[Nayttelyposti] Jukka Mäkelä: Herkkyys ja voima Helsingin Taidehallissa

Lotta Nelimarkka lotta.nelimarkka at taidehalli.fi
Pe 21.Elo. 10:24:02 EEST 2015


JUKKA MÄKELÄ
HERKKYYS JA VOIMA
21.8.–11.10.2015 Helsingin Taidehallissa

 

Jukka Mäkelän abstrakteissa maalauksissa kauneus asuu valossa, värissä ja viivan rytmissä. Taidehallin syksy käynnistyy Mäkelän suurnäyttelyllä.


Jukka Mäkelän suurikokoiset, abstraktit maalaukset ovat kiehtoneet katsojia jo neljän vuosikymmenen ajan. Persoonallinen materiaalinkäyttö ja maalaustekniikka vangitsevat kankaalle yhtä aikaa herkkyyden ja voiman. Elävistä pinnoista ja orgaanisista muodoista tunnetun maalarin uusimmissa töissä huomion varastaa väri: kankailla nähdään sävyjä täyteläisistä hempeän läpikuultaviin.

Taidehallissa nähdään noin 50 teosta, joista varhaisimmat ovat 1990-luvulta ja uusimmat valmistuneet kuluneen kesän aikana. Sarjallisesti työskentelevän Mäkelän maalauksissa toistuvat valon ja varjon leikki sekä luontoviittaukset. Luonnosta alkunsa saanut idea on tosin teoksissa karannut kauas abstraktioon; suurikokoisissa maalauksissa korostuvat maalaamisen fyysisyys, maalin liike sekä kerroksellisuus, jota korostaa osassa töistä myös akryylimaalin päälle liimattu japaninpaperi.

Kaikista syvimmin teoksia yhdistää kuitenkin pyrkimys kauneuden näkemiseen ja sen jakamiseen. Kauneus on tässä, välittömästi edessämme – kauneus on maailmassa, ja sen kokemiseen taiteilija haluaa katsojaa herätellä.

Jukka Mäkelä (s. 1949) teki läpimurtonsa 1970-luvulla vähäeleisen viileillä, konstruktivistisilla teoksillaan, joita seurasivat 80-luvun voimakkaan fyysiset ja ekspressiiviset maalaukset. Hänen herkemmistä 90-luvun töistään nähdään muutama myös tässä näyttelyssä. Vaikka Mäkelän tyyli ja tekeminen ovat saaneet vuosikymmenten saatossa uusia muotoja, kerrostuvat uudet teokset aina aiempaan tuotantoon. Vastavalmistuneissa Keittiö-sarjan maalauksissa voidaankin nähdä heijastuksia 70-luvun töiden pelkistettyyn ja graafiseen ilmaisuun.

Mäkelälle myönnettiin Pro Finlandia -mitali 2007 sekä Valtion taidepalkinto 1977 ja 1981. Hän edusti Suomea Venetsian biennaalissa 1988. Mäkelän töitä on monissa suomalaisissa ja pohjoismaisissa julkisissa kokoelmissa, ja hän on tehnyt useita julkisia teoksia. Mäkelä on pitänyt lukuisia näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Edellisen kerran hänen töitään on nähty Suomessa yhtä laajasti Kiasman retrospektiivisessa näyttelyssä vuonna 1999.

 

Näyttely Taidehallin verkkosivuilla: http://taidehalli.fi/nayttelyt/jukka-makela-herkkyys-ja-voima


Helsingin Taidehalli
Nervanderinkatu 3, 00100 Helsinki

www.taidehalli.fi
www.facebook.com/taidehalli
Twitter @taidehalli
Instagram @taidehalli_helsinki

 

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta