[Nayttelyposti] Uusi elämyksellinen Postimuseo avautui yleisölle Vapriikissa

Helena Pärssinen helena.parssinen at postimuseo.fi
Ma 8.Syys. 09:00:48 EEST 2014


Postimuseo avautui yleisölle Tampereella Vapriikissa 6.9. Uusi säätiöpohjainen museo avasi samaan aikaan kaksi näyttelyä: Viestinviejät ja Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland. Postin historiasta ja nykyisyydestä kertova Viestinviejät-näyttely vetoaa kävijän tunteisiin, muistoihin ja mielikuvitukseen. Tom of Finland -näyttely kurkistaa taiteilija Touko Laaksosen salattuun persoonaan hänen runsaan kirjeenvaihtonsa avulla.

Viestinviejät-näyttelyyn on rakennettu useita elämyskohteita, jotka sijoittuvat ajallisesti merkittäviin virstanpylväisiin postin historiassa. Posti on Suomen vanhin kuljetusyritys. Kävellen postia kuljettavan postitalonpojan ajasta vuodesta 1638 on matkattu pitkä taival tähän päivään. Matkalla on ollut paljon muutoksia ja tarinoita, jotka Postimuseo välittää museovieraalle monin tavoin. Näyttely tarjoaa myös tietoa ja tutkijoiden tuoreita näkemyksiä elämyksen oheen.

Kävijä voi kuunnella koskettavia kirjeitä sodan ajalta tai palata muistoissaan 1980-luvulle.  Silloin lähetettiin äänikirjeitä ja kilpailuvastauksia postikortilla ja alettiin tilata yhä enemmän postimyynnistä tavaraa.  Postin avulla hoitui moni asia, joka nykyisin tehdään Internetissä.

Nostalgiset filmit postiautojen matkoista vievät kesäpäiviin ja Lapin tunturien talveen. Karttaesitykset kertovat puolestaan liikenteen ja postitoimipaikkojen muutoksesta. Kävijä pääsee kurkistelemaan myös ensi vuonna 150-vuotisjuhliaan viettävän Akseli Gallén-Kallelan kirjeenvaihtoon ja hänen taiteilijaystäviensä työhuoneisiin.

Runsaslukuinen määrä Suomessa ilmestyneitä postimerkkejä on esillä.  Näyttelyssä pääsee myös tutkimaan 1950-luvun postimerkkeilyä harrastavan pojan huonetta, jonka maailmaankarttaan koottuja postimerkkejä maailmalta voi tiirailla kaukoputken avulla.

Ahvenanmeren ylittävä postireitti oli Euroopan vaarallisin. Kävijä eläytyy kuunnelman muodossa näihin vaaroihin.  Näyttely on suunnattu koko perheelle: lapsille löytyy paljon kokeiltavaa ja opittavaa. Mukana ovat myös Postimuseon vanhat suosikit, puhuva Ahto-Kustaa postihevonen ja ensimmäinen postiauto Adler vuosimallia 1911.

Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland -näyttely (29.3.2015 saakka) kertoo taiteilija Touko Laaksosen (1920-1991) elämästä hänen omalla äänellään.  Näyttelyn idea syntyi samaan aikaan, kun päätös Tom of Finland -postimerkkien julkaisemisesta. Laaksosen homoeroottinen taide on saanut maailmanlaajuista huomiota, mutta hänen elämänsä nimimerkin Tom of Finland takana on säilynyt monille salaisuutena.

Taitavasti kirjoittavan Laaksosen kirjeenvaihdosta kuudelta vuosikymmeneltä paljastuu sivistynyt, vaatimaton, humaani, huumorintajuinen ja sukurakas mies. Hän nautti kirjoittamisesta ja piti tiiviisti yhteyttä neljään sisarukseensa.  Kirjeissään sisaruksilleen hän ei koskaan maininnut Tom of Finland -henkilöllisyydestä.

Näyttely valottaa Touko Laaksosen henkilöhistoriaa ja esittelee yleisölle runsaan ennen näkemättömän kirjeenvaihdon. Näyttely paljastaa myös sen, että Touko Laaksonen harrasti filateliaa.

Kirjeenvaihtoa pääsee myös kuuntelemaan näyttelijä Ville Virtasen lukemana. Mukana on lisäksi muun muassa valokuvia, taideteoksia, asuja ja muotokuvia.  Näyttelyn yhteistyökumppanit ovat Tom of Finland Foundation, Taiteen edistämiskeskus ja Sarjakuvantekijät ry.

Postimuseo museokeskus Vapriikissa osoitteessa Alaverstaanraitti 5, Tampere. Avoinna ti-su 10-18. Tom of Finland -postimerkit ilmestyvät tänään. Uusien merkkien kuten muidenkin samana päivänä ilmestyvien postimerkkien ensipäivän tapahtuma on tänään Vapriikissa kello 11-17.

Helena Pärssinen
viestintäsuunnittelija
Postimuseo
Häkiläpolku 3, 33100 Tampere
puh. 0400 806909
helena.parssinen at postimuseo.fi<mailto:helena.parssinen at postimuseo.fi>
www.postimuseo.fi<http://www.postimuseo.fi/>

Postimuseo kuuluu Trafiikki-museoihin www.trafiikki.fi<http://www.trafiikki.fi/>




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta