[Nayttelyposti] Ankallisgallerian taideaarteet esille Ateneumiin

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
Ti 3.Marras. 14:15:18 EEST 2017


Ankallisgallerian taideaarteet esille Ateneumiin

Kansallisgalleriaan kuuluvalla Ateneumin taidemuseolla on kunnia saada esittää Ankallisgallerian taideaarteita ensimmäistä kertaa Ankkalinnan ulkopuolella. Ankallistaiteen helmiä nähdään Ateneumin teosten rinnalla Suomen taiteen tarina -näyttelyssä 3.10.2017–25.2.2018. Ankallisgalleria on lainannut teokset Ateneumiin Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi.


”Suomen taiteen klassikot elävät ja vaikuttavat kuvallisessa kulttuurissamme joka ikinen päivä. Mieleenpainuvat taideteokset Mona Lisasta tai vaikkapa Taistelevista metsoista alkaen ovat aina inspiroineet muita taiteilijoita ja muuntuneet uusiksi tulkinnoiksi. Ankallisgallerian teokset ovat tästä riemastuttava esimerkki”, sanoo museonjohtaja Susanna Pettersson.


”Aku Ankka on ilmestynyt Suomessa vuodesta 1951 ja siinä ajassa lehti on ehtinyt uida syvälle suomalaiseen kulttuuriin. Aikaisemmin olemme keskittyneet leikkimiseen kielellä: nyt on ollut hauska päästä leikkimään kaikille suomalaisille tutulla kansallisella kuvastolla”, kertoo Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.


Ankallisgalleria on Ankkalinnan johtava taidemuseo ja ankkalinnalaisen taiteen kehto ja koti. Ateneumin vierailunäyttelyyn on koottu edustava otos teoksia Ankkalinnan taiteen kultakaudelta, jolloin kaupungin ankallisidentiteettiä rakennettiin taiteen keinoin. Usein aiheet kuvaavat koskettavalla tavalla Ankkojen suhdetta toisiinsa ja ympäröivään luontoon. Taiteentuntijoiden keskuudessa ihastusta on kautta aikojen herättänyt ankkalinnalaisen ja suomalaisen taiteen suhde.


Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti Aatelviltti, Altti Fasaani, Akseli Kala-Kallela, Arvi Liljaluntti, Eino Maininkinen, Huuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varis, Elämäntaiteilija Hannu Hanhi, Iltaa ja köyhyyttä kohti, Leikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat Ankat. Yhteensä esille saadaan 12 teosta.


Apuna Ankallisgallerian teosten toteuttamisessa ovat olleet Aku Ankan suomalaiset ja kansainväliset piirtäjät Daan Jippes, Kari Korhonen, Kati Kovács, Don Rosa ja Ulrich Schröder. Suomen taiteen tarina -näyttelyn arkistosalissa voi tutustua piirtäjien alkuperäisiin luonnoksiin Ankallisgallerian teoksista. Lisäksi Ateneumin sisäpihalla voi istahtaa Aku Ankan autoon koko näyttelyn ajan.


Ankallisgallerian yhteydessä järjestetään opastuksia ja työpajoja, joista kerrotaan myöhemmin. Tapahtumaviikonloppuna 20.–21.1.2018 on luvassa koko perheelle sopivaa ohjelmaa.


Lue lisää Ankallisgalleriasta: http://www.ateneum.fi/nayttelyt/ankallisgallerian-aarteita


<http://www.ateneum.fi/pekka-halosen-suurikokoinen-oljyvarimaalaus-lahjoituksena-ateneumiin/>Lisätiedot: Tiedottaja Anna Kari, Ateneumin taidemuseo, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta