[Nayttelyposti] Kaunis kotimaani - Suomen Luonnonvalokuvaajat 40-vuotisjuhlanäyttely 14.5.-17.9.2017 Emil Cedercreutzin museossa

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Ti toukokuu 16 11:11:22 EEST 2017


KAUNIS KOTIMAANI - SUOMEN LUONNONVALOKUVAAJAT 40-VUOTISJUHLANÄYTTELY
14.5. - 17.9.2017 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa

Emil Cedercreutzin museo juhlistaa tänä vuonna 100 vuotta täyttävää Suomea järjestämällä kesäkaudella 2017 Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kanssa yhdistyksen 40-vuotisjuhlanäyttelyn Kaunis kotimaani. Kesänäyttely avautui yleisölle Emil Cedercreutzin museossa sunnuntaina 14.5.2017 ja on avoinna 17.9.2017 saakka. Kahden salin näyttelykokonaisuus tuo yleisön nähtäville kattavan kokonaisuuden suomalaisia Vuoden Luontokuvat -sarjoissa palkittuja valokuvia eri ajoilta. Samalla näyttely tuo esille jotakin sellaista, mikä usein koetaan kotimaallemme ominaisena ja suomalaisena - kauniin ja monimuotoisen luontomme. Esillä näyttelyn valokuvissa on maamme luonto alkaen sen kasvillisuudesta ja eläimistöstä sekä pienimmistä yksityiskohdista aina maisemakuviin saakka.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry on perustettu vuonna 1977. Euroopan suurimpaan luontokuvajärjestöön kuuluu noin kolme tuhatta jäsentä. Yhdistyksen tavoitteena on edistää suomalaista luontokuvausta ja toimia kuvaajien yhdyssiteenä. Yhdistyksen toiminnan näkyvintä osaa on aktiivinen näyttelytoiminta, mutta lisäksi yhdistys muun muassa järjestää jäsenistölleen säännöllisesti valokuvauskoulutusta ja paljon erilaisia tapahtumia. 

Yhdistys on valinnut Vuoden Luontokuvan yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1980 alkaen. Vuonna 1981 Vuoden Luontokuvasta järjestettiin ensi kertaa kilpailu. Vuosittainen perinne on jatkunut katkeamattomasti tähän päivään saakka. Nykyisin kilpailu on Pohjoismaiden suurin. Kilpailun lähtökohtana ja vahvuutena on suomalaisuus: kaikki kuvat on kuvattu Suomen rajojen sisäpuolella. Jo ensimmäisestä kilpailusta lähtien vuoden parhaat kuvat on koostettu myös valokuvateoksen muotoon. Nykyisin Vuoden Luontokuvat -kirja on kattava läpileikkaus vuoden luontokuvaparhaimmistoon sekä samalla kuluneen vuoden luonnon tapahtumiin. Kilpailuun osallistuu vuosittain reilusti toistakymmentä tuhatta kuvaa ja noin tuhat kuvaajaa eri puolilta Suomea. Osallistujat ovat harrastajia ja ammattilaisia eri puolilta Suomea ja jopa ulkomailta. Kuvien tulee olla Suomessa otettuja.

Emil Cedercreutzin museossa nyt avautuneen Kaunis kotimaani -näyttelyn pääpaino on vuosien 2014 ja 2015 kilpailujen palkituissa kuvissa, joita näyttelyssä on esillä yhteensä 80 kappaletta. Lisäksi esille tulevat myös Vuoden Luontokuvat -kilpailun kaikkien aikojen voittajakuvat vuodesta 1980 vuoteen 2016 saakka. Voittajakuvien taustalla kuullaan suomalaisen luonnon aitoa äänimaailmaa, mustarastaan ja satakielen laulua luontoäänittäjä Lauri Hallikaisen äänittämänä. 

Vuoden Luontokuva -kilpailussa on yhteensä kahdeksan sarjaa: kasvit, linnut, maisemat, nisäkkäät, muut eläimet, taide, luonto ja ihminen sekä nuoret. Sarjoissa palkituista kuvista yksi valitaan vuosittain Vuoden Luontokuvaksi. Kaikki kilpailun sarjat ovat edustettuna myös nyt avautuneessa näyttelyssä. Kuvien ja sarjojen monipuolisuus kertoo luontokuvauksen ehtymättömistä mahdollisuuksista: luontokuvaus ei tarkoita vain maisemien tai eläinten kuvaamista, vaan voi parhaimmillaan tuoda esille monimuotoisen luontomme harvinaiset ja hetkelliset tilanteet ja tapahtumat, sekä yksityiskohdat joita paljas silmä ei pysty erottamaan. Niinpä palkituissa luontokuvissa esillä voivat olla sekunnin osien ajan maahan iskevä salama, erityisen kauniin värityksen omaava hyönteinen tai vesipisarat, jotka helmeilevät kirkkaissa väreissä hämähäkinverkkoon takertuneina. Niin ikään teleobjektiivilla otetuissa luontokuvissa esillä voivat olla arat tai piileskelevät eläimet, joita ihminen harvoin pääsee näkemään läheltä. Vuoden Luontokuva -sarjat ovat samalla myös opettavaisia kokonaisuuksia, joissa katsoja saa tilaisuuden päästä lähelle kotimaamme luonnon ihmeellisyyttä ja kauneutta ainutkertaisella tavalla. Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 14.5.-17.9.2017. Tervetuloa!

Lisätiedot ja lehdistökuvat: 
Järjestösihteeri Timo Saarinen, Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, puh. 045 672 3003, timo.saarinen at luontokuva.org
Puheenjohtaja Kari Wallgren, Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, puh. 040 500 2067, kari.wallgren at konecranes.com. 
Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi.


---- 
Ystävällisin terveisin, 

Satu Tenhonen
Museoamanuenssi
Harjavallan kaupunki / Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1
29200 HARJAVALTA

satu.tenhonen at harjavalta.fi 
p. 044 432 5350
---- 

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta