[Nayttelyposti] KASVUKOTI-teos Porin taidemuseossa kutsuu yleisöjä kasvien istutukseen

Ramstedt-Salonen Mirja mirja.ramstedt-salonen at pori.fi
Ke 14.toukokuu. 15:50:04 EEST 2014


Porin taidemuseo / Eteläranta. 28100 Pori. www.poriartmuseum.fi

KASVUKOTI 2005 / 2014
Veistospiha / 17.05.-14.09.2014

Kasvukoti-teos toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005 Porin taidemuseon Taidetta Ympäri ja Ämpäri -ympäristötaideprojektissa. Taidetta Ympäri ja Ämpäri kutsuu vieraaksi eri taiteen alojen taiteilijoita työskentelemään yhdessä koululaisten kanssa. Kuvataiteilija Mollu Heinon taiteilijavierailun (2005) tuloksena syntyi Kasvukoti-teos, joka nyt toteutetaan uudelleen. Yleisö voi osallistua teokseen istuttamalla siihen omia kukkia ja siemeniä.

KASVUKODIN taustalla on koululaisten asumiseen ja kotiin liittyvien haaveiden ja todellisuuden pohtiminen. Kuvataiteilija Mollu Heino ja Tommi Ojala työskentelivät keväällä 2005 noin 60 koululaisen kanssa ja keräsivät lasten ajatuksia asumisesta, unelmataloista ja -kodeista. Unelmakoteja piirrettiin ja rakenneltiin sekä tehtiin varjokuvina omaa kehoa ”rakennusmateriaalina” käyttäen. Työskentelyn tuloksena syntyi värikäs joukko talosuunnitelmia: linnoja, torneja, majoja, painovoimaa uhmaavia rakennelmia ja ihan perustaloja.

Kasvukoti-teoksessa lasten suunnittelemat unelmatalojen ja -kotien rakenteet sulautuvat yhteen. Teokseen sisältyy myös lasten asumiseen ja elämiseen liittämä leikki ja toiminnallisuus, joka teoksessa näyttäytyy kasvien ja kukkien kasvuna. Yleisön toivotaan osallistuvan ja jatkavan teoksen istutuksia omilla kasveilla, siemenillä ja taimilla.

Kuvataiteilija Mollu Heino suunnitteli teoksen lasten ideoiden ja suunnitelmien pohjalta. Tommi Ojala ideoi teokseen liittyvän istutusprojektin. Teoksen on valmistanut Porin kaupungin työllistämispalvelu (TYPA).

Taidetta Ympäri ja Ämpäri
Taidetta Ympäri ja Ämpäri on Porin taidemuseon pedagogisen yksikön käynnistämä ympäristötaideprojekti, joka on toiminut vuodesta 1999. Ohjelmaan sisältyy työpajoja, ekskursioita ja ympäristötaidepäiviä, joissa tutkitaan mahdollisuuksia hahmottaa, ymmärtää ja kokea erilaisia ympäristöjä taiteen keinoin.

Porin taidemuseossa on nähty taiteilijoita, jotka lukeutuvat maa- ja ympäristötaiteen pioneereihin sekä uudempiin tekijöihin. Näyttelyt ovat hedelmällinen pohja pohdinnoille ihmisen ja luonnon suhteista, taiteen mahdollisuuksista heijastaa ympäristössä tapahtuvia asioita sekä taiteen kyvystä avata dialogia paikallisen ja globaalin maailman välille.

Taidetta Ympäri ja Ämpäri -projektin taiteilijavieraina ovat olleet mm. Jan-Erik Andersson, Satu Bethell, Julien Collieux , Kalle Hamm, Outi Heiskanen, Helinä Hukkataival, Kirsi Jaakkola, Päivi Raivio, Heli Ryhänen ja Paula Salmela.


Mirja Ramstedt-Salonen

Museolehtori / Curator of Education

Porin taidemuseo / Pori Art Museum

Eteläranta / 28100 Pori / Finland

+358-44-7011119


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta