[Nayttelyposti] Lumipalloefekti 3 - pohjoista nykytaidetta Aineen taidemuseossa ja Kemin taidemuseossa

Virpi Kanniainen virpi.kanniainen at tornio.fi
To 9.Kesä. 16:58:08 EEST 2016


LUMIPALLOEFEKTI 3 VYÖRYY

Lumipalloefektin syntysanat lausuttiin museonjohtajien päivillä 2010. Ensimmäinen laaja Pohjois-Suomen biennaali järjestettiin Oulussa 2012. Kuraattorina toimi FM Marketta Haila. Toinen biennaali, Lumipalloefekti 2 järjestettiin 2014 Rovaniemellä, kuraattorina FM Laura Köönikkä.

Alusta asti oli selvää, että Meri-Lapissa järjestettävä biennaali jakautuu kahteen taidemuseoon, Aineen taidemuseoon Tornioon sekä Kemin taidemuseoon. Alun perin järjestelyvuoro Kemiin ja Tornioon oli vuosi 2018, mutta Kajaanin taidemuseon jättäydyttyä pois järjestelyvuoro aikaistui kahdella vuodella. Vuonna 2010 vuosi 2018 tuntui olevan hamassa tulevaisuudessa, mutta vuosi 2016 tulikin äkkiä.

Biennaalin järjestävä taho on saanut itse valita kuraattorinsa, me valitsimme Veikko Halmetojan, meritoituneen kuraattorin ja nykytaiteen asiantuntijan, aivan kuten aikaisemmat kuraattoritkin.

Näyttelyt eroavat toisistaan jo tilojen arkkitehtuurin vuoksi. Kemissä tila on yhtenäinen ja vaativa, ripustus on kuitenkin ehyt kokonaisuus, jossa tila on otettu hyvin haltuun. Kemissä on ehkä enemmän vallalla mystiikka, naiset ja luonto. Aineen taidemuseossa on erillisiä näyttelysaleja, joihin on helppo rakentaa omia yksitäisen taiteilijan teoskokonaisuuksia. Mutta myös kahvila-, aula- sekä ulkotilat on otettu käyttöön. Näyttely soljuu rauhallisesti tilasta toiseen. Aineen taidemuseossa nuoret miehet jylläävät videoteoksillaan, uudenlaisilla maalauksillaan, mutta mukana on myös esteettisiä modernistisia kokonaisuuksia, uusekspressiivisiä teoksia, sekä kineettisiä että yllättävistä materiaaleista tehtyjä veistoksia.

Taiteilijoita on yhteensä 33, vähemmän kuin edellisissä biennaaleissa, mutta teoksia on runsaasti; yksittäinen taiteilija saa siis laajemmin esille tuotantoaan.

Näyttelyä ovat tukeneet sekä Lapin että Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Taiteen edistämiskeskusten aluetoimipisteet.


Katriina Pietilä-Juntura
Museonjohtaja
Aineen taidemuseo


Lisätietoja: Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseo

virpi.kanniainen at tornio.fi + 358 50 597 1197

Venla Kakko ja Tanja Kavasvuo, Kemin taidemuseo,

venla.kakko at kemi.fi, tanja.kavasvuo at kemi.fi +358 40 3576991


V i r p i  K a n n i a i n e n

Amanuenssi | Curator

_________________________________

Aineen taidemuseo | Aine Art MuseumTorikatu2| FI-95400 Tornio, Finland

Gsm: +358 50 597 1197

Email: virpi.kanniainen(at)tornio.fi

www.tornio.fi/aine
www.merilapinmuseot.fi/aineen-taidemuseo

www.facebook.com/aineentaidemuseo

www.instagram.com/aineentaidemuseo


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta