[Nayttelyposti] Sasha Huberin videoteos "Rasismini on humanismia. Luento" Porin taidemuseossa 19.02. - 03.04.2016

Venäläinen Anni anni.venalainen at pori.fi
Ke Tammi 20 13:26:33 EET 2016


Porin taidemuseo

19.01. – 03.04.2016

Rappu, vapaa pääsy

poriartmuseum.fi

SASHA HUBER:

RASISMINI ON HUMANISMIA. LUENTO

(2013), videoteosKuvataiteilija Sasha Huber alkoi työstää Louis Agassiziin (1807–1873) liittyviä teoksia vuonna 2008. Agassiz on pitkään tunnettu arvostettuna jäätikkötutkijana, tiedemiehenä ja akateemisten instituutioiden johtajana, sekä kotimaassaan Sveitsissä että myöhemmin USAssa. Hän oli kuitenkin myös yksi ”tieteellisen rasismin” pioneereista. Kuvitteellisessa Rasismini on humanismia – luennossaan Agassiz koettaa puolustella sekä itseään että esittämiään teorioita. Sveitsiläis-haitilaista alkuperää oleva kuvataiteilija Sasha Huber on syntynyt Zürichissä vuonna 1975. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.Kesto: 29 min.

Ohjaus, tuottaja: Sasha Huber
Käsikirjoitus: Hans Barth
Käännös: Gyan David Sharan
Näyttelijä: Thomas Götz Louis Agassizin roolissa
Roolitus: Sasha Huber, Petri Saarikko
Pääkuvaaja: Siro Micheroli
Kuvaajat: Christoph Fritschi, Siro Micheroli
Jälkituotanto: Combo EntertainmentViime aikoihin asti Louis Agassiz on esitetty kansainvälisesti myönteisessä valossa. Hänet tunnetaan jäätikkötutkijana, tiedemiehenä ja akateemisten instituutioiden johtajana sekä kotimaassaan Sveitsissä että myöhemmin USA:ssa.Vuonna 2007 historioitsija Hans Fässlerin käynnistämä kansainvälinen Démonter Louis Agassiz -kampanja pyrki avaamaan sveitsiläisyleisön silmät paljastamalla Louis Agassizin syyllistyneen ihmisyyden vastaisiin rikoksiin.

Louis Agassiz oli yksi 1800-luvun uraauurtavia ”tieteellisen rasismin” teoreetikkoja. Hän tutki afrikkalaisia orjia omassa ympäristössään ja päätyi käsitykseen, että orjat ovat synnynnäisesti ja peruuttamattomasti alempiarvoisia. Agassiz ajoi tiukkaa rotuerottelua, etnisiä puhdistuksia ja valtion puuttumista rotujen sekaantumisen estämiseksi. Hänen ideologiastaan on suora yhteys natsien rotuteorioihin.Sasha Huberin ensimmäinen samaan aiheeseen liittynyt projekti oli Rentyhorn. Teoksessa Huber ehdottaa Agassizin mukaan nimetyn vuoren nimeämistä uudelleen Etelä-Carolinalaisen plantaasiorjan Rentyn mukaan, jonka kuvaa Agassiz oli käyttänyt todistaakseen “Mustan rodun” alemmuuden. Kesällä 2013 Huber piti Sveitsin Frauenfeldissä Agassiz-projektiinsa liittyvän taiteilijaresidenssin päätteeksi ensimmäisen yksityisnäyttelynsä aiheesta nimellä Louis Agassiz (1807-2013): Eine Heimsuchung. Näyttelyyn liittyen hän pyysi freiburgilaista Agassiz-tutkija Hans Barthia kirjoittamaan aiheesta teatterikappaleen. Teoksen esitti Thurgaun kantonista kotoisin oleva näyttelijä Thomas Götz. Kuvitteellisessa luennossa Rasismini on humanismia Agassiz puolustaa itseään ja teorioitaan.Sveitsiläis-haitilaista alkuperää oleva kuvataiteilija Sasha Huber on syntynyt Zürichissä vuonna 1975. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Huber käyttää taiteessaan useita eri välineitä kuten videota, valokuvaa, performanssiin perustuvia interventioita sekä julkaisuja. Huber on osallistunut useisiin kansainvälisiin näyttelyihin, mukaan lukien Venetsian Biennaaliin 2015 ja Sydneyn Biennaaliin 2015. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja tekee parhaillaan taiteen tohtorin väistöskirjaa Aalto-yliopistossa.Rappu on liikkuvan kuvan teosten esittämiseen varattu tila Porin taidemuseossa. Tilaan on vapaa pääsy.________________________________

Anni Venäläinen

ts. intendentti, näyttelypalvelut /chief curator (temporary)

+358 (0)44 701 7601

Porin taidemuseo/ Pori Art Museum

Eteläranta, 28100 Pori, Finland

poriartmuseum.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta