[Nayttelyposti] Diakonissat olivat ensimmäisiä sote-alan ammattilaisia
Jaana af Hällström
Jaana.af.Hallstrom at hdl.fi
Mon toukokuu 15 10:46:41 EEST 2017
Helsingin Diakonissalaitoksen museon Diamuksen erikoisnäyttely "Sisaret ja SoTe" kertoo Helsingin Diakonissalaitoksesta palveluntuottajana 1800-luvun lopun kehittyvällä sosiaali- ja terveyspalvelujen kentällä sekä laitoksessa vihityistä diakonissoista, jotka olivat kysyttyä työvoimaa. Näyttely esittelee myös 1800-luvun sote-mallit ja sote-sanaston sekä kuvaa konkreettisesti kolmen esimerkkiperheen kautta saatavilla olevia palveluja.
1800-luvulla vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyi seurakunnilta kunnille. Ihmisten elinehdot turvaava verkko oli harva, jollei olematon. Aktiivisten yksityishenkilöiden hyväntekeväisyydellä oli suuri merkitys. Yksityishenkilöiden perustamat yhdistykset ryhtyivät tarjoamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Ne olivat kuntia ja kaupunkeja ketterämpiä toimijoita tilanteessa, jossa apua tarvittiin heti, mutta tilannekuva oli vasta muotoutumassa kunnallisessa päätöksentekokoneistossa tai asenteet palvelujen järjestämiseen olivat nihkeitä. Monet yhdistykset tekivät ostopalvelusopimuksia Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa. Myös seurakuntiin ryhdyttiin palkkaamaan diakonissoja, yksityisen varoin. Kysyntää diakonissojen palveluista oli enemmän kuin laitoksella oli mahdollisuuksia vastata siihen.
Helsingin Diakonissalaitos perustettiin 1867 kulkutautisairaalaksi. Laitoksessa ryhdyttiin kouluttamaan hoiva-alan ammattilaisia, diakonissoja. Näin aloitettiin sairaanhoitajien koulutus Suomessa. 1800-luvun loppuun mennessä diakonissoja oli vihitty 26.
Vuonna 2017 Helsingin Diakonissalaitos ja sen tytäryritykset tuottavat yhdessä monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluita. Diakonissalaitos on erikoistunut vaativiin erityisryhmiin, joita varten kehitetään palveluita ennakkoluulottomasti yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kansalaistoiminta on vahvasti mukana kaikessa toiminnassa. Koulutuspalveluita Helsingin Diakonissalaitos kehittää osakkaana Suomen Diakoniaopistossa ja Diakonia ammattikorkeakoulussa.
Sisaret ja SoTe
16.5.-29.9.2017
Diamus Helsingin Diakonissalaitoksen museo
Alppikatu 2, Helsinki (päärakennus)
Avoinna ma-pe 9-15. Vapaa pääsy!
Jaana af Hällström
Intendentti, juhlavuoden koordinaattori
jaana.af.hallstrom at hdl.fi
+358 40 4853545
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr
Alppikatu 2, 00530 Helsinki
09 77 501
www.hdl.fi<http://www.hdl.fi/>
www.facebook.com/diakonissalaitos<http://www.facebook.com/diakonissalaitos>
www.facebook.com/HDLmuseo<http://www.facebook.com/HDLmuseo>
Rohkeutta välittää - Helsingin Diakonissalaitos 150 vuotta
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta