[Nayttelyposti] Hajamietteitä kapinaviikoilta – sisällissota kirjailijan silmin -näyttely Juhani Ahon Aholassa 2.5.–30.9.2018

Ravea Tuomas tuomas.ravea at jarvenpaa.fi
Mon toukokuu 7 09:45:36 EEST 2018


Tervehdys täältä Järvenpään taidemuseosta!

Uusi näyttelymme on auki, joten tervetuloa:

Hajamietteitä kapinaviikoilta – sisällissota kirjailijan silmin -näyttely
Juhani Ahon Aholassa 2.5.–30.9.2018

Sisällissodan sytyttyä tammikuussa 1918, ryhtyi Juhani Aho kirjoittamaan päiväkirjaa. Se julkaistiin sodan jälkeen kolmiosaisena vihkona nimellä Hajamietteitä kapinaviikoilta I-III. Näyttely nostaa esiin tämän varsin vähälle huomiolle jääneen teoksen ja käy läpi samalla, miten sisällissota vaikutti Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön.

”Kuinka pitkäksi mahtaneekaan tämä yö tulla?”  Juhani Aho 29.1.1918

Sisällissodan puhkeaminen oli Aholle ja monelle muulle Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenelle suuri pettymys. Aho purki tuntojaan päiväkirjoihinsa ja etenkin sodan alun ajatukset ovat pitkiä ja tilannetta syvällisesti pohtivia kirjoituksia.

”Olen yksin perheessäni, yksin koko maailmassa, ärtyisä ukko, en muuta mitään.” Juhani Aho 1.4.1918

Näyttely avaa myös Ahojen perheen sodanaikaisia ristiriitoja. Juhani Aho nimittäin kävi sisällissotaa myös perheen sisällä, sillä hänen vanhin poikansa Heikki Aho ja vaimonsa Venny Soldan-Brofeldt tunsivat sympatiaa punaisia kohtaan. Heikki jopa siinä määrin, että avusti punaisia päätyen lopulta Viipuriin vankileirille. Perheen sisäisistä asioista Aho ei puhu kirjassaan lainkaan, mutta silti rivien välistä on löydettävissä heijastuksia ristiriidoista.

”Oi näitä onnettomia oloja! Voi poloista maatani!” Jean Sibelius 12.2.1918

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenistä Ahot ja Järnefeltit olivat jo ennättäneet muuttaa työtehtävien takia Helsinkiin, mutta Haloset ja Sibeliukset asuivat vielä vanhoilla sijoillaan ja Järnefeltitkin kesäkaudet Suvirannassaan. Näyttely avaa myös näiden taiteilijaperheiden vaiheita keskellä jatkuvaa uhkaa pidätyksistä ja kotietsinnöistä.

”Nämä muistiinpanot ovat vain heikko kajastus siitä, mitä niiden pitäisi olla.” Juhani Aho 13.4.1918

Hajamietteitä kapinaviikoilta kuvaa varsin hyvin kirjailijan sisäisiä tuntoja sisällissodan aikana. Aho tuntee ajoittain ymmärtävänsä myös hävinnyttä osapuolta, mikä jälkikäteen herätti kysymyksiä oliko kirjailija ”punataudin” uhri. Jälkikäteen tehdyistä muokkauksista huolimatta teos on mielenkiintoinen näkemys sodasta ja elämästä punaisessa Helsingissä kirjailijan silmin.

Avoinna: touko-syys ti-su 11-18, Sibeliuksenväylä 57, www.jarvenpaa.fi/ahola, 040-315 2213, ahola at jarvenpaa.fi<mailto:ahola at jarvenpaa.fi>
Oheisohjelma, lisätietoja ja tiedotuskuvat: tuomas.ravea at jarvenpaa.fi, hanna.nikander at jarvenpaa.fi<mailto:hanna.nikander at jarvenpaa.fi>

Yleisöopastukset lauantaisin klo 11.


Ystävällisin terveisin,

Tuomas Ravea


-------------------------------------------------------------
TUOMAS RAVEA
Amanuenssi
Järvenpään taidemuseo, Ahola
JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI
Museopalvelut
Kirjastokatu 8, PL 41, 04401 Järvenpää
Vaihde (09) 27 191, Matkapuhelin 040-315 2836
tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>
www.jarvenpaa.fi<http://www.jarvenpaa.fi/>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta