[Nayttelyposti] Kukkia ja enkeleitä -näyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa

Keskitalo Arja - Pohjois-Pohjanmaan museo Arja.H.Keskitalo at ouka.fi
Ma 2.Marras. 09:30:46 EEST 2017


Kukkia ja enkeleitä -näyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa

Pohjois-Pohjanmaan museossa esillä oleva näyttely Kukkia ja enkeleitä – pohjoispohjalaisia koristemaalattuja arkkuja esittelee Pohjois-Pohjanmaalla vaikuttaneiden, kansanomaista maalausperinnettä edustaneiden taiteilijoiden töitä. Näyttely pohjautuu helsinkiläisen tutkija-konservaattori Marko Kaston tutkimuksiin ja kartoituksiin.

Lars Gallenius, Mikael Toppelius ja Emanuel Granberg ovat tunnettuja erityisesti kirkkotaiteilijoina. He työskentelivät kuitenkin myös muunlaisten maalaushankkeiden parissa; kirkkojen seinäpintojen lisäksi koristemaalauksia on esimerkiksi arkuissa, kaappien pinnoissa ja rasioissa. Tunnettujen maalareiden ohella esitellään myös muutamia tunnistamattomien taitelijoiden töitä.

Näyttelyn nimi Kukkia ja enkeleitä kokoaa yhteen ne teemat, jotka yhdistävät näyttelyyn valittuja esineitä. ”On luontevaa ottaa aiheeksi kukat, kun puhutaan Toppeliuksesta. Niitä hän totisesti osasi maalata.”, toteaa Marko Kasto. ”Enkelit puolustavat paikkaansa Toppeliuksen kirkkotaiteessa ja Granbergin kirkollisessa ja profaanissa tuotannossa. Näyttelyn yhteydessä esitellään Granbergilta viisi arkkumaalausta, joista kahdessa on putto tai enkeli.”, jatkaa Kasto.

Näyttelyesineet ovat Pohjois-Pohjanmaan museon, Kansallismuseon, Raahen museon, Vaasan museoiden, Keski-Pohjanmaan museoiden, Haukiputaan kotiseutumuseon, Raahen seurakunnan, Pedersören kotiseutumuseon sekä yksityishenkilöiden kokoelmista.

Visuaalisesti kaunis näyttely on museossa esillä 4.2.2018 saakka.

Lisää näyttelystä: https://www.ouka.fi/oulu/luuppi/pohjois-pohjanmaan-museon-tulevat-nayttelyt/kukkia-ja-enkeleita


Näyttelyn kuraattori Marko Kasto on tavattavissa museolla sunnuntaina 15.10.2017 kello 14 alkaen. Tuolloin on ohjelmassa yleisöluento näyttelyn aiheista, joita ovat kansanomaiset koristemaalarit, pohjoispohjalaiset maalarit, maalarin väripaletti, väripigmentit, aiheen tutkimus ja tutkiminen sekä kansanomainen taide 1700-1800-luvuilla. Hän myös esittelee näyttelyn. Tervetuloa!


Museon aulatilassa on 12.11.2017 saakka esillä aiheeseen liittyvä Kapiota kirstuun –näyttely:
https://www.ouka.fi/oulu/luuppi/kapioita-kirstuun?


Pohjois-Pohjanmaan museo, Ainolanpolku 1, Oulu
Avoinna: ti-pe 9-16, la-su 10-17
Liput 0-6 €. Alle 18-vuotiailla vapaa pääsy.


Ystävällisin terveisin,

Arja Keskitalo
Museolehtori
Puh. 044 703 7159
Pohjois-Pohjanmaan museo, Oulu
Museo- ja tiedekeskus LuuppiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta