[Nayttelyposti] Alice Neel- ja Suuri ratsastaja -näyttelyt avautuneet Ateneumissa

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
Ma 13.Kesä. 13:59:22 EEST 2016


ALICE NEEL- JA SUURI RATSASTAJA -NÄYTTELYT AVAUTUNEET ATENEUMISSA


Ateneumin kolmannessa kerroksessa nähdään 10.6.-2.10.2016 kaksi näyttelyä: "Alice Neel - modernin elämän maalari" sekä pienoisnäyttely "Suuri ratsastaja - italialaista grafiikkaa ja suomalaisia naisveistäjiä".

Alice Neel (1900-1984) oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä amerikkalaisista taidemaalareista. Hänen psykologisesti latautuneet muotokuvansa kertovat intiimejä ja epäsovinnaisia tarinoita yhtä lailla elämästä syrjäytyneistä, alakulttuurien edustajista, New Yorkin kulttuurivaikuttajista kuin myös taiteilijan omasta perheestä. Alice Neel eli poikkeuksellisen kiinnostavan elämän yksinhuoltajana ja feministinä aikana, jolloin taidekenttä oli miehinen.

Ateneumin tuottama näyttely on vasta toinen Neelin laaja esittely Euroopassa. Noin 70 maalausta käsittävän retrospektiivisen näyttelyn kuraattori on johtava Alice Neel -asiantuntija Jeremy Lewison, joka toimii myös Neelin perikunnan neuvonantajana.

"Ateneum tekee merkittävän valinnan esittäessään sekä taidemaailman että yhteiskunnan marginaalissa eläneen, ajankohtaisen taiteilijan näyttelyn. Alice Neelin taide ja elämä kiinnostavat minua loputtomasti: olen iloinen, että kiinnostus Neelin taiteeseen on kasvanut viime vuosina. Neelissä ainutlaatuista ovat hänen kiinnostuksensa ihmisyyteen, hänen kykynsä vangita mallin luonne ja hänen työnsä amerikkalaisen yhteiskunnan sosiaalisen ja poliittisen muutoksen keskellä", kertoo Jeremy Lewison.

Suuri ratsastaja -pienoisnäyttelyssä on esillä italialaista grafiikkaa ja suomalaisten naiskuvanveistäjien teoksia. Grafiikan työt kuuluvat Rolando ja Siv Pieraccinin laajaan italialaisen taiteen lahjoituskokoelmaan. Suomalaisten naistaiteilijoiden veistoksissa voi puolestaan nähdä italialaisesta veistotaiteesta saatuja virikkeitä. Kahdessa salissa nähtävän pienoisnäyttelyn taiteilijoita ovat mm. Afro, Eila Hiltunen, Alberto Magnelli, Marino Marini ja Laila Pullinen.

Lue koko tiedote Alice Neelin näyttelystä: http://www.ateneum.fi/rohkea-muotokuvamaalari-alice-neel-oli-vuosikymmenia-edella-aikaansa

Lue koko tiedote Suuri ratsastaja -näyttelystä: http://www.ateneum.fi/italialaista-grafiikkaa-ja-suomalaisia-naisveistajia-ateneumin-pienoisnayttelyssa

Lisätiedot: tiedottaja Anna Kari, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta