[Nayttelyposti] Minä ja muotokuva - keuruulainen taidehistoria tutuksi - Museoviraston Kokeilutonnilla

Pulkkinen Ritva Ritva.Pulkkinen at keuruu.fi
To Tammi 21 16:18:52 EET 2016


Keuruun museon sai Museovirastolta Kokeilutonni-avustuksen Minä ja muotokuva -keuruulainen taidehistoria tutuksi - hankkeeseen.
Tarkoituksena on tutustua keuruulaiseen taidehistoriaan kokemisen ja tekemisen kautta. Akseli Gallen-Kallelan (1865-1931) Keuruulla 1800-lopussa maalaamat muotokuvat ovat vanhimpia keuruulaisia muotokuvia. Gallen-Kallela etsi aitoa ja koskematonta suomalaista luontoa ja löysi retkillään Keuruulta henkilöitä ja maisemia, jotka sopivat kuvaamaan kansallisia tuntoja ja tunnelmia.

Idea lähti liikkeelle viime syksyllä Keuruun Kivelän koulun 2 D:n vanhempainillassa. Hankkeeseen osallistuvat kevätlukukaudella Kivelän 1 D- ja 2 D-luokkalaiset. Hanke käynnistyi Keuruun museon toimesta tänään torstaina 21.1. työpajalla. Gallen-Kallelan Keuruu-aiheisiin muotokuvamaalauksiin ja niiden taustoihin perehdyttiin VTS-menetelmällä (Visual Thinking Strategies) teoskuvia yhdessä ja ryhmissä katsomalla. Seuraavalla viikolla tutustutaan vielä lisää Gallen-Kallelan Keuruu-aiheisiin teoksiin. Teoskuvat on saatu työpajakäyttöön pääsääntöisesti Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta ja yksi teoskuva Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön taidekokoelmasta.

Seuraavaksi tehdään retki Mänttään aitojen taideteosten äärelle Serlachius-museo Göstaan. Koululaisten kanssa tehdään kouluaikana myös retkiä Gallen-Kallelan teosten maisemiin ja maalauspaikoille mm. Keuruun Ekolaan ja Keuruun vanhaan kirkkoon.

Muotokuviin tutustuminen jatkuu kouluaikana työpajoissa, joissa valokuvataan Akseli Gallen-Kallelan teoksia lasten esittäminä lasten oman tulkinnan mukaan. Kuvaustapa, lavastus ja rekvisiitta viittaavat maalausten sommitelmiin, kuten teoksessa Tyttö Keuruun kirkossa (1889). Valokuvat kuvataan joko ulkona, autenttisissa paikoissa tai rakennetaan teosten viitteellinen ympäristö. Työpajoissa syntyneet valokuvat ovat esillä näyttelyssä Kohtaaminen kuvassa - muotokuvanäyttely Keuruun museossa ajalla 11.6.-24.9.2016 ja myöhemmin verkkojulkaisuna Keuruun museon kotisivulla www.keuruunmuseo.fi<http://www.keuruunmuseo.fi>.

Hankeen aikana Keuruun museon henkilökunta osallistuu Kokeilutonni-työpajoihin Museovirastossa Helsingissä ja tutkii Gallen-Kallelan tuotantoa keuruulaisnäkökulmasta Akseli Gallen-Kallelan museossa Espoossa.

Hanke toteutetaan yhteistyönä. Mukana ovat: Kivelän koulu (luokanopettajat Virpi Tervonen 2 D, valokuvaajana keuruulaisen koululaisen vanhempi Satu Kajosmäki ja Tarja Rotola-Pukkila 1 D) Keuruun 4H-yhdistys ja Kivelän iltapäivätoiminta (toiminnanjohtaja Marjo Jokela, iltapäiväohjaajat Tiia Taipale ja Päivi Rantanen) Serlachius-museot Gustaf ja Gösta (johtaja Pauli Sivonen) ja Keuruun museo (amanuenssi Hanne Rokkonen ja museonjohtaja Ritva Pulkkinen).

Keuruun museosta kiitäen yhteistyökumppaneita!
Minä ja muotokuva - pilottihankkeen tavoitteena on jäädä Keuruun museon ohjelmistoon taidehistorian ja kotiseututunemuksen välittäjänä kouluopetukseen ja eri-ikäisille ryhmille soveltaen.




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta