[Nayttelyposti] HDL juhlii 150 vuotta: tänään paljastettiin rakennushistoriaa kuvaava opastetaulu

Jaana af Hällström Jaana.af.Hallstrom at hdl.fi
Ti 16.toukokuu. 13:20:53 EEST 2017


Kortteli täynnä rakennuksia
Helsingin Diakonissalaitos on toiminut nykyisellä paikallaan Kalliossa Ensimmäisen linjan  ja Helsinginkadun välisellä alueella tänä vuonna 120 vuotta. Alppikadun korttelissa on paljastettu tänään korttelin ja sen rakennuskannan kehittymistä kuvaava opastetaulu, pienoisnäyttely joka on aina auki. Taulun on tuottanut Diamus Helsingin Diakonissalaitoksen museo yhdessä HDL-Talot Oy:n kanssa.

Ensimmäistä rakennuskokonaisuutta eli kirkkoa, sairaalaa ja päärakennusta, silloista sisarkotia, ryhdyttiin rakentamaan huhtikuussa 1896 ja sisään muutto tapahtui syyskesällä 1897. Samaan aikaan valmistui myös piharakennus, Pihala. Loppuosa alueesta oli puistoa ja viljelysmaata. Toiminnan monipuolistuessa viljelykset ovat saaneet poistua ja tilalle on noussut taloja: ensimmäiset uudet rakennukset olivat vuonna 1906 valmistuneet  ruumishuone (purettu) ja lastensairaala. Uusin rakennus on diakoniaopisto vuodelta 1990 ja viimeisimmät rakennuksiin tehdyt muokkaukset  2000-luvulta. Korttelin rakennuskanta on moni-ilmeinen ja edustaa omien aikakausiensa rakennustyylejä.

Opastetaulun sijainti: Alppikatu 2, sisäpiha

Postikortteja Seinätön museo-sovelluksella
Tänään julkaistiin myös Seinätön museo -sovelluksella tehty kooste korttelia kuvaavista postikorteista. Niitä on tuotettu 1900-luvun alusta lähtien. Korttiaiheiksi ovat päässeet lähes kaikki rakennukset, erityisesti kirkko ja sisarkoti (päärakennus). Koosteessa on myös joitakin aiheita, joissa kuvakulma on Töölönlahdelta ja Linnanmäen kallioilta kohti diakonissalaitoksen korttelia. Koosteen on tuottanut Diamus Helsingin Diakonissalaitoksen museo.

Linkki:  http://www.hdl.fi/diamus-korttelikortit

HDL 150 vuotta
Historiallinen opastetaulu ja korttelikortit ovat osa Helsingin Diakonissalaitoksen 150-vuotisjuhlavuotta. Diakonissalaitos perustettiin 1867 kulkutautisairaalaksi ja nuorten naisten kouluttajaksi hoiva-alan ammattiin, diakonissoiksi. Aloitteen laitoksen perustamisesta teki everstinna Aurora Karamzin.

Juhlaohjelma: http://www.hdl.fi/hdl150


Jaana af Hällström
Intendentti, juhlavuoden koordinaattori
jaana.af.hallstrom at hdl.fi
+358 40 4853545

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr
Alppikatu 2, 00530 Helsinki
09 77 501
www.hdl.fi<http://www.hdl.fi/>
www.facebook.com/diakonissalaitos<http://www.facebook.com/diakonissalaitos>
www.facebook.com/HDLmuseo<http://www.facebook.com/HDLmuseo>

Rohkeutta välittää - Helsingin Diakonissalaitos 150 vuottaLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta