[Nayttelyposti] Ateneumin Fantastico! johdattaa maagisen realismin salaperäiseen maailmaan

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
Ti toukokuu 8 14:51:51 EEST 2018


Ateneumin Fantastico! johdattaa maagisen realismin salaperäiseen maailmaan


Ateneumin taidemuseossa nähdään 10.5.–19.8.2018 näyttely Fantastico! Italialaista taidetta 1920- ja 1930 -luvuilta. Näyttely kertoo Italiassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen aikaan syntyneestä, maagisena realismina tunnetusta suuntauksesta. Mestariteoksia nähdään taiteilijoilta kuten Giorgio de Chirico, Carlo Carrà, Felice Casorati, Antonio Donghi ja Cagnaccio di San Pietro. Teokset ovat peräisin arvostetuista julkisista ja yksityisistä kokoelmista Italiasta ja muualta Euroopasta.

Näyttelyn teokset paljastavat arkipäivän taianomaisuuden

Maagisten realistien taide on yhtä aikaa realistista ja kaukana todellisuudesta. Teokset esittävät maailmamme sellaisena kuin se näyttäytyy, mutta luovat siihen samalla uusia, unenomaisia kerrostumia. Monet teoksista ovat kuin elokuvan pysäytettyjä kuvia. Voimme kuvitella, mitä on tapahtunut hetkeä aikaisemmin ja mitä tulee tapahtumaan, kun kohtaus etenee. Suuntaus on osa laajempaa maailmansotien väliin ajoittuvaa realistisen ja klassistisen modernismin aaltoa niin Euroopassa kuin sen ulkopuolella.

Näyttelyn keskeisimpiä taiteilijoita ovat Felice Casorati, Antonio Donghi, Cagnaccio di San Pietro, Gino Severini, Ubaldo Oppi, Achille Funi ja Carlo Levi. Näyttelyssä nähtävät Giorgio de Chiricon ja Carlo Carràn teokset kuvaavat maagisen realismin lähtökohtia. Italian ulkopuolella vähemmän tunnettujen taiteilijoiden kuten Mario ja Edita Broglion, Gian Emilio Malerban, Carlo Sbisàn, Gregorio Sciltianin sekä Cesare Sofianopulon työt kertovat suuntauksen moni-ilmeisyydestä. Näyttelyn ovat kuratoineet Venetsian kaupungin museoiden johtaja Gabriella Belli ja professori Valerio Terraroli Veronan yliopistosta sekä intendentti Teijamari Jyrkkiö yhteistyössä 24ORE Culturan kanssa.

Mukana modernistisen realismin ja klassismin edustajien teoksia myös Ateneumin kokoelmista

Näyttelyssä on esillä teoksia myös Ateneumin kokoelmiin kuuluvilta, 1920- ja 1930-lukujen realistisen ja klassistisen modernismin edustajilta kuten Ragnar Ekelund, Greta Hällfors-Sipilä, Olli Miettinen, Yrjö Ollila Martti Ranttila, Juho Salminen ja Ilmari Vuori. Näyttelyssä nähdään myös italialaista grafiikkaa Ateneumin Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelmasta.

”Fantastico!-näyttely osoittaa hienolla tavalla, kuinka monipuolisesti Ateneumin kokoelma taipuu eri tarkoituksiin. Suomalaiset taiteilijat lähestyivät maagiselle realismille ominaisia tunnelmia etenkin maisemissa ja autioissa kaupunkikuvissa, mikä näkyy esimerkiksi esillä olevissa Greta Hällfors-Sipilän ja Henry Ericssonin teoksissa”, kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

Lue koko tiedote: https://ateneum.fi/fantastico-nayttely-johdattaa-maagisen-realismin-salaperaiseen-maailmaan<https://ateneum.fi/fantastico-nayttely-johdattaa-maagisen-realismin-salaperaiseen-maailmaan/>

Lisätiedot: Tiedottaja Anna Kari, Ateneumin taidemuseo, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta