[Nayttelyposti] Art @ the Heart of the City! - Taidetta kaupungin sydämessä / Porin taidemuseo 16.09.2016 - 29.01.2017

Venäläinen Anni anni.venalainen at pori.fi
Ma 5.Syys. 11:06:55 EEST 2016


Art @ the Heart of the City! - Taidetta kaupungin sydämessä

16.09.2016 - 29.01.2017 Porin taidemuseon Projektihuone, Veistospiha ja kaupunkitila

Art @ the Heart of the City! -näyttely esittelee eri toimijoiden kautta vuosien 2004-2016 aikana toteutettuja taideteoksia, jotka sijoittuvat porilaiseen kaupunkikuvaan ja satakuntalaiseen miljööseen. Porin kaupunki on jo vuosien ajan toiminut alustana, johon eri toimijat ovat tehneet joko pysyviä tai tilapäisiä julkisia teoksia. Projektit ovat olleet usean eri tahon välisiä yhteistyöhankkeita. Interventioilla otetaan haltuun kaupunkitilaa ja luodaan kaupunkilaisille yhteisiä kohtaamispaikkoja taiteen äärellä.

Porin taidemuseon Taidetta ympäri ja ämpäri -ympäristötaideohjelmassa (1999-) koululaiset tutkivat yhdessä taiteilijoiden kanssa mahdollisuuksia hahmottaa ja ymmärtää erilaisia yhteisiä ympäristöjämme taiteen keinoin. Näyttelyssä taidemuseo esittelee Vene Venetsiasta -työpajakokonaisuuden (2004), jonka taiteilijavieraana oli Jan-Erik Andersson. Työpajan teemana oli Porin Kaupungintalo sekä rakennuksen ja paikan historialliset, symboliset, funktionaaliset ja mielikuvitukselliset viestit.

Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto toteuttaa hetkellisiä, pysyviä, ärsyttäviä, opastavia ja lohduttavia julkisia teoksia, joissa lähtökohtana on taiteilijan ja lasten yhteistyö. Lastenkulttuurikeskus tukee lapsen kulttuurisia oikeuksia ja mahdollisuutta olla omalla panoksellaan osallisena yhteiskunnassa. Näyttelyssä on mukana poimintoja seuraavista teoksista ja tiloista: vaeltava automaalaus, uimahallin opaskyltit, Kultane - taide- ja kulttuuripainotteisen neuvolan interiööri, kirjastoauto, Taavin tulet, Onnenkiven päiväkodin ulkoseinä ja Porkkanapunajuurivarpaat, joka toteutettiin Satakunnan sairaanhoitopiirin lasten- ja naistentaloon. Teokset ovat vuosilta 2004-2016.

Taiteen edistämiskeskus on panostanut viime vuosina prosenttitaiteeseen mm. palkkaamalla läänintaiteilijoita, jotka toimivat prosenttiperiaatetta edistäen. Taide rakennushankkeissa on yksi mahdollisuus taiteilijoiden työllistymiseen. Porin kaupunki toteuttaa prosenttiperiaatetta Karjarantaan rakentuvan asuntomessualueen yhteydessä. Taidekilpailun voitti Mirja Vallinojan ehdotus Aurinkokaupunki, jossa yhdistyy aurinkoenergia, vesitekniikka ja videotaide. Puistotoimen kanssa yhteistyössä toteutettava teos valmistuu kesäkaudeksi 2018. Satakunnan sairaanhoitopiirin lasten- ja naistentalon uudessa taidekokoelmassa on 30 taiteilijalta yhteensä 38 teoskokonaisuutta. Porin pääterveysaseman B5 kokoelmaan sisältyy seitsemän taiteilijan teoksia. Ulvilan Palovainion ympäristötaideteoskokonaisuus palvelee paitsi teoksena myös toiminnallisena ulkoilumäkenä.

Aalto-yliopiston ja Pori Urban Platformin osuus tuo esiin Porin kaupunkitilaan toteutettuja teoksia ja tekoja. Esillä on kokeellisia, taidetta ja tutkimusta yhdistäviä projekteja vuosilta 2012-2015. Postikorttisarja herättää muistamaan ja ajattelemaan vuosien varrella kaupunkitilassa koettuja yllättäviä törmäyksiä taiteen ja arjen välillä. Kuvataiteilija Denise Ziegler toteuttaa näyttelyn aikana P 24 h -projektin, jonka tutkimuskohteena ovat keskustassa sijaitsevat 24 h-pysäköintipaikat sekä niiden käyttäjät. Teoksellaan Ziegler pohtii kaupunkilaisen suhdetta omaan ympäristöönsä.

Vuonna 2011 taiteilijayhdistys T.E.H.D.A.S. ry:lle osoitettiin toimitilat Porin vanhalta lyhytaaltoasemalta ja yhdistys ryhtyi yhdessä Porin kaupungin kulttuuritoimen ja puistotoimen kanssa kehittämään asemaa ja sitä ympäröivää puistoa. Turun yliopiston Maisemantutkimuksen Lähiön henki -hankkeessa toteutettiin kulttuurisuunnittelun koekäyttö ja kartoitettiin alueen kulttuuriset resurssit. Esiin tulleista asioista asukkaat ja T.E.H.D.A.S. ry:n taiteilijat pitivät tärkeinä ikäryhmien välisten kontaktien lisäämistä sekä kulttuuritoiminnan kehittämistä. Pori-penkki -projekti toteutettiin T.E.H.D.A.S. ry:n, Sampolan asukasyhdistyksen ja eri hallintokuntien välisenä yhteistyönä.Lisätietoja: Elävä Pori -hanke, projektitutkija Pia Hovi-Assad, Turun yliopisto, Maisemantutkimus, pmhoas at utu.fi puh. 046 922 3615; Vuokko Kemppi-Vienola vikemp at utu.fi puh 046 922 3615

Intendentti Anni Venäläinen, Porin taidemuseo, anni.venalainen at pori.fi puh. 044 701 7601

https://elavapori.wordpress.com

Näyttely on osa Elävä Pori-hankkeen ohjelmaa, oheisohjelmana on asiantuntijaopastuksia.


Anni Venäläinen
ts. intendetti, näyttelypalvelut/ Chief curator (temp.)

Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Eteläranta 28100 Pori, Finland
+358 44 701 7601
poriartmuseum.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta