[Nayttelyposti] Veikko Hirvimäki on Jyväskylän taidemuseon kesän taiteilija

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
Ma 8.Kesä. 09:43:52 EEST 2015


Veikko Hirvimäki on Jyväskylän taidemuseon kesän taiteilija

Veikko Hirvimäen näyttelyssä painopiste on 2000-luvun puuveistoksissa. Esillä on myös edellisten vuosikymmenten teoksia, jotka osoittavat, että Hirvimäki käsitteli kiveä samoin kuin puuta – rakentamalla. Avajaisissa julkaistiin kirja, joka esittelee Veikko Hirvimäen veistoksia vuosilta 2001–2015. Alagallerian kesätaiteilija on Françoise Jaquet. Esillä on sveitsiläisen kuvanveistäjän luonnonmateriaaleista tekemiä veistoksia.


5.6.–13.9.2015
Veikko Hirvimäki, Kohtaamisia
Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23
ti–su 11–18
6 / 3 €, perjantaisin vapaa pääsy

Sudet ulvovat, hirvikuningas puhkeaa kukkaan, jänikset tulevat ja menevät, moniosaiset installaatiot välittävät viestejä, merkityksiä sekä oivaltamisen iloa ja tietämisen tuskaa, kun Veikko Hirvimäen riemukkaat puuveistokset valtaavat taidemuseon. Näyttely painottuu 2000-luvun teoksiin, mutta esillä on veistoksia aiemmilta vuosikymmeniltäkin. Näyttelyssä voi havaita kuinka erityisesti kiven veistäjänä mainetta saaneesta taiteilijasta tuli rakentaja. Veikko Hirvimäki käsittelee materiaaliaan puuta rakentaen ja kaiken tarkkaan hyödyntäen.

Maalarina vuonna 1960 kuvataiteilijan uransa aloittanut Veikko Hirvimäki tuli suomalaisten tietoisuuteen 1980–1990-lukujen julkisilla veistoksillaan, joista tunnetuin on Mika Waltarin Kuningasajatus-muistomerkki Helsingissä. Veikko Hirvimäki on asunut ja työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta Sveitsin Ballaigues’ssa. Kesäisin hän palaa lapsuutensa maisemiin Petäjävedelle.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan Galerie Forsblomin kustantama, Heli Lukkarisen toimittama kirja Veikko Hirvimäki. Kirjassa esitellään Hirvimäen veistoksia vuosilta 2001–2015. Artikkeleista vastaavat filosofi Tuomas Nevanlinna, joka analysoi veistoksissa esiintyvien eläinhahmojen merkityksiä, sekä Hirvimäen henkilöhistoriaan paneutunut kuvataidekriitikko ja kuvataiteilija Hannu Castrén. Kirja on myynnissä taidemuseon museokaupassa.

5.6.–13.9.2015
Françoise Jaquet, Ajan siivellä
Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria
ti–su 11–18
vapaa pääsy

Hauraat ainekset muuttuvat sveitsiläisen Françoise Jaquet’n käsissä vaatteiksi, pesiksi tai sydämiksi kutomalla, virkkaamalla tai punomalla. Kuvanveistäjä on teoksissaan luonnon ja ihmisen asialla. Materiaalina on kaikki luonnosta löytyvä levästä jäkäliin ja sammaliin tai puun juurista oksiin. Ajan kulku, metamorfoosit, todellisuuden monimutkaisuus ja suhteellisuus ovat läheisiä teemoja Françoise Jaquet’lle. Omien sanojensa mukaan hän haluaa tuoda esille palasia yhteiseen alitajuntaamme hautautuneista mysteereistä. Hänen teoksensa avaavat oven mielikuvituksen ja runouden maailmaan, joka uhkaa hautautua tehokkuuden ja kuluttamisen ihanteiden alle.

Erilaisia ajan käsitteitä tutkiva näyttely rakentuu neljästä kokonaisuudesta: epävarmuuden aika (pesät), myyttien aika (taikavaatteet), päiväunelmien aika (mielikuvitukselliset pyydykset) sekä ajan kulku (evolutiiviset paperit).

Lisätietoja:
Leena Lokka, tiedotus, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, leena.lokka(at)jkl.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta