[Nayttelyposti] Karjalan kasvot -näyttely aukeaa Lappeenrannan taidemuseossa

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
To 1.Kesä. 15:24:56 EEST 2017


Karjalan kasvot
Lappeenrannan taidemuseo
3.6. - 10.9.2017


Karjalan kasvot -näyttely aukeaa Lappeenrannan taidemuseossa

Lappeenrannan taidemuseon kesänäyttely esittelee kävijälleen useat Karjalan kasvot. Karjala on tietysti maantieteellinen alue, mutta toisaalta karjalaiset, karjalaisuus ja karjalainen kulttuuri ovat levinneet myös maantieteellisen Karjalan ulkopuolelle. Jokainen suomalainen tuntee esimerkiksi karjalanpaistin ja karjalanpiirakat. Karjalan erityispiirre on lisäksi se, että se jakautuu kahden valtion alueelle.

Kun Suomea, suomalaisuutta ja suomalaista kulttuuria rakennettiin ja luotiin kansallisromantiikan hengessä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa Karjalasta ja karjalaisuudesta tehtiin eräänlainen suomalaisuuden malli. Karjalasta katsottiin löytyvän aidon suomalaisuuden. Kuvataiteessa karjalaisesta korkealta vaaralta aukeavasta järvimaisemasta tuli koko Suomen kansallismaisema. Karjalaisesta ihmisestä tuli saamaan aikaan yksi naturalistisen maalaustaiteen kuvauskohteita kuten Akseli Gallen-Kallelan teoksessa Karjalainen nainen. Koli- ja vaaramaisemia on tässäkin näyttelyssä useita mm. Eero Järnefeltiltä, Väinö Kunnakselta ja Oscar Parviaiselta. Näyttelyssä on nähtävissä kuitenkin myös karjalaiset metsät, järvimaisemat, kannakselaisen merimaisemat, kosket, ihmiset, kylät ja kaupungit. Mukana on niin historiamaalauksia, kansankuvauksia, maisemia kuin uudempaa valokuvataidettakin ulottuen ajallisesti 1840-luvulta aivan näihin päiviin. Mukana on esimerkiksi museon kokoelmiin kuuluva ensi kertaa Lappeenrannassa esillä oleva Raakel Kuukan Irjan kertomus -videoinstallaatio vuodelta 2006.

Karjalan kasvot -näyttelyn teokset kuvaavat Karjalan aluetta laajasti. Näyttelyn teokset kattavat niin Venäjän Itä-Karjalan, rajan taakse jääneen Karjalan kuin Etelä- ja Pohjois-Karjalankin. Teoksissa kuvattuja maatieteellisiä paikkoja ovat mm. Ilomantsi, Imatra, Impilahti, Jaakkima, Koivisto, Koli, Kurkijoki, Lappeenranta, Lemi, Paatene, Pitkäpaasi, Ruokolahti, Räsänpää, Sortavalan Myllykylä ja Riekkalansaari, Suojärvi, Suursaari, Vanha Valamo, Viinamäki, Viipuri, Ägläjärvi ja Äyräpää.

Näyttelyssä on teoksia monelta tunnetulta tekijältä. Edellä jo mainittujen lisäksi mukana ovat mm. Albert Edelfelt, Magnus Enckell, Pekka Halonen, Ester Helenius, Väinö Hämäläinen, Väinö Kunnas, Mikko Oinonen, Juho Rissanen, Hugo Simberg ja Verner Thomé. Nykytaiteilijoista mukana ovat mm. Eeva-Mari Haikala, Mikko Haiko ja Ritva Kovalainen & Sanni Seppo.

Näyttelyn ovat koonneet intendentti Leena Räty ja amanuenssi Mikko Pirinen. Näyttely koostuu sekä lainatuista että Lappeenrannan taidemuseon omien kokoelmien teoksista. Teoksia on lainattu Ateneumista, Hämeenlinnan taidemuseosta, Joensuun taidemuseosta, Kuopion taidemuseosta, Lahden taidemuseosta ja Mäntän Serlachius-museoilta.
Näyttely on osa Lappeenrannan museoiden Suomi 100 -vuoden näyttelyitä ja tapahtumia.

Lisätietoja:
Amanuenssi Mikko Pirinen, p. 040 522 6280, mikko.pirinen at lappeenranta.fi
Intendentti Leena Räty, p. 040 526 4120, leena.raty at lappeenranta.fi

Terveisin,

Mikko Pirinen
amanuenssi / curator
Lappeenrannan taidemuseo / Lappeenranta Art Museum
Kristiinankatu 8-10
PL 239 / P.O. Box 239
FI-53101 Lappeenranta, Finland
Mobile +358 40 522 6280

mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>
http://www.lappeenranta.fi/museot
https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta