[Nayttelyposti] Sodasta pelastuneita ikoneita esillä Hämeen linnassa

Häkkinen, Sari Sari.Hakkinen at nba.fi
Ke 14.toukokuu. 14:28:17 EEST 2014


Sodasta pelastuneita ikoneita esillä Hämeen linnassa

Hämeen linnassa perjantaina 16.5. avautuva "Viimeinen tuomio - Ikoneita Itä-Karjalasta" -näyttely esittelee 1600-1800-luvuilta peräisin olevaa uskonnollista taidetta. Näyttelyn esineet on tuotu jatkosodan aikana Suomeen turvaan sodan jaloista, ja ne löydettiin uudelleen vasta 1970-luvulla Turun linnan uumenista. Näyttelyn esineistöön kuuluu pienois- ja matkaikonostaaseja, maalattuja ikoneja sekä ristejä.

Näyttelyssä esillä olevilla ikoneilla on mielenkiintoinen ja monivaiheinen historia. Vuosina 1943-44 taidehistorioitsija Lars Pettersson sai tehtäväkseen koota talteen kirkollista esineistöä Itä-Karjalasta ja samalla dokumentoida alueen rakennuskantaa. Ikonit ja ristit talletettiin osin Turun linnaan, osin muualle Suomeen. Valtaosa esineistä palautettiin sodan päätyttyä Neuvostoliittoon, mutta osa niistä jäi syystä tai toisesta Turun linnaan. Ne löytyivät linnan varastoista kymmeniä vuosia myöhemmin ja kuuluvat nykyisin Suomen kansallismuseon kokoelmiin.

Hämeen linnan näyttelyssä esillä on erityisesti maalattuja ikoneja sekä pienois- ja matkaikonostaaseja, joista vanhimmat ovat 1600-luvulta. Maalattujen ikonien tehtävänä oli opettaa ja johdattaa uskoon. Pienois- ja matkaikonostaasit taas edustavat metalli-ikonitaidetta, joka on tyypillistä erityisesti Vienan Karjalan alueelle.

Pienois- ja matkaikonostaaseja kuljettivat mukanaan mm. liikkuvaa elämää viettävät laukkurit ja kauppamiehet. Niitä saatettiin myös kiinnittää hautaristeihin tai laittaa hautaan vainajan mukana. Ikoniperinne on Itä-Karjalassa vahvaa tänäkin päivänä: on varsin tavallista, että kirkkojen lisäksi ikoneita ripustetaan koteihin, työpaikoille, teiden varsille ja jopa autoihin ja veneisiin.

"Viimeinen tuomio - Ikoneita Itä-Karjalasta" -näyttely on avoinna Hämeen linnassa 16.5.2014 - 19.1.2015. Näyttely on ollut aiemmin esillä Turun linnassa vuonna 2005 ja Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa vuonna 2013.

Näyttelyn lehdistökuvat ovat ladattavissa Museoviraston verkkosivuilta http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/tiedotearkisto?Article=5916

Lisätietoja:
näyttelykoordinaattori Erika Kare, puh. 040 128 6357, erika.kare at nba.fi<mailto:erika.kare at nba.fi>
Hämeen linnan verkkosivut: http://www.nba.fi/fi/museot/hameenlinna
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta