[Nayttelyposti] KAIKU- Aikamatkalla muinaisuudesta nykypäivään Villa Artussa Hyvinkäällä

Salomaa Nina Nina.Salomaa at HYVINKAA.FI
Pe 2.Syys. 11:58:10 EEST 2016


Hyvinkäällä Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artussa syksyn näyttely vie katsojan matkalle ajassa taaksepäin ja paikkoihin, joissa kohtaavat nykyisyys ja muinaisuus.
Näyttelyssä selviää mm. mikä on jatulintarha tai miltä 5 000 vuotta vanhat kalliopiirrokset näyttävät sekä millaisia viestejä nuoret haluaisivat jättää nykyajan kaupunkiympäristöön.

NÄYTTELY
Kaiku-näyttely (7.9.-10.12.2016) on sanallisia, kuvallisia ja esineellisiä kaikuja työpajoista ja leirikouluista, joihin kuvataidetta, käsityötä ja sanataidetta harrastavia nuoria ja heidän opettajiaan on osallistunut syksyn 2015 sekä vuoden 2016 aikana.

Jatulintarhoihin ja kalliopiirroksiin tutustuttiin kesäkuussa Vienan Karjalaan suuntautuneessa leirikoulussa. Aiemmin keväällä oli leirikoulu Janakkalan Laurinmäellä. Näyttelyssä saa kosketuksen siihen, millainen poikkitaiteellinen teos syntyi, kun suomalaiset ja venäläiset nuoret ja opettajat työskentelivät kolme päivää keväisessä metsässä. Tekemistä työpajoissa ja leirikouluissa ovat siivittäneet karjalainen runonlaulanta ja myyttisten hahmojen kuvittelu. Kuvitelmat ovat saaneet muodon naamioissa ja sarjakuvissa.  Sanallista ja kuvallista viestiä pohdittiin suunnittelemalla kylttejä kaupunkiympäristöön. Karjalaisuus ja kalevalaiset tarinat ovat esillä myös Lasten ja nuorten taidekeskuksen kansainvälisestä arkistosta kootussa näyttelyssä Kalevalan kauhea härkä, joka on esillä Villa Artun käytävägalleriassa.
Näyttelyn avajaiset pidetään hankkeeseen osallistuneiden kesken.

TAPAHTUMAPÄIVÄ, TYÖPAJOJA, OPASTUKSIA JA SATUTUNTEJA
Työpajojen ja leirikoulujen teemoina ovat olleet aika, sana ja luonto. Ne sekä kuvataiteen, käsityön ja sanataiteen yhdistäminen ovat läsnä myös kaikissa näyttelyn yhteydessä järjestettävissä työpajoissa, joita koulu- ja päiväkoti- sekä muut ryhmät voivat tilata. Näyttelyyn voi myös varata maksuttomia opastuksia ja ilmoittautua satutunneille, joissa luetaan otteita Lasten Kalevalasta ja muita karjalaisia tarinoita.

Koko perheen tapahtumapäivässä lauantaina 17.9. klo 11-16 virittäydytään vienan-karjalaiseen tunnelmaan Värttinä-yhtyeen laulutrion saattelemana. Päivän aikana näyttelyihin tutustumisen lisäksi voi tehdä työpajoissa pieniä saviveneitä ja amuletteja sekä herkistää mielikuvitusta sanataidetyöpajassa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

TAIDEOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ
Näyttely, työpajat ja leirikoulut ovat osa kansainvälistä taidekasvatushanketta, jossa ovat mukana Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Taito Uusimaan käsityökoulu Helmi, visuaalisten taiteiden Aimokoulu Hämeenlinnasta, Vantaan Sanataidekoulu sekä Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö. Venäläinen yhteiskumppani on ollut Balakirevin taidekoulu Petroskoista. Hankkeessa taiteilijoiden vetämien työpajojen ja elämyksellisten oppimisympäristöjen avulla kehitetään taideopetuksen metodeja ja tutkitaan eri taiteen alojen yhdistämistä opetuksessa. Hanke jatkuu vielä syksyn ajan ja sen oppeja hyödynnetään eri-ikäisten lasten opetuksessa. Hankittuja kokemuksia jaetaan myös julkaisun muodossa sekä Villa Artussa lokakuussa järjestettävässä seminaarissa. Kaiku-seminaarin teemana on kansainvälisyys taidekasvatuksessa. Puhujia tulee mm. Etelä-Koreasta ja Virosta.


Lisätietoja:
Tuottaja Päivi Venäläinen, Lasten ja nuorten taidekeskus
paivi.venalainen at artcentre.fi<mailto:paivi.venalainen at artcentre.fi>, p. 050 308 3625
Rehtori Kaisu Paavilainen, Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulu
kaisu.paavilainen at hyvinkaa.fi<mailto:kaisu.paavilainen at hyvinkaa.fi>, p. 040 179 6852
Villa Arttu | Villatehdas | Kankurinkatu 4-6 05800 Hyvinkää

www.villaarttu.fi<http://www.villaarttu.fi>,
www.artcentre.fi<http://www.artcentre.fi>


https://fi-fi.facebook.com/Villa-Arttu-113187512082609/timeline/
https://twitter.com/villaarttu
https://www.instagram.com/villaarttu/

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta