[Nayttelyposti] Vuoden nuori taiteilija 2015: Ville Andersson | 11.9.–1.11.2015 Aboa Vetus & Ars Nova

Raila Tapio raila.tapio at aboavetusarsnova.fi
To 10.Syys. 13:48:37 EEST 2015


Vuoden nuori taiteilija 2015: Ville Andersson
11.9.–1.11.2015 Aboa Vetus & Ars Nova

Vuoden nuori taiteilija 2015 on monien tekniikoiden taitaja

Vuoden nuori taiteilija 2015 on Ville Andersson (s. 1986 Loviisassa). Hänet tunnetaan viimeistellyistä teoksistaan, joita hän toteuttaa monilla eri tekniikoilla. Valokuvaus, maalaaminen ja piirtäminen ovat tasavertaisessa asemassa Anderssonin työskentelyssä. Hän pyrkii löytämään ajatuksilleen ja ideoilleen luontevimman ilmaisukeinon ja toisaalta tutkimaan, miten erilaiset välineet ja tekniikat vaikuttavat hänen työskentelyynsä.

Anderssonin teokset ovat silmiinpistävän pelkistettyjä, mitä korostaa niiden mustaan, valkoiseen ja harmaaseen rajautuva niukka väriskaala. Kaikki ylimääräinen on karsittu pois. Johdonmukainen pyrkimys virheettömään estetiikkaan näkyy erityisesti Anderssonin uusimman sarjan As Always, I Withdraw into the Music teoksissa, joissa valkoisuus on puhtaudessaan ja tyhjyydessään häikäisevää. Joissakin sarjan teoksissa valkoinen kuva-aihe lähes katoaa vaaleaan taustaansa.

Kiintopisteitä Ville Anderssonin taiteessa ovat kirjallisuus, elokuva, musiikki ja kuvataide, joihin viittaavia vihjeitä hän kätkee teoksiinsa kuin piilokuvia. Myös teosten nimet voivat osoittaa Anderssonia innoittaneisiin taiteilijoihin tai teoksiin, kuten I am Visconti Luchino Viscontiin tai Melancholia Lars von Trieriin.

Taiteilijan rakkaus elokuvaan näkyy erityisesti hänen valokuvateoksissaan. Andersson on taituri valokuvien lavastajana ja tunnelman luojana ja hänen valokuvansa ovat kuin pysäytyskuvia jostakin merkillisestä elokuvasta. Useiden valokuvateosten malleina on ollut tanssijoita tai näyttelijöitä, jotka saattavat esiintyä painovoimaa uhmaavissa asennoissa. Kaikille Anderssonin teoksille – oli kyseessä sitten valokuva, piirustus tai maalaus – on tyypillistä että niissä esiintyvät ihmiset ovat nimettömiä ja arvoituksellisia, kasvot usein käännettyinä tai peitettyinä.

Ville Andersson asuu ja työskentelee Helsingissä. Andersson on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2010, ja siitä lähtien hänen teoksiaan on esitelty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla.

Vuoden nuori taiteilija on yksi Suomen tunnetuimmista taidepalkinnoista, jota Tampereen taidemuseo on myöntänyt vuodesta 1985 lähtien. Palkintoon kuuluu stipendi, palkintonäyttely ja näyttelyjulkaisu. Aboa Vetus & Ars Novan 2013 alkanut yhteistyö Tampereen taidemuseon kanssa jatkuu nyt kolmannella Turussa nähtävällä Vuoden nuori taiteilija -näyttelyllä.

Vuoden nuori taiteilija -tapahtuman 30-vuotisjuhlan kunniaksi Tampereen taidemuseo on tuottanut verkkosivuston, joka sisältää runsaasti tietoa kaikista palkituista taiteilijoista www.vnt.fi<http://www.vnt.fi>.

--

Raila Tapio
Tiedottaja-amanuenssi (ma.)
p. 0207 181 639, 040 576 3839
raila.tapio at aboavetusarsnova.fi<mailto:raila.tapio at aboavetusarsnova.fi>
twitter: @AVANmuseo | @railatapio


Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4–6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi<http://www.aboavetusarsnova.fi/>
www.facebook.com/aboavetusarsnova<http://www.facebook.com/aboavetusarsnova>
https://twitter.com/AVANmuseo

[http://www.aboavetusarsnova.fi/files/AVAN_20V.png]Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta