[Nayttelyposti] Pannumyssyjä ja Arabian kastikekulhoja esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa

Keskitalo Arja - Pohjois-Pohjanmaan museo Arja.H.Keskitalo at ouka.fi
Ke 11.Helmi. 13:18:38 EET 2015


Tervehdys Oulun museo- ja tiedekeskus Luupista

Pohjois-Pohjanmaan museossa on avautunut kaksi näyttelyä, joista kumpikin esittelee oululaisten keräilyharrastajien kokoelmia:
Pannumyssykekkerit - Matti Ollikaisen kokoelma
Pienoisnäyttely Pohjois-Pohjanmaan museon sisääntuloaulassa 27.1.-29.3.
Suomessa pannumyssyä käytettiin yleisimmin 1900-luvun puolenvälin paikkeilla, jolloin suosittiin kahvipannussa keitettyä pannukahvia. Myssyjen tarkoituksena oli säilyttää lämpö, kahvin "laskeutumisen" ja nauttimisen aikana. Pannumyssyt olivat usein itse tehtyjä ja toteutettu eri tekniikoilla.
Oululaisen Matti Ollikaisen kokoelmassa on yli sata erilaista myssyä. Hänen mielestään pannumyssy on muistoja tuova ja monipuolinen käyttöesine. Ollikaisen harrastukseen kuuluu pannumyssykekkerit, jolloin pannumyssyt puetaan porukalla päähän.
Näyttely museon verkkosivuilla: http://www.ouka.fi/oulu/ppm/pannumyssykekkerit-matti-ollikaisen-kokoelma


Saisiko olla soosia? Arabian kastikeastioita Kalervo Jussinniemen kokoelmasta -näyttely on esillä 6.2.-10.5.2015. Oulussa asuva Kalervo Jussinniemi on keräilyharrastaja. Viimeisen kymmenen vuoden aikana erityisesti Arabian kastikeastioista on tullut hänen intohimonsa kohde ja niitä on kertynyt kokoelmiin liki 200 erilaista kappaletta.

Kastikeastiat tulivat Arabian astiastoihin 1800-luvun lopussa. Ruokakulttuurin muutos on vaikuttanut astiastojen koostumukseen; kastikeastiat ovat jääneet niistä pois 1960-luvun jälkeen. Jussinniemen kokoelman lisäksi näyttelyssä esitellään pienimuotoisesti kattausten ja kastikekulhojen historiaa.


Näyttely museon verkkosivuilla: http://www.ouka.fi/oulu/ppm/saisiko-olla-soosia-arabian-kastikeastioita-kalervo-jussinniemen-kokoelmasta


Pohjois-Pohjanmaan museo, Ainolanpolku 1, 90130 Oulu
Museo avoinna ti-su kello 10-17
Alle 18-vuotiailla maksuton pääsyHyvää kevättä,

Arja Keskitalo
museolehtori
Pohjois-Pohjanmaan museo
Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi

Puh. 044 703 7159
email. arja.h.keskitalo at ouka.fi<mailto:arja.h.keskitalo at ouka.fi>

www.ouka.fi/ppm<http://www.ouka.fi/ppm>
Facebook<https://www.facebook.com/PohjoisPohjanmaanMuseo?ref=ts&fref=ts>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta