[Nayttelyposti] Metsämuseo Luston tapahtumakesä starttaa 18.6. Moottorisahauksen SM-kisoilla ja Teroituspäivillä

Anne Kaljunen anne.kaljunen at lusto.fi
Ma 13.Kesä. 09:59:20 EEST 2016


TIEDOTE
13.6.2016 Punkaharju

Luston tapahtumakesä Punkaharjulla starttaa tulevana viikonloppuna Moottorisahauksen Sm-kilpailulla ja Teroituspäivillä.

Teroituspäivät 18.–19.6.

Työn tylsyttämät metsä- ja käsityökalut voi tuoda teroitettaviksi Luston Teroituspäiville, jotka järjestetään 18.–19.6.

Teroituspäivillä teroitetaan moottorisahoja, raivaussahoja, kirveitä, vesureita, puukkoja, saksia, puutarhasaksia, petkeleitä, kuorimarautoja ja viikatteita sekä muita tarpeellisia välineitä pientä korvausta vastaan. Sen sijaan kairoja ja luistimia tai poran-, tehosekoittimen-, kutterin-, jyrsimen- ja sirkkelinteriä ei teroiteta.

Teroituspiste sijaitsee Luston piha-alueella, ja se on avoinna klo 10–16. Työkaluja voi myös jättää sopimuksen mukaan teroitettavaksi viikonlopun aikana ja noutaa alkuviikosta Lustosta.

Huollettujen työkalujen lisäksi Teroituspäiviltä saa myös mukaan vinkkejä siitä, kuinka onnistuu työkalujen oikeaoppinen teroitus ja huolto kotioloissa.  Seuraavan kerran Teroituspäivät järjestetään 13.–14.8.

Lauantaina 18.6. Lustossa ratkeaa kuka voittaa Moottorisahauksen Suomen mestaruuden

Moottorisahauksen SM-kilpailu kisataan Lustossa 18.6. Mittelössä kilpaillaan viidessä näyttävässä osatehtävässä: kaadossa, teräketjun vaihdossa, alta-päältäsahauksessa, tarkkuuskatkaisussa ja oksien karsinnassa. Kilpailussa on mukana 14 osanottajaa. Kilpailun järjestää Suomen moottorisahauskilpailijat Sumoki ry.

Moottorisahauksen kilpailutoimintaa on Suomessa järjestetty yli 40 vuoden ajan. 1960-alkuvuosina moottorisahauskilpailut jäljittelivät hakkuumestaruuskilpailuja, ja sijoituksen kannalta työmäärä oli ratkaiseva. Sahan käyttötaito ja turvallisuusasiat eivät nousseet keskiöön.

Myöhemmin lajin sääntöjä muodostettaessa nousivat keskeisiksi työn taitamista ja moottorisahan käyttötaitoa osoittavat tehtävät ja toisaalta yleisön mielenkiinnon herättäminen ja ylläpitäminen.
Nykyisin lajille ominaisia ovat tiukat turvallisuusmääräykset niin moottorisahan kuin kilpailijan varusteiden osalta. Jokaisella kilpailijalla mm. pitää tehtävää suorittaessaan olla mukana henkilökohtainen ensiapupakkaus.

Tiedote- ja kuvamateriaali:
www.lusto.fi<http://www.lusto.fi/>
www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/

Anne Kaljunen
tiedottaja, FM
p. 044 034 5107
s-posti: anne.kaljunen at lusto.fi<mailto:anne.kaljunen at lusto.fi>

LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
p. + 358 15 345 100
www.lusto.fi<http://www.lusto.fi/>
www.facebook.com/lusto.fi<http://www.facebook.com/lusto.fi>
www.instagram.com/lustomuseum<http://www.instagram.com/lustomuseum> @lustomuseum

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta