[Nayttelyposti] Mantan kammarissa pääsee itse potilaaksi

Tuominen Heli Heli.Tuominen at pukstaavi.fi
Pe 2.Kesä. 08:48:35 EEST 2017


Mantan kammarissa pääsee itse potilaaksi
Tyrvään Manta eli Amanda Jokinen (1853-1922) oli aikansa tunnetuimpia kansanparantajia Suomessa. Hänen toimintaansa esittelevä Mantan kammari -näyttely on esillä Sastamalan seudun museossa 1.6.-31.12.2017. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman opiskelijoiden kanssa.
Manta piti kotonaan vastaanottoa sekä pientä sairaskotia. Hän hoiti potilaitaan myös kotikäynneillä ja kirjeiden välityksellä. Mantalle saapuneita kirjeitä on säilynyt Sastamalan seudun museon kokoelmissa noin 700 kappaletta. Kirjeitä on tullut ympäri Suomen, mutta yksittäisistä kaupungeista eniten kirjeitä on lähetetty Tampereelta, Porista ja Helsingistä. Tyrvään Mantalla oli merkittävä rooli aikana, jolloin virallinen terveydenhuolto otti ensiaskeleitaan ja naisten yhteiskunnallinen asema alkoi vasta vähitellen parantua.

Mantan kammari esittelee Mantan elämää ja asiakkaita, mutta myös laajemmin kansanparannusta ilmiönä. Näyttelyssä voi esimerkiksi haistella perinteisiä rohtojen ainesosia, kuunnella Mantalle tulleita kirjeitä ääneen luettuna ja eläytyä itse potilaan tai parantajan rooliin.
Myös Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa on tämän vuoden ajan esillä Parantava Manta -näyttely, joka esittelee Tyrvään Mantan työnurkkauksen ja ennen näkemättömiä reseptejä. Paikka on mitä oivallisin, sillä Manta lähetti asiakkaansa reseptin kanssa Tyrvään piirikunnan apteekkiin, joka sijaitsi nykyisessä museorakennuksessa.
Molemmat näyttelyt liittyvät Tyrvään Mantan juhlavuoteen, jota koordinoi Sastamalan seudun museo. Juhlavuoden aikana on järjestetty lääketieteen ja kansanparannuksen suhdetta käsitellyt seminaari, kiinnitetty muistolaatta Mantan talon paikalle, kerätty muistoja Mantasta ja hänen tyttärestään Huldasta, lakitettu Mantan patsas sekä avattu Mantan luontopolku. Syksyllä on tulossa perinnehoitopäivä ja kakkukilpailu, jossa osallistujat pääsevät tuunaamaan Mantan sokerikakkureseptiä. Manta myös käyttää juhlavuotensa aikana Twitteriä nimimerkillä @tyrvaanmanta.
Sastamalan seudun museo (Jaatsinkatu 2, Sastamala) on avoinna 1.6.-6.8. ke­-su klo 12-17 (heinäk. klo 18 asti). Syksyllä museo on avoinna tilauksesta. Museossa on 28.6.-30.7. esillä myös käsityönäyttely Taitoa Tyrväältä. Vapaa pääsy!
Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi (Marttilankatu 12, Sastamala) on avoinna 1.6.-9.8. ma-su klo 10-17 (muina aikoina ti-pe 10-16, la 10-15). Museossa on 1.6.-31.8. esillä myös näyttely Hjalmar Löfving: Monta ruutua tuulta ja sadetta. Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille, aikuiset 6/4e. Museokortti käy!
----

Heli Tuominen
viestintävastaava
Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi<http://www.pukstaavi.fi/>
Sastamalan seudun museo<http://www.sastamalanmuseo.sastamala.fi/>
Suomen Kirjainstituutti
+358 50 313 1411
heli.tuominen at pukstaavi.fi<mailto:heli.tuominen at pukstaavi.fi>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta