[Nayttelyposti] Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä Keravan taidemuseossa 14.2. alkaen

Kauppinen Laura laura.kauppinen at kerava.fi
Ke 11.Helmi. 08:25:05 EET 2015


Keravan taidemuseossa, Taide- ja museokeskus Sinkassa avataan ystävänpäivänä Pekka Elomaan ja Lyhdyn työryhmän näyttely Kuka painoi nappia, herra Holbein? Elomaa ja Lyhdyn työryhmä kuvaavat toisiaan menneisyyden hengessä. Oppaiksi muotokuvien maailmaan he ovat valinneet pohjoiseurooppalaisen renessanssitaiteilijan, Hans Holbein nuoremman (1497-1543). Holbeinin kuvaamien ihmisten ajaton arvokkuus, maalausten yksityiskohtainen tarkkuus ja materiaalikuvauksen taidokkuus kiehtovat heitä. Saman ajattomuuden ja voimakkaan läsnäolon tunnun he haluavat vangita omiin valokuviinsa.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet työpajassa, jota valokuvaaja Pekka Elomaa on vetänyt Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhdyssä vuodesta 2001. Vuosien varrella pajalaiset ovat vaihtuneet, mutta äijävaltaisen porukan ydin on pysynyt kasassa yli kymmenen vuotta. Suurin osa heistä toimii sekä malleina että valokuvaajina, osalle tärkeintä on esiintyminen ja esillä olo.

Valokuvaan ja liikkuviin muotokuviin perustuva näyttely vie meidät ihmisenä olemisen ytimeen. Valo maalaa neutraalia taustaa vasten piirtyvät hahmot paljaana esiin. Kuvaustapa ja viitteellinen rekvisiitta irrottavat mallit arjesta ja luovat kuviin ajattomuuden tunnun. Merkitys kiinnittyy pieniin yksityiskohtiin, katseisiin, eleisiin, tapaan pidellä juomalasia. Teknistä taituruutta tärkeämpää on hetken rehellisyys, kuvaan kiinnittynyt ikuisuus.

Hans Holbeinin teokset ovat niin eläviä, että niitä voisi pitää taidokkaan valokuvaajan otoksina. Siitä näyttelyn nimi. Lyhdyn työryhmässä laukaisimen nappia ovat painaneet ne, jotka ovat ensiksi ehtineet ja usein se on ollut Jussi Ratia. Hänen ja vuonna 2012 valtion valokuvataidepalkinnon saaneen Elomaan lisäksi Keravalla esillä olevaa materiaalia ovat olleet työstämässä Otto Jahnukainen, Olli-Pekka Lappinen, Emma Liekari, Antero Smedberg, Niila Suoranta ja Pekka Valle. Malleina nähdään muita lyhtyläisiä muun muassa muusikko Pertti Kurikka, jonka nimeä kantava yhtye on tänä vuonna mukana Uuden musiikin kilpailussa.

Näyttely täydentyy helmi-maaliskuussa, kun Pekka Elomaan lyhtyläisten vetämässä Ateljee Holbein -työpajassa kuvatut vedokset valmistuvat. Mukaan on kutsuttu kaupungin työntekijöitä ja kehitysvammaisten kanssa työskenteleviä. Tällä kertaa he saavat astua ohjattavien asemaan.  Ateljeen rekvisiitta on yleisön vapaasti käytettävissä. Jokainen voi luoda oman hahmonsa ja ikuistaa sen vaikkapa kännykkäkameralla.

Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry<http://www.lyhty.fi/> on vuonna 1993 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka tarjoaa kehitysvammaisille aikuisille asumis-, opetus- ja työpajapalveluja. Konalassa sijaitsevissa tiloissa, eletään, opiskellaan ja tehdään taidetta tekstiilitöistä musiikkiin ja valokuviin.


Näyttelyn yhteydessä järjestetään luentosarja: Vaikuttava historia. Luentosarjassa kuullaan neljä persoonallista puheenvuoroa, jotka tuovat eurooppalaisen taidehistorian mestarit nykypäivään. Luennot aloittaa Pekka Elomaa 16.2. klo 14 kertomalla suhteestaan Hans Holbein nuoremman (1497-1543) taiteeseen.


Keravan taidemuseo / Taide- ja museokeskus Sinkka
Kultasepänkatu 2, 04250 Kerava
www.sinkka.fi<http://www.sinkka.fi>
facebook.com/Taide_Ja_Museokeskus_Sinkka
instagram.com/ taidejamuseokeskus_sinkka


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta