[Nayttelyposti] Arkkitehtuurimuseon ohjelmaa Helsinki Design Weekillä 1. ­11.9.2016

Ilona Hildén ilona.hilden at mfa.fi
To 1.Syys. 08:02:20 EEST 2016


Tapahtumatiedote
Arkkitehtuurimuseo 1.9.2016
ARKKITEHTUURIMUSEON OHJELMA HELSINKI DESIGN WEEKILLÄ 1.–11.9. 2016


Arkkitehtuurimuseo järjestää tänään alkavalla Helsinki Design Weekillä paljon maksutonta arkkitehtuuriohjelmaa. Luvassa on muun muassa kävelykierroksia, keskustelutilaisuuksia ja opastuksia arkkitehtuurikohteissa. Lämpimästi tervetuloa!


Keskiviikko 7.9. kello 16–17.30, museopiha
KOKOON – keskustelu väliaikaisesta asumisesta ja siirrettävistä ratkaisuista kaupungissa
Helsinki Aalto-yliopiston Wood Programin suunnittelema ja toteuttama asuintalo on avoinna yleisölle Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä pihalla Kaartinkaupungissa. Esivalmiste-tuista modulaarisista puurakenteista valmistettu Kokoon on suunniteltu äkillistä tilantar-vetta ajatellen. Joustavalla, siirrettävällä ja erilaisiin tilantarpeisiin mukautuvalla rakenteella etsittiin ratkaisua pääkaupunkiseudun ajankohtaiseen asuntopulaan.Aalto-yliopiston Wood Program, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo järjestävät keskustelun väliaikaisesta asumisesta kaupunki- ja lähiöympäristössä. Keskustelun moderoi arkkitehti Philip Tidwell, joka on toiminut myös Aalto-yliopiston Wood Programin ohjaajana. Mukana keskustelussa myös Wood Program -opiskelijat Sini Koskinen ja Toni Lahti, residenssi-muotoilija 2016 Luca Picardi, suunnittelija Pablo Riquelme, arkkitehti Harri Ahokas ja arkkitehti Satoshi Ohtaki. Tapahtuma on englanninkielinen. Maksuton.


Torstai 8.9. klo 17–19, juhlatila G18, Yrjönkatu 18, 00120 HKI / Kutsuvierastilaisuus
EERO SAARINEN HONORARY LECTURE 2016
Spela Videcnik, Ofis: Inspiring Limitations
Arkkitehtuurimuseon järjestämä vuotuinen kunnialuento juhlistaa Eero Saarisen perintöä. Luennoijaksi kutsutaan nuori, kansainvälisesti menestystä saavuttanut arkkitehti kertomaan töistään, urastaan ja vaikutteistaan. Tänä vuonna luennon pitää Spela Videcnik Ofis<http://www.ofis-a.si/>-arkkitehtitoimistosta Sloveniasta. Eero Saarinen Honorary Lecture on osa Helsinki Design Weekin 2016 arkkitehtuurin teemapäivän<http://www.helsinkidesignweek.com/ohjelma/arkkitehtuurinpaiva2016/?lang=fi> ohjelmaa. Teemapäivänä kuullaan kaksi kiinnostavaa puheenvuoroa innovatiivisesta arkkitehtuurista. Tapahtuma on kutsuvierastilaisuus. Maksuton.

Spela Videcnikin (s.1971) ja Rok Omanin (s.1970) vuonna 1996 perustama Ofis on pieni, mutta kansainvälisesti aktiivinen arkkitehtitoimisto Ljubljanasta. Toimisto tunnetaan kunnianhimoisesta arkkitehtuurista, joka taipuu vaativiinkin ympäristöolosuhteisiin sopivaksi. Puuta käytetään rakennusmateriaalina paljon. Toimisto yhdistelee taitavasti perinteisiä rakennustapoja ja -materiaaleja nykyarkkitehtuuriin.

Ljubljanan School of Architecturen ja London Architecture Associationin kasvatit Spela Videcnik ja Rok Oman aloittivat aktiivisen työskentelyn arkkitehteina heti valmistuttuaan. He voittivat useita merkittäviä arkkitehtuurikilpailuja jo ennen toimiston perustamista. Tunnetuimpia heidän varhaisista töistään ovat mm. Mariborin jalkapallostadion laajennus ja Ljubljanan kaupunginmuseon laajennus. Myöhemmin perustetun toimiston töitä on palkittu sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Heidät on nimietty ehdolle myös arvostetun Mies van der Rohe -palkinnon saajiksi. Vuonna 2006 Ofis palkittiin innovatiivisesta ajattelustaan European Grand Prix for Innovation Award -palkinnolla. Tällä hetkellä ihastusta herättävät ajankohtaiset hankkeet vaikeakulkuisessa vuoristossa. Arkkitehdin työn rinnalla Videcnik ja Oman opettavat Harvard Graduate School of Designissa Bostonissa.


Perjantai 9.9. kello 16, lähtö kierrokselle: Arkkitehtitoimisto ALA, Albertinkatu 36
Open Studios -kävelykierros
Toimisto ei sanana herätä mielikuvia luovuudesta. Millaisessa tiloissa luovan alan yritykset – mainostajat, graafikot ja arkkitehdit – tekevät työtään? Miten mainoskampanjoita tai rakennuksia näissä tiloissa suunnitellaan? Perjantain kierroksella mukana Arkkitehtitoimisto ALA, arkkitehtitoimisto Huttunen Lipasti Pakkanen, Arkkitehdit NRT, sisustusarkkitehtitoimisto Dsign ja JKMM Arkkitehdit. Oppaana arkkitehti Inari Virkkala. Mukaan mahtuu 20 ensimmäistä osallistujaa. Maksuton.


Lauantai 10.9. kello 12, lähtö Temppeliaukion kirkon katolta / säävaraus
Opastettu kävelykierros: Tyylikäs Töölö. Säävaraus.
Oppaana Arkkitehtuurimuseon tutkija Petteri Kummala. Maksuton.


Lauantai 10.9. kello 16, Arkkitehtuurimuseo
Urban Sanctuary – TALK
”Urban Sanctuary” on University of the Arts Londonin tutkimusprojekti, joka keskittyy luomaan uutta arkkitehtonista typologiaa pyhille julkisille tiloille. Tutkimus perustuu saunakulttuurin rituaaleihin. Rituaalien kautta on pyritty löytämään keinoja pyhän kokemuksen ja tunteiden voimistamiseen. Veronika Hlinicanova (University of the Arts London) käsittelee puheenvuorossaan uusia tapoja tarkastella pyhiä julkisia kaupunkitiloja suhteessa taiteeseen ja kehoon. Puheenvuoro perustuu Hlinicanovan kaksivuotiseen tutkimukseen. Keskusteluosuudessa mukana ovat myös tutkimusprojektiin osallistuneet arkkitehdit Anna Csefalvay ja Veronika Trnovska studio WO|V|EN:sta, Lontoosta. WO|V|EN on neljän naisarkkitehdin yhteisö, joka suunnittelee ja toteuttaa installaatioita, sisustussuunnittelua ja työpajoja.
Keskustelu on eglanninkielinen. Maksuton.


OPEN HOUSE HELSINKI 9.9.–11.9.
/ Kaikki tapahtumat maksuttomia


Perjantai 9.9. kello 12–18
Ilmainen sisäänpääsy Arkkitehtuurimuseoon


Lauantai 10.9. kello 14, lähtö Runebergin patsaan edestä Esplanadin puistosta
Englanninkielinen kävelykierros: Newest Finnish Architecture. Säävaraus.
Oppaana museonjohtaja Juulia Kauste. Maksuton.


Sunnuntai 11.9. kello 14, lähtö Runebergin patsaan edestä Esplanadin puistosta
Englanninkielinen kävelykierros: Newest Finnish Architecture. Säävaraus.
Oppaana museonjohtaja Juulia Kauste. Maksuton.


Sunnuntai 11.9. kello 15, Lillhemtintie 1, Espoo
Kaksivuotiskatsauksen kohdevierailu: Koulu- ja oppimiskeskus Opinmäki, Espoo (2015)
Oppaana arkkitehti Esa Ruskeepää. Maksuton.


Sunnuntai 11.9. kello 15, Arcturuksenkatu 6, Helsinki
Kaksivuotiskatsauksen kohdevierailu:  Kipparintalo – asuinkerrostalo tukiasumiseen, Helsinki (2015)
Oppaina arkkitehti Kati Murtola ja Savulaiset ry:n puheenjohtaja Leena Tyynilä. Maksuton.


Sunnuntai 11.9. kello 16, Museopiha
Kantakaupungin skeittikierros. Säävaraus.
Rullalautailijan katseen alla kaupunkitilat muuttuvat harrastuspaikoiksi. Miten ja millaisia nämä paikat ovat? Kierroksella paljastetaan Kaartikaupungin ja Eiran “skeittispotteja” sekä esitellään suomalaista skeittipaikkarakentamista. Tervetuloa mukaan kävelykierrokselle. Oppaana Arkkitehtuurimuseon näyttelytuottaja Juho Haavisto. Maksuton.


Tervetuloa!

–
Ilona Hilden, Communications
Museum of Finnish Architecture
+358 (0)45 7731 0468
Ilona.hilden at mfa.fi

FINNISH ARCHITECTURE. BIENNIAL REVIEW 2016
Museum of Finish Architecture
15th of June – 2nd of October 2016

LE CARRÉ BLEU: LEGENDARY LITTLE MAGAZINE FROM HELSINKI, 1958–1961
Museum of Finish Architecture
15th of June – 2nd of October 2016

FROM BORDER TO HOME
Alvar Aalto Pavilion of Finland, Giardini di Castello
Exhibition at the 15th International Architecture Exhibition
La Biennale di Venezia
28th of May – 27th of November 2016
www.frombordertohome.fi

#BorderHome


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta