[Nayttelyposti] IRMA LAUKKASEN JA MARKKU HIRVELÄN - Valon ja ajan jälkiä -näyttely Lappeenrannan taidemuseossa

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Ma 13.Kesä. 12:48:46 EEST 2016


TIEDOTE

IRMA LAUKKANEN JA MARKKU HIRVELÄ - Valon ja ajan jälkiä

Lappeenrannan taidemuseo 7.6. - 21.8.2016



Kotkassa asuvat ja työskentelevät Irma Laukkanen (s. 1958, Kotka) ja Markku Hirvelä (s. 1956, Rovaniemi) ovat molemmat kuvanveistäjiä, joille materiaalit ja materiaalien erilaiset ominaisuudet ovat olennaisia. Materiaalit ja niiden erot nostavat esiin myös aineellisuuden ja aineettomuuden kysymykset.



Laukkanen tekee installaatioitaan useimmiten tasolasista käsittelemällä sitä eri tavoin. Hän on käyttänyt kerroksellisissa installaatioissaan myös muita läpikuultavia tai heijastavia materiaaleja kuten teräsverkkoa, metallilankaa ja silkkiä. Kyse onkin usein valosta ja sen läpipääsevyydestä, läpipääsemättömyydestä ja heijastavuudesta - jollakin tavalla myös aineettomuudesta. Viimeisissä tilateoksissa uutta on liikkuvan kuvan käyttö. Erilaisia esineitä kuten isovanhempien rauta-amme, kuivattuja lumpeita, lasia ja liikkuvaa videokuvaa yhdistetään toisiinsa ja luodaan samalla kerroksellisia näkyjen kaltaisia kokonaisuuksia. Lisäksi yhdessä huoneessa on teoksiin liittyvä ääniteos, jonka on tehnyt säveltäjä Jouni Hirvelä. Äänimaailma muodostuu mm. linnunsiipien kahahduksista ja tiibetiläisten sormisymbaalien äänistä.



Markku Hirvelän teokset olivat uran alkuvaiheessa abstrakteja, mutta viime vuosina niissä on esiintynyt usein jokin hahmo tai ainakin jonkin hahmon jättämä jälki. Hänen käyttämiensä materiaalien repertuaari on laaja. Materiaaleja ovat mm. pronssi, kivi, puu, teräs, kupari sekä viime aikoina myös keramiikka ja alumiini. Jo jonkin aikaa Markku Hirvelän teoksien yksi keskeisiä teemoja on ollut aika. Hirvelä on käsitellyt teemaa erityisesti askeleen kuvaamisen kautta. Aikaa voi kuvata niin ihmisen askel kuin myös ilveksen askel. Eri materiaalit myös ottavat vastaan jäljet ja ajan hyvin eri tavoin. Yhden materiaalin työstämiseen eli jäljen jättämiseen tarvitaan voimaa, tekniikkaa ja työvälineitä, kun taas johonkin toiseen materiaaliin jo aikakin jättää jälkensä hyvin helposti. Oli materiaali mikä hyvänsä, kuvanveistäjä pyrkii myös kontrolloimaan materiaaliin jäävien jälkien syntymistä.



Sekä Laukkanen että Hirvelä ovat esiintyneet laajasti näyttelyissä 1980-luvun alusta lähtien niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Laukkanen on ollut kahteen otteeseen Ars Fennica ehdokkaana ja Hirvelä on palkittu monissa muistomerkki- ja veistoskilpailuissa. Molempien teoksia on monissa merkittävissä julkisissa kokoelmissa.



Markku Hirvelältä valmistuu Lappeenrannan keskustaan vuonna 2017 Kaunis Veera niminen veistos. Teoksen materiaali on patinoitu pronssi, kiillotettu teräs ja kupari. Teokseen liittyy vesiaihe. Irma Laukkaselta on tilattu luonnos Helsingin Uuden Lastensairaalan kappelin taideteokseksi, joka tulee olemaan lasista tehty eri tavoin työstetty monikerroksinen seinä, jossa on vahva syvyysvaikutelma.



Laukkanen ja Hirvelä ovat tehneet teoksia myös yhdessä - viimeksi Kotkan Taiteilijaseuraan Voima-näyttelyyn Galleria Uusikuvaan marras-joulukuussa 2015. Leikin loppu -teos kommentoi Kotkan heikkoa galleriatilannetta ja erityisesti ajankohtaista Galleria Uusikuvan lopettamispäätöstä.

Lisätietoja: amanuenssi Mikko Pirinen, p. 040 522 6280, mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>


Mikko Pirinen
amanuenssi / curator
Lappeenrannan taidemuseo / Lappeenranta Art Museum
Kristiinankatu 8-10
PL 239 / P.O. Box 239
FI-53101 Lappeenranta, Finland
Mobile +358 40 522 6280

mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>
http://www.lappeenranta.fi/museot
https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta