[Nayttelyposti] EERO MARKUKSELA: KUOLEMATTOMIEN PAVILJONKI , Porin taidemuseo / Siipi 26.09.2014 – 11.01.2015

Hovi-Assad Pia pia.hovi-assad at pori.fi
Ti 16.Syys. 10:10:57 EEST 2014


PORIN TAIDEMUSEO

EERO MARKUKSELA: KUOLEMATTOMIEN PAVILJONKI 26.09.2014 – 11.01.2015 Porin taidemuseo / Siipi

Tiedotustilaisuus medialle  torstaina 25.09.2014 kello 11.00
Tilaisuudessa julkistetaan Eero Markukselan Vertauskuvakellot-kirja, joka on julkaistu Porin taidemuseon julkaisusarjassa.

Yleisölle avoin taiteilijapuheenvuoro     perjantaina 26.09.2014 kello 12.00

Näyttelyn avajaiset                   perjantaina 26.09.2014 kello 18.00

Eero Markuksela on tehnyt Kiinaan viisi työskentely- ja näyttelymatkaa. Matkoillaan hän kirjoittaa, maalaa ja valokuvaa lukuisissa kaupungeissa, kylissä ja vuorilla. Markuksela on luonut monisyisen ja vivahteikkaan otteen tarkastella matkoilla näkemäänsä ja kokemaansa. Hänen taiteessaan ilmenee kuvan ja kirjoitetun kielen yhteenkuuluvuus. Kuolemattomien paviljonki -näyttelyssä on esillä Eero Markukselan teosten lisäksi esineitä ja teoksia yhdestä Suomen merkittävimmistä ja monipuolisimmista Kiinan taiteen julkisista kokoelmista, Onni Okkosen sekä Liisa ja Otto Kotovuoren kokoelmista Joensuun taidemuseosta.

Eero Markuksela on taiteellisella urallaan lähtenyt liikkeelle länsimaisesta avantgardistisesta taiteesta ja saanut vaikutteita erityisesti ranskalaisesta ja amerikkalaisesta kuvataiteesta. Markukselan taiteen lähtökohtana ovat olleet aistien kautta saadut kosketukset ja tuntemukset ihmisistä sekä laaksojen, metsien ja vuoristojen maisemista. Havainnointi antaa perustan ja luo merkityksiä.
Markuksela tavoittelee läsnäoloa monin tavoin, mihin liittyy myös kiinnostus kiinalaiseen kulttuuriin, filosofiaan ja runouteen. Kiinalaisessa taiteessa ja kulttuurissa Markukselaa kiehtoo niin mennyt aika kuin nykypäiväkin. Kiinalainen taide edustaa hitauden kulttuuria ja huippuun hiottua käsityötä. Markuksela
on tehnyt Kiinaan viisi työskentely- ja näyttelymatkaa vuosina 2006, -07, -08, -10 ja -12. Kiinassa pidetyt yksityisnäyttelyt ovat olleet merkittävissä taidemuseoissa eri kaupungeissa mm. Luoyangissa Keltaisenjoen varrella, Hefeissä Keski-Kiinassa ja Huangshanissa Jangtse-joen laaksossa.

Kuolemattomien paviljonki -näyttely avautuu katsojalle kuin merkkeihin perustuva kiinalainen kieli. Nähtävillä on maalauksia, tekstejä ja valokuvia. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Markukselan kirja Vertauskuvakellot. Kirjan esipuheen on kirjoittanut kuvataidekriitikko Kari Alatalo, artikkelin on kirjoittanut professori Altti Kuusamo, kirjan runot sekä kuvat ovat Eero Markukselan käsialaa.

”Valokuvasin auringonnousun Keltaisilla vuorilla ja maalasin sen muistikuvakokemuksesta
Olin tuhannessakuudessasadassa metrissä
Valmistelin lehtikullasta aluspinnat
Maalasin kolmelle pienikokoiselle paperille,
kukin kooltaan 12,5 x 13,0 cm
Odotan työn kuivumista
Kello on 07.08”                       Eero Markuksela: Vertauskuvakellot-kirjassa

Taiteen teemojen etsiminen ja ”täydellisen” teoksen tavoitteleminen eivät ole päättyneet. Taidemaalarin, Eero Markukselan, on jatkettava matkaa…

Eero Markuksela on syntynyt Oulussa. Hän on asunut Helsingissä vuodesta 1981 lähtien ja valmistunut Kuvataideakatemiasta taidemaalariksi 1988. Hän toimi Porin taidekoulun rehtorina 1992–2001.
Tänä aikana Porin taidekoulusta tuli ammattiin valmistava neljävuotinen taidekoulu.

Lisätietoja: Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori, puh. (02) 621 1080

Näyttelyamanuenssi Pia Hovi-Assad puh. 044-7011089 pia.hovi-assad at pori.fi www.poriartmuseum.fi

Yhteistyössä: Joensuun taidemuseo

Näyttelyä ovat tukeneet: Porin kaupunki, Taiteen edistämiskeskus


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta