[Nayttelyposti] Jussi & Simo Heikkilä RÄPPÄNÄ Alvar Aalto -museossa ja Jyväskylän taidemuseossa

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
To 9.Kesä. 14:33:23 EEST 2016


Alvar Aalto -museon ja Jyväskylän taidemuseon yhteistyössä toteuttamassa, taidehistorioitsija Teija Isohaudan kuratoimassa RÄPPÄNÄ-näyttelyssä yhdistyvät Jussi Heikkilän kuvataide ja Simo Heikkilän muotoilu. Kahteen museoon levittäytyvä näyttely koostuu huonekaluista, valaisimista, valokuvista, taideteoksista, installaatioista, videoista ja haastatteluista. Heikkilöiltä on näyttelyssä esillä sekä retrospektiivistä aineistoa että uusia teoksia.

Näyttely juhlistaa museoiden 50 vuoden taakse ulottuvaa yhteistä historiaa. Vuonna 1966 perustetun Alvar Aalto -museon kuvataideosasto itsenäistyi Jyväskylän taidemuseoksi 1998.


3.6.–18.9.2016
R Ä P P Ä N Ä
Jussi Heikkilä & Simo Heikkilä
Alvar Aalto -museo, Alvar Aallon katu 7
Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23

Kaksi veljestä, kaksi taiteilijaa, joista toinen muotoilija, toinen käsitetaiteilija. Molemmat käsittelevät omalla tavallaan teemoja, jotka välillä sivuavat toisiaan. Yksi teemoista on sauna siksi, että molemmat kokevat sen yhdistävän suomalaisen sielun suomalaiseen maisemaan. Näyttelyn nimi räppänä on savusaunan henkireikä, josta savu ajetaan ulos ennen löylyttelyä. Jussi Heikkilä on tehnyt useita saunapolku-aiheisia teoksia, jotka alkavat matkasta saunaan, siirtymästä ja jatkuvat savuna. Niitä ovat seuranneet hänen Räppänä-teoksensa. Simo Heikkilä puolestaan on toteuttanut kokeilumielessä saunoja ja suunnitellut saunakalusteita. Muita yhdistäviä teemoja näyttelyssä ovat suhde työkaluihin, kierrätykseen ja kirjoihin.

Jyväskyläläiset Jussi Heikkilä ja Simo Heikkilä edustavat molemmat oman alansa suomalaista kärkeä.  – Veljeksiä yhdistää tarkkaileva asenne luontoon, sanaleikkien ja metaforien käyttö sekä arvostava suhde käsityöhön ja käsityöläisiin. Esteettisessä mielessä heitä yhdistää rakenteellinen keveys ja ilmavuus, sanoo näyttelyn kuraattori Teija Isohauta.

Jussi Heikkilä (s.1952) on suomalaisen käsitetaiteen uudistajia. Hän pohtii teoksissaan maailmantilaa ja ekotasapainoa, jossa meren tila ja linnut toimivat indikaattoreina. Heikkilän lähestymiskulma on tieteellinen sekä tietoisen eettinen ja esteettinen. Maisema, havainto ja havainnon kautta avautuvat kohteet esitetään materiaalein, joiden kirjo on laaja piirrosjäljestä löytötavaroihin ja timantteihin. Heikkilän taide on oivalluksia herättävää ja riemukasta.

Simo Heikkilällä (s.1943) on ollut mahdollisuus tehdä poikkeuksellinen ura muotoilijana. Huonekaluteollisuudelle suunnittelun lisäksi hän on voinut keskittyä tekemään uniikkeja kokeiluja, joiden tarkoitus on ollut tutkia rakenteiden kestävyyttä ja erilaisten materiaalien mahdollisuuksia. Heikkilä on puun puolestapuhuja, häntä kiinnostaa sekä massiivipuun estetiikka että ultrakevyitä konstruktioita mahdollistavat muotopuristeet.

Kesänäyttely on merkkipaalu Alvar Aalto -museon ja Jyväskylän taidemuseon pitkälle yhteiselle historialle, joka ulottuu viidenkymmenen vuoden taakse Alvar Aalto -museon perustamiseen. Kuvataideosasto itsenäistyi Jyväskylän taidemuseoksi vuonna 1998. Jussi Heikkilän ensimmäinen laaja yksityisnäyttely Havaintoasema, Observatory järjestettiin Alvar Aalto -museossa 1992. Simo Heikkilä on suunnitellut Alvar Aalto -museon 1998 avatun perusnäyttelyn.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen Edistämiskeskus ja Askon Säätiö.

Taiteilijatapaaminen Jyväskylän taidemuseossa pe 10.6. klo 16.30–17.30
Kuraattorin kierros Alvar Aalto -museossa pe 2.9. klo 16.30–17.30
Kuraattorin kierros Jyväskylän taidemuseossa pe 16.9. klo 16.30–17.30

Alvar Aalto -museon Galleria
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
avoinna ti–su klo 11–18
www.alvaraalto.fi<http://mailer.gruppo.fi/t/r-l-siyilkt-jdkrhjkdju-h/>

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, Jyväskylä
avoinna ti–su klo 11–18
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo<http://mailer.gruppo.fi/t/r-l-siyilkt-jdkrhjkdju-k/>

Lisätietoja:
Mari Murtoniemi, Alvar Aalto -museo, puh. 040 355 9162, mari.murtoniemi(at)alvaraalto.fi
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 54205 27, leena.lokka(at)jkl.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta