[Nayttelyposti] T.E.H.D.A.S. LIVE & DEAD ART Porin taidemuseo / Halli 26.09.2014 –11.01.2015

Hovi-Assad Pia pia.hovi-assad at pori.fi
Ti 16.Syys. 10:06:46 EEST 2014


PORIN TAIDEMUSEO

T.E.H.D.A.S. LIVE & DEAD ART
Taiteilijaseura T.E.H.D.A.S.
Porin taidemuseo / Halli 26.09.2014 –11.01.2015

Tiedotustilaisuus medialle 25.09.2014 klo 11.00
Taiteilijapuheenvuorot 26.09.2014 klo 12.00 ja avajaiset klo 18.00 alkaen

Porilainen taiteilijakollektiivi T.E.H.D.A.S. ry toteuttaa taidemuseon halliin jatkuvasti muuttuvan rinnakkaistodellisuuden jossa orgaaninen kasvu, performanssitaide ja digitaalinen kulttuuri sulautuvat yhdeksi. Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon kokoelmista poimitut teokset tulevat osaksi installaatiota jossa elävä ja kuollut taide kohtaavat. Monipuolinen tapahtumaohjelma alkaa avajaisista ja jatkuu läpi näyttelyn.

T.E.H.D.A.S. (Taide Eheyttää Harmonisoi Dada Anarkiaa Suomeen) suhtautuu kriittisesti aistittavan todellisuuden kuvaamiseen ja suuntautuu havaittavan maailman takaiseen maa-limaan. Huomio kohdistuu mystiseen, metafyysiseen ja haaveelliseen tunnelmakuvaukseen sekä mielikuvitusaiheisiin. Näkyvä maailma on todellinen vain siinä, miten se heijastaa ikuista ja pysyvää todellisuutta näkyvän dadana. Tuotettu luontosuhde on panteistis-monet'istinen ja froidilaisen myskinen. Taustalla vaikuttaa geosofia, joka etsii maiseman alkutietoa, universaalin dadan, eheytymisen ja anarkistisen harmonian tulemassaoloa. Eliön ja maailmankaikkeuden rakenne miellettäneen samaksi, jolloin olevaisen henkiset ja taiteelliset intentiot täyttyvät keskinäisessä riippuvaisuudessa ja tapahtumisessa.

Havaittava ulkoinen ja koettava sisäinen maa-lima ovat yhteydessä keskenään. Hyperbolismiin liitetään intuitiivisuus ja sekstaasikokemukset, joiden välityksellä ihmisen ajatellaan yhtyvän alkutulevaiseen. Mielenmaiseman kielikuvat ovat intuitiivisesti tulkittavia ja yleispäteviä, eli (mieliku)vituksen tuotetta. Maisema syntyy havainnossa mielen, ajatusten ja tunteiden osattomuudesta. Luontoa rakastellaan henkis-sielullisina paikkoina, joiden kautta nykyisyys väkivaltaisesti yhtyy menneisyyteen. Taiteilijan tunnekokemus, paikkaan kuuluminen ja läsnäolo korostuvat. Hyperbolistia kiinnostavat olemassaoloomme liittyvät kysymykset: kuka tuo on, keitä nuo ovat, mistä ne tulevat. Henkisen tulevaisuuden pohdinta tuo taiteen aihemaa-limaan myös kuolemaan liittyvät maisemat ja paikat. "Varokaa tuota luotia — se saavuttaa meitä!" A. Ankka

Tapahtumaohjelma museon pääsylipun hinnalla, katso aikataulu:
www.tehdasry.fi<http://www.tehdasry.fi>, www.poriartmuseum/fi<http://www.poriartmuseum/fi>

T.E.H.D.A.S. ry on Kankaanpäässä vuonna 2002 perustettu taiteilijaseura, jonka tavoite on tarjota mahdollisimman monipuolisia taide-elämyksiä eri kulttuurialueiden välillä. Vuonna 2011 Taiteen valtionpalkinnon saanut yhdistys tunnetaan erityisesti performanssitapahtumista Porissa ja Tampereella. Toiminnan keskuksena on Lyhytaaltoradioasema Porin Väinölässä, jossa sijaitsee myös veistospuisto. T.E.H.D.A.S. ry ja Porin taidemuseo ovat tehneet yhteistyötä performanssitaiteen videoarkistoinnin kehittämiseksi vuodesta 2013 lähtien.


Lisätiedot:
Näyttelyamanuenssi Pia Hovi-Assad, puh. 044 701 1089, pia.hovi-assad at pori.fi<mailto:pia.hovi-assad at pori.fi>
Intendentti Anni Saisto, puh. 044 701 1083, anni.saisto at pori.fi<mailto:anni.saisto at pori.fi>
Puheenjohtaja Antti Pedrozo, T.E.H.D.A.S. ry, puh. 044 0920 760, attiartist at gmail.com<mailto:attiartist at gmail.com>

Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori, puh. 02 621 1080

Yhteistyössä: Satakunnan Museo ja Porin kaupungin tekninen palvelukeskus/Puistotoimi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta