[Nayttelyposti] Täyttä Ainetta 30 vuotta

Katriina Pietilä-Juntura katriina.pietila-juntura at tornio.fi
To Tammi 21 12:25:22 EET 2016


OLEN KOLMEKYMPPINEN ELI TÄYTTÄ AINETTA 30 VUOTTA

Aineen taidemuseo täyttää 30 vuotta 7.3.2016. Taidemuseo juhlistaa kolmekymppisiään uusitulla perusnäyttelyllä Olen kolmekymppinen, Täyttä Ainetta 30 vuotta. Meillä ei ole kolmenkympin kriisiä, menemme täyttä vauhtia eteenpäin, ei juuri muistella menneitä, ei korosteta keräilijöitä, vaan tutkimme kokoelmaamme toimintamme kautta.

Perusnäyttelymme muodostuu neljästä T:stä: taidemuseo Torniossa, taidekasvatus, tilojen avaaminen kaikkien käyttöön, tulevaisuus.

Taidemuseo on akateeminen instituutio ja asiantuntijayhteisö, mutta julkisin varoin pidetyt taidemuseot kuuluvat kuitenkin kaikille, siksi saavutettavuus ja asiakaspohjan laajentaminen on kulkenut Aineen taidemuseon toiminnassa punaisena lankana vuodesta 2000 lähtien. Jos museo haluaa olla merkittävä kulttuurilaitos, sillä tulee olla elävä yhteys siihen ympäristöön missä eletään. Taidemuseoilla on oikeus profiloitua, puhua yhteisönsä kanssa samaa kieltä.

On siis tehty perustavaa laatua oleva kysymys: kenelle tätä työtä tehdään? Ja vastaus on selkeä, yleisölle. Tuntuma yleisöön täytyy olla koko ajan olemassa. Meidän on ymmärrettävä mikä on olennaista tässä ajassa - näille ihmisille. Aineen taidemuseo on keskittynyt yleisö- ja taidekasvatukseen.Aineen taidemuseon toimintaa voisi luonnehtia kirjallisuudentutkija Mihail Bahtin (1895-1975) karnevaalikäsittein: hän korosti kirjallisuuden polyfoniaa eli moniäänisyyttä. Karnevaaleissa kaikki ovat aktiivisia esiintyjiä. Näemme Aineen taidemuseotoiminnan bahtinilaisiksi karnevaaleiksi, ei ainoastaan näyttelytoiminnassa, vaan koko museotoiminnoissa, taidekasvatusta ja projekteja myöten. Bahtinilaiseen karnevaalihenkeen yritämme kumota ihmisten välisen eriarvoisuuden määräävät hierarkkiset rakenteet ja niihin liittyvät käytännöt. Toimintaamme on sisäänrakennettu luontainen samastuminen eroihin ja toiseuteen, asettuminen sorrettujen, syrjittyjen ja marginaalisten puolelle. Pyrimme olemaan sallivia ja ymmärtäviä ihmisen monenlaisuudelle.

Olemme tarjonneet mahdollisuuden etsiä - ja löytää - partneri Sinkkusuunnistuksella, mässäillä makealla Kakkupäivässä, pelätä turvallisesti Kauhukartanossa, praatata meänkieltä Kielikahvilassa. Olemme katsoneet kristallipalloon - kirjoittaneet taideteoslähtöisiä horoskooppeja, pitäneet A-klinikkaa (asiakasklinikkaa), Aine on mennyt kylään, on järjestetty kulttuurivaalipaneeli, Happy Hours joka keskiviikko, lukuisia seminaareja, työpajoja, tykytoimintaa, laadusta tinkimättä ja välillä kevyesti keskellä päivää. Painu patsaille veistoskierroksella syke on noussut, kun SykeAine on toiminut.

Välillä irrotellaan, mutta korostamme, että museot ovat arvokkaita muisti- ja taideorganisaatioita ja niillä on tehtävänä suunnata myös tulevaan. Ne ovat merkki sivistyneestä yhteiskunnasta, joka kunnioittaa menneisyyttä ja kulttuurin kerroksellisuutta ja jatkuvuutta.Katriina Pietilä-Juntura
Museonjohtaja | Museum Director
Aineen taidemuseo | The Aine Art Museum
Torikatu 2, FI-95400 Tornio
katriina.pietila-juntura at tornio.fi
Puh/Tel + 358 40 554 9645


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta