[Nayttelyposti] ANNE SALMELA & ANNA TURUNEN: VALOLINNA PORIN TAIDEMUSEO / MEDIApiste 26.09.2014 – 11.01.2015

Hovi-Assad Pia pia.hovi-assad at pori.fi
Ti 16.Syys. 10:12:37 EEST 2014


PORIN TAIDEMUSEO

ANNE SALMELA & ANNA TURUNEN: VALOLINNA 26.09.2014 – 11.01.2015 PORIN TAIDEMUSEO / MEDIApiste

Yleisölle avoin taiteilijapuheenvuoro     perjantaina 26.09.2014 kello 12.00
Näyttelyn avajaiset                   perjantaina 26.09.2014 kello 18.00

Kuvataiteilijat Anne Salmela & Anna Turunen toteuttavat yhteisöllisiä valoteoksia, joiden ideana on tuoda taidetta julkiseen tilaan osaksi kaikkien kaupunkilaisten arkea. Yhteiseen kaupunkitilaan toteutettavat valoteokset muuttavat tutun ympäristön hetkellisesti värikylläiseksi ja taianomaiseksi tilaksi, kun talojen asukkaat jakavat valitsemansa valot, värit ja kuvat kaikkien kaupunkilaisten nähtäväksi. Teosten myötä syntyy uudenlaisia kohtaamisia ja kokemuksia. Valolinna-näyttely avaa julkisessa kaupunkitilassa toteutettuja valoteoksia sisältäpäin. Se esittelee tekoprosesseja ääninauhan ja videoiden kautta sekä tuo esiin valoteosten intiimiä puolta. Näyttelyssä on suuri määrä valokuvia teoksiin osallistuneista asukkaista heidän kodeissaan valoteoksen valaistuksessa. Porissa toteutetuista kolmesta valoteoksesta on nähtävillä videokooste siitä, miltä teokset näyttivät ulospäin. Esillä on myös videoita, joita ihmiset olivat valinneet ikkunoihinsa sekä jotain omaa ja henkilökohtaista heidän kodeistaan.


Porissa asuvat kuvataiteilijat Anne Salmela ja Anna Turunen alkoivat yhdessä pohtia, miten taiteen avulla voisi lisätä kaupunkilaisten ja asuinalueiden asukkaiden yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta. Taiteilijat valitsivat kohteekseen Salmelan asuintalon, Porin 5.osassa sijaitsevan kerrostalon nimeltään Heikinlinna. Salmela ja Turunen aloittivat yhteistyöhaluisten asukkaiden etsimisen kulkemalla ovelta ovelle. Aluksi asukkaat suhtautuivat yhteydenottoon hieman varauksellisesti, mutta usean kuukauden yhteistyön myötä syntyi Valolinna-teos, joka toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012.


Valolinna-teoksessa asukkaat valitsivat yhdessä taiteilijoiden kanssa asukasta miellyttävän teeman tai värin. Usein pelkän värin valitseminen muodostui yllättävänkin tärkeäksi ja välillä asukkaat pohtivat pitkään valintoja yhdessä perhepiirin kanssa. Heikinlinnan asuntojen ikkunat valaistiin sisäpuolelta värein ja ikkunoihin heijastettiin asukkaan omia videoita tai valokuvia. Yhtenä pimeänä lokakuun iltana Heikinlinnan ikkunoista loistivat värikkäät valot, kuvat ja videot. Porilaiset saapuivat sankoin joukoin katsomaan valoteosta ja se herätti kaupunkilaisissa suurta ihastusta.
Salmela ja Turunen toteuttivat uudelleen valoteoksen Heikinlinnassa vuonna 2013. Tämän teoksen toteutukseen osallistui entistä useampi asukas. Toteutusta edelsi pitkä ideointi- ja suunnitteluprosessi, johon asukkaat osallistuivat. Tällä kertaa toteutettiin aiempaa enemmän kokeellisia toteutusmuotoja, kuten naapureiden yhteiset, keskenään vuoropuhelua käyvät valoteokset. Värivalojen lisäksi nähtiin enemmän liikkuvaa kuvaa, ja asukkaiden omia videoita heidän kiinnostuksen kohteistaan, mm. urheilusta, musiikista ja luonnosta. Ikkunoita kuvittivat myös asukkaiden omat piirrokset ja viestit aina kerrostalon rappukäytäviä myöten.

Ystävänpäivän aattona vuonna 2014 samanlainen valoteos toteutettiin erittäin laajana kokonaisuutena Sampolassa sijaitsevissa vastakkaisissa kerrostaloissa. Sampolan valoteokseen osallistui 85 asukasta. Keskustasta tuli ilmainen valobussikuljetus ja talojen välissä järjestettiin rusettiluistelut.
Anne Salmela & Anna Turunen ovat Valolinna-teosten lisäksi tehneet yhteistyötä performanssin parissa. Kaksikko työstää parhaillaan teosta Mikkelin Art & Design Weekille ja Maailmantango-festivaalin nykytaideviikoille. Anne Salmela toteuttaa valoteoksen Valoa Oulu! -valofestivaalilla marraskuussa.

Anne Salmela on valmistunut kuvanveistäjäksi Kankaanpään taidekoulussa ja opiskelee Aalto-yliopiston Taiteen laitoksella. Kankaanpäästä valmistumisen jälkeen hän on keskittynyt valokuvaukseen ja toteuttanut installaatioita sekä eri tavoin osallistavia teoksia. http://annesalmela.com/

Anna Turunen on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta ja Aalto-yliopistosta, Taiteen laitoksen Porin yksiköstä. Turunen on tehnyt erilaisia kokeiluja kaupunkitilassa sekä videoita ja animaatioita. http://www.taidesatama.fi/taiteilija/52

Valolinna-teosten toteutuksessa on ollut mukana porilainen taiteilijaseura NYTE ry sekä Videotuki.

Lisätietoja: Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori, puh. (02) 621 1080
näyttelyamanuenssi Pia Hovi-Assad puh. 044-701 1089 pia.hovi-assad at pori.fi

www.poriartmuseum.fi  http://valolinna.net/
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta