[Nayttelyposti] Sanna Vainionpää: Black Rainbow | 11.9.–15.11.2015 Aboa Vetus & Ars Nova, Takkahuone

Raila Tapio raila.tapio at aboavetusarsnova.fi
To 10.Syys. 13:49:07 EEST 2015


Sanna Vainionpää: Black Rainbow
11.9.–15.1.2015 Aboa Vetus & Ars Nova, Takkahuone

Arjen havainnot kutoutuvat installaatioksi Sanna Vainionpään yksityisnäyttelyssä

Aboa Vetus & Ars Nova -museon Takkahuone-gallerian syksyn näyttelyohjelman avaa kuvataiteilija Sanna Vainionpään (s. 1977) yksityisnäyttely. Black Rainbown pääosassa on maalausta ja kudontaa yhdistelevä suurikokoinen installaatio.

Teoksessa on Vainionpään aikaisemmastakin tuotannosta tuttuja elementtejä: puhtaan raikkaalla paletilla maalattuja väripintoja ja käsityötekniikoiden hyödyntämistä. Kaksiulotteisuus on vaihtunut voimakkaampaan kolmiulotteisuuteen ja pursuilevan värikkyyden rinnalla on myös tummia sävyjä sekä mustavalkoisuutta. Sanna Vainionpää on luonut jotain itselleen täysin uutta, jotain jossa musta väri on keskeisessä roolissa. Myös installaatiossa hyödynnetty tekniikka on Vainionpäälle uusi: maalaus on kudottu kokoon kangaspuilla.

Vainionpään teosten lähtökohdat pohjautuvat usein arkiseen havainnointiin, ympäristön tarkkailuun ja ilmiöiden kiteyttämiseen. Hän valokuvaa paljon, ja toisinaan kuviksi tallentuneet näyt tulevat esiin teoksissa vasta vuosien jälkeen. Black Rainbow -teoksen yhtenä alkusysäyksenä voi pitää parkkipaikalla vesilätäkössä kimaltanutta pientä öljyläikkää, joka heijasteli kaikkia sateenkaaren värejä. Sateenkaaren näkeminen saastuneessa maapinnassa toi esille rumankauniin näyn.

Sanna Vainionpää on kiinnostunut maalaustaiteen rajojen venyttämisestä. Ennakkoluuloton suhtautuminen materiaaleihin, uusien tekniikoiden opettelu ja testaaminen kuvastavat Vainionpään suhdetta taiteen tekemiseen. Hänen tuotannossaan kudonta ja ompelu ovat yksi maalauselementeistä, tasavertainen aines värien rinnalla. Vainionpää haluaa purkaa vastakkainasettelua käsityön ja taiteen välillä. Hän pohtii, mitä käsityötekniikat voivat maalaamiselle antaa ja mitä kaikkea maalaus voi olla. Maalauspohjan – paperin – leikkaaminen ja uudelleen kokoaminen käy osaltaan keskustelua abstraktin maalauksen olemuksesta.

Vainionpää työskenteli Aboa Vetus & Ars Novan taiteilijaresidenssissä syksyllä 2013. Residenssi on toiminut vuodesta 2011 lähtien ja siellä työskentelee vuosittain kahdesta viiteen kuvataiteilijaa.

--

Raila Tapio
Tiedottaja-amanuenssi (ma.)
p. 0207 181 639, 040 576 3839
raila.tapio at aboavetusarsnova.fi<mailto:raila.tapio at aboavetusarsnova.fi>
twitter: @AVANmuseo | @railatapio

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4–6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi<http://www.aboavetusarsnova.fi/>
www.facebook.com/aboavetusarsnova<http://www.facebook.com/aboavetusarsnova>
https://twitter.com/AVANmuseo

[http://www.aboavetusarsnova.fi/files/AVAN_20V.png]Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta