008). Hän oli Rijksakademie van Beeldende Kunstenin residenssitaiteilija Amsterdamissa 2014–2015. Melis asuu ja työskentelee Barcelonassa, jossa häntä edustaa ADN Galería.



Jenni Yppärilä: Build-up
20.3.–30.8.2020

Jenni Yppärilä on dokumentoinut vuodesta 2012 asti rakennettua ympäristöä niin Suomessa kuin muualla maailmassa kolmiulotteisen maalauksen muodossa. Yppärilän kiinnostus rakennuksiin on ensisijaisesti sosiologinen; rakennukset ilmentävät hänelle elettyä historiaa ja nykyisyyttä, yhteiskunnan arvoja ja muutosta sekä yksilön sosiaalista ympäristöä.

Build-up ottaa uudenlaisen, aikaisempaa monumentaalisemman ja tilallisemman askeleen taiteilijan tuotannossa. Yppärilän työskentelytapaan kuuluu rakennusten valokuvaaminen niiden todellisissa sijainneissa. Vuosien varrella tätä dokumentaatiota on kertynyt tuhansia kuvia, josta taiteilija on kerännyt otannan teokseen. Build-up käsittelee niin taiteilijan oman tekemisen ja materiaalin kasautumista kuin yhteiskunnan ja yksilöiden kiihtyvää kuormituksen lisääntymistä.

Jenni Yppärilä (s.1980, Oulainen) on Aalto-yliopistosta vuonna 2010 valmistunut kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen tuotantoaan kuuluu mm. Kiasman, Oulun taidemuseon, Porin taidemuseon, Tampereen taidemuseon ja Turun taidemuseon kokoelmiin.



Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek – Abstraktion varhaiset muodot Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa
20.3.2020–30.8.2020

Kuraattorit: Anni Saisto ja Kati Kunnas-Holmström

Tutkimuksellinen näyttely tarkastelee Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmaa Galerie Artekin 1950-luvun näyttelytoiminnan kautta. Galerie Artek oli Helsingissä vuosina 1935–1997 toiminut, rohkeasta näyttelylinjastaan tunnettu taidegalleria. Sen perustaja ja toiminnan generaattori oli taidemaailman vaikuttaja Maire Gullichsen (1907–1990). Hänen tiedetään hankkineen taideteoksia Galerie Artekin näyttelyistä. Arkistotutkimuksen avulla on nyt selvitetty taidesäätiön kokoelman teosten yhteyksiä Galerie Artekin näyttelyihin.

Taidesäätiön kokoelmaan kuuluu Alvar Aallon kuvataiteen teoksia, jotka kertovat arkkitehdin uran eri vaiheista ja hänen tavastaan työstää ideoita muotoilemalla puuta, piirtämällä ja maalaamalla. Näyttelyn toisena näkökulmana on Aallon abstraktien teosten ja arkkitehtonisten suunnitelmien välinen suhde.

Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek -näyttelyn kautta avautuu näkymä suomalaisen taiteen murrokseen, jossa abstrakti taide eri muodoissaan mursi vakiintuneita estetiikan normeja.

Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma on Porin taidemuseon peruskokoelma.



Perversioni on usko tosirakkauteen
25.9.2020–21.2.2021

Kuraattori: Martin Schibli

Näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Ellen Cantor, Andrea Eva Györi, Alba S. Enström, Mercedes Sturm-Lie, Alisa Yoffe ja Amalia Vekri

Näyttelyn nimi on sitaatti edesmenneeltä taiteilijalta Ellen Cantorilta (1961–2013). Siihen tiivistyy monia taiteilijoita koskettava paradoksi: vaikka he lähestyvät asioita kriittisesti he uskovat silti taiteen voimaan; he ovat yhä romantikkoja, he uskovat yhä rakkauteen. Näyttelyn taiteilijat edustavat eri sukupolvia ja monenlaisia taustoja. Heidän yhteisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat undergroundkulttuuri, runoilijat, punk, elämä, intohimo, muotilehdet, viittaukset suosittuihin elokuviin tai pornolehdet. Kaikki he käsittelevät teoksissaan ihmisyyttä, suunnan etsimistä nykyhetkessä.



Ajankohtaiset näyttelyt:

Be Fragile! Be Brave! – Hauraus on urheutta
23.02.2020 asti
Taiteilijat: Melanie Bonajo, Liisa Hirsch, Anu Põder, Alina Szapocznikow, Iza Tarasewicz
Kuraattori: Rebeka Põldsam

Jotakin henkilökohtaista – Uusia kysymyksiä MG-kokoelmalle
23.2.2020 asti
Taiteilijat: Ina Colliander, Magnus Enckell, Yrjö Ollila, Ellen Thesleff, J. A. Juvani ja Taidetestaajat
Kuraattorit: Mirja Ramstedt-Salonen, Jasmin Lehtiniemi, Ilona Juntura

Sara Pathirane: The Leaning and Blind
16.2.2020 asti



Lisätiedot: Saara Karhunen, intendentti (vs.), näyttelypalvelut



Saara Karhunen
Intendentti, näyttelypalvelut (vs.) / Chief Curator, Exhibition Services (temp.)
Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Porin kaupunki, sivistystoimialan kulttuuriyksikkö  / City of Pori

Eteläranta, FI-28100 Pori, Finland
saara.karhunen at pori.fi
www.poriartmuseum.fi<http://www.poriartmuseum.fi>
​Facebook: Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Instagram: @poriartmuseum



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta