[Nayttelyposti] Häntä meni jo_25 vuotta Kemijoen viimeisestä uitosta -näyttely avautuu Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa to 21.1.2016

Alariesto Tuija Rovaniemi Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
To Tammi 21 14:38:07 EET 2016


HÄNTÄ MENI JO...- 25 vuotta Kemijoen viimeisestä uitosta -näyttely esillä Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa Rovaniemellä 22.1.-8.5.2016

"Kyllähän me uittolaiset tiesimmä sen, että eihän uitto tule ikkäänsä kestämään. Sen me tiesimmä. Mutta kukaan meistä ei uskonu sitte, että se nuin typerästi lopetetaan, ko se nyt yleensä Kemijoen uitto lopetettiin."
Mies, s. 1934. Sodankylä 2001.

Neljännesvuosisata on kulunut siitä kun viimeiset puut huilasivat Lapin jokia pitkin. Irtouitto päättyi Kemijoessa 1991, puut siirtyivät pyörille ja näin uitosta tuli historiaa.
Näyttelyssä on esillä sekä Marjatta Koivulehdon että Matti Saanion valokuvia Rovaniemen taidemuseon kokoelmista. Valokuvaaja Marjatta Koivulehto kuvasi vuosina 1985-1987 Lapin uittoa jokilatvoilta Kemijokisuuhun saakka. Tuolloin uiton loppumista sekä uumoiltiin että pelättiin. Koivulehdon kuvissa tehdään kuitenkin vielä työtä, jota oli tehty jo vuosikymmenten - jollei vuosisatain -ajan. Myös Matti Saanio kuvasi uittoa, ja näyttelyssä on esillä myös valokuvaaja Saanion teoksia 1960-luvulta.

Uitto oli jokavuotinen valtava ponnistus. Uitto työllisti, se oli osa elämää ja rytmitti vuoden kiertoa. Jokea pitkin huilaavat tukit olivat tuttu näky jokivarsien asukkaille vuosikymmenten ajan. Uitto ei ollut myöskään ristiriidatonta; joen käytöstä taisteltiin eri aikoina kiivaasti.
Häntä meni jo... -näyttelyssä sujahdetaan uiton maailmaan ja uiton päättymisen tunnelmiin. Näyttelyssä on valokuvateosten lisäksi esillä uiton esineistöä ja lappilaisten muistoja uitosta ja sen päättymisestä. Lisäksi näyttelyssä pyörii filminpätkiä YLE:n arkistosta.

Yhteistyössä: Lapin metsämuseo, Lusto - Suomen metsämuseo, Rovaniemen taidemuseo ja Kemijoen Uittoyhdistys ry.

*********************************************
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi  / Exhibition Curator
Lapin maakuntamuseo / The Regional Museum of Lapland
Arktikum Pohjoisranta 4 FI-96200 Rovaniemi

puh./tel. +358 40 734 1060
email: tuija.alariesto at rovaniemi.fi<mailto:tuija.alariesto at rovaniemi.fi>

Lapin maakuntamuseo<https://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Kulttuuripalvelut/Museot/Lapin-maakuntamuseo>
Lapin maakuntamuseo on myös facebookissa!
https://www.facebook.com/lapinmaakuntamuseo
*********************************************

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta