[Nayttelyposti] Tiedote: IHOLLA Kouvolan taidemuseo Poikilossa

Lehtosalo Mari mari.lehtosalo at kouvola.fi
Ke 6.Helmi. 16:24:14 EET 2019


Tiedote

IHOLLA, Aino Kajaniemi ja Aura Kajaniemi
Kouvolan taidemuseo Poikilossa 7.2.–18.4.2019

IHOLLA on äidin ja tyttären, Aino ja Aura Kajaniemen viides yhteisnäyttely. Heidän teoksiaan yhdistää herkkyys, kertomuksellisuus ja sarjamainen toteutus. Molempien taiteessa näkyy hidas, käsillä tekemistä arvostava toteutus sekä tekstiilitaiteen traditioon liittyvä ornamentillisuus. Teosten lähtökohdat ovat vapaan taiteen estetiikassa, mutta käsityön osuus ja sen merkityksellisyys tunnustaen. Näyttely kuvaa äidin ja tyttären läheistä suhdetta myös henkilökohtaisella ja esteettisellä tasolla. Eri sukupolvea edustavien taiteilijoiden teosten välille rakentuu ajallista jännitettä ja vuoropuhelua. Yhteyttä luo herkkä värien käyttö ja tilan haltuunotto installaatiomaisilla teoksilla.

Aino Kajaniemen kuvakudoksissa viivasta, kudoksesta ja materiaalista rakentuu pysähtyneitä hetkiä ja vertauskuvallisia ajatelmia elämästä. Hän käsittelee taiteessaan ihmisen kasvua, elämän kerroksellisuutta ja tunteita. Kajaniemi lähestyy aiheita kuvakudoksissaan runollisesti ja yksilön kannalta, mutta ryijyteoksissaan myös kantaaottavasti, esimerkkeinä teokset Labyrintti (2013) ja Nälkä (2014, 2019). Vaikeiden teemojen kuvaamiseen tulee materiaalin itsensä kautta optimismia, pehmeitä arvoja ja lohdullisuutta. Kajaniemi ei noudata perinteistä kuvakudostekniikkaa, vaan hän pyrkii impressionistisempaan mielikuvaan ja vapaaseen, nopeaan kutomiseen. Näyttelyssä on ensimmäistä kertaa esillä New Yorkin residenssissä syksyllä 2017 luonnostellut teokset.

Aura Kajaniemi kirjoo helmillä ja langoilla pieniä fragmentteja, joista voi löytää viittauksia historiaan, filosofiaan ja kirjallisuuteen. Kajaniemi etsii taiteessaan uusia tapoja toteuttaa helmikirjontaa. Hän yhdistelee teoksissaan erilaisia tekniikoita ja materiaaleja, kuten valokuvia, tekstiilejä, paljetteja ja erilaisia helmiä. Viimeisten vuosien aikana hän on siirtynyt yhä enemmän tiheistä ja tiiviistä pinnoista ilmavampiin ja kevyempiin rakenteisiin. Esimerkkinä Barely There -teossarja, jossa Kajaniemi tutkii vaatteen olemusta – vaatetta ilman ihmistä – esille asetettuna taideteoksena. Keskeiseksi nousee kysymys siitä, kuinka perinteisesti funktionaalisena pidetty esine saa arvonsa taideteoksena?

Riitta Järvelän videoteokset Punainen ilmapallo ja Tulla nähdyksi
Kouvolan taidemuseo Poikilossa, Kino-Poikilossa 7.2.–18.4.2019

Riitta Järvelä on taiteilijana dokumentaristi. Hän kuvaa ihmisiä ja heidän jälkiään, tulkitsee lapsuuden ja historian merkitystä ihmisen elämässä. Järvelä kertoo kuvissaan asioista, jotka koskettavat häntä itseään. Usein kohteena ovat naiset ja lapset tai erilaiset vähemmistöryhmät. Hän kuvaa kohteitaan myötätuntoisesti arkipäiväisissä elämäntapahtumissa. Taiteilija etsii kuviinsa tunnetta, jota ihminen hänessä herättää. Häntä liikuttavat pienet ja vallattomat; kuluneet, käytetyt ja hauraat.

Punainen ilmapallo, 2012, kesto 09:34
Videoteos kertoo suomalaisen lapsen historiasta 1800-luvun lopulta 1970-luvulle. Se kuvaa lasten elämää näiden vuosikymmenten aikana pääosin kirpputoreilta löydettyjen, mutta myös perheen ja ystävien, albumikuvien kautta. Vanhat valokuvat ovat dokumentteja, hetkiä historiasta, joista Järvelä on koostanut kertomuksen omiin elämänkokemuksiinsa pohjautuen.

Tulla nähdyksi, 2017, kesto 07:09
Teos sai alkunsa, kun taiteilija kiinnitti huomiota leikin uhanalaisuuteen digitalisoituneessa ajassamme. Se kertoo eurooppalaisen kulttuurin leikeistä, sekä niiden hurmasta ja voimasta. Leikki on välttämätöntä lapsille, mutta myös aikuisille. Leikkiessä tarvitaan avointa mieltä ja uteliaisuutta – se on vapautta kuvitella. Leikin aikana voi harjoitella erilaisia taitoja ilman epäonnistumisen pelkoa. Sen avulla käsitellään elämää, menneisyyttä ja tulevaisuutta. Videota tehdessään taiteilija huomasi itsekin leikkivänsä.


Taiteilijatapaamiset:
la 9.3. klo 13 Aino ja Aura Kajaniemi
la 6.4. klo 13 Aino ja Aura Kajaniemi, Riitta Järvelä


LISÄTIEDOT JA VALOKUVAT TEOKSISTA
Mari Lehtosalo, intendentti vs., puh. 020 615 4050, mari.lehtosalo at kouvola.fi


Taiteilijoista
Taidemuseo Poikilon näyttely IHOLLA on Aino Kajaniemen ja hänen tyttärensä Aura Kajaniemen viides yhteisnäyttely. Aino Kajaniemi on pitänyt aikaisemmin myös yhteisnäyttelyitä sisarensa Riitta Järvelän kanssa.

Aino Kajaniemi (s. 1955) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteilijaksi vuonna 1983. Sen jälkeen hän on pitänyt yli 40 yksityisnäyttelyä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla kolmessakymmenessä eri maassa. Kajaniemi on suunnitellut ja valmistanut yli kolmekymmentä julkista teosta kaupunkien, Suomen valtion ja yritysten tiloihin sekä liturgiset tekstiilit seitsemään kirkkoon. Ornamo ry nimitti Kajaniemen vuoden 2010 tekstiilitaiteilijaksi, ja samana vuonna Jyväskylän kaupunki myönsi hänelle kulttuuripalkinnon.


Aura Kajaniemi (s. 1986) on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta Fashion and Collection -linjalta vuonna 2015. Sitä ennen hän on kouluttautunut teatteripuvustajaksi Mikkelin ammattikorkeakoulussa.  Vuonna 2008 hänet valittiin Jyväskylässä Ponnahduslaudalla näyttelyn nuoreksi debytantiksi. Kajaniemi on pitänyt viisi yksityisnäyttelyä. Lisäksi hän on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.


Riitta Järvelä (s. 1951) on opiskellut valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa 1972–1978 sekä Tampereen ammattikorkeakoulussa 2009–2010. Tampereen ammattikorkeakoulussa Järvelä opiskeli myös videotaidetta vuosina 2008–2009. Hän on työskennellyt 1980-luvulla graafisena suunnittelijana, myöhemmin valokuvaajana ja kuvataiteen tuntiopettajana. Järvelä on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä vuodesta 1978 lähtien ja osallistunut myös ryhmänäyttelyihin. Hänen teoksiaan on muun muassa Suomen valokuvataiteen museon ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa sekä yksityisissä kokoelmissa.Ystävällisin terveisin,
Mari Lehtosalo


Mari Lehtosalo
intendentti vs.
puh. 020 615 4050, mari.lehtosalo(at)kouvola.fi

KOUVOLAN KAUPUNKI ● Kulttuuripalvelut
POIKILO-museot
Kouvola-talo
Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola
www.poikilo.fi<http://www.poikilo.fi/>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta