[Nayttelyposti] Marimekon ja Kiasman Kimpassa-näyttely rikkoo taiteen ja designin rajoja

Päivi Oja Paivi.Oja at kiasma.fi
To 15.toukokuu. 15:38:55 EEST 2014


Marimekon ja Kiasman Kimpassa-näyttely rikkoo taiteen ja designin rajoja



Suomalaisen nykytaiteen, muotoilun ja muodin kärkinimet kohtaavat Kiasmassa perjantaina 16. toukokuuta avautuvassa Kimpassa-näyttelyssä. Marimekon ja Kiasman yhdessä toteuttama, rajoja rikkova näyttely avaa uudenlaisia näköaloja taiteen ja designin maailmaan.



Kiasma on vuosien mittaan käsitellyt monissa näyttelyissään nykytaiteen ja muiden taiteenalojen, kuten musiikin, muotoilun ja sarjakuvan, rajapintoja. Myös Marimekko on yhdistänyt muotoiluaan ennakkoluulottomasti esimerkiksi moderniin tanssiin, balettiin ja nykytaiteeseen. Nyt Marimekko ja Kiasma ovat yhdessä avanneet foorumin, jolla suunnittelijat ja nykytaitelijat ovat voineet työskennellä yhdessä. Rakentamalla sillan nykytaiteilijoiden ja Marimekon muotoilijoiden, tuotannon ja materiaalien välille sekä antamalla tekijöille vapaat kädet, luotiin edellytykset tehdä jotain uutta ja kiinnostavaa.



Mukaan kutsutuilla 16 taiteilijalla ja suunnittelijalla on kaikilla pitkä suhde joko Kiasmaan tai Marimekkoon. Osa taiteilijoista on hyödyntänyt Marimekon tarjoamia materiaaleja ja tuotantoprosesseja uusilla tavoilla, osa on paneutunut sekä tuotesuunnittelijan että kuvataiteilijan työtä yhdistäviin innoituksen lähtökohtiin. Kaikki ovat tehneet näyttelyyn uuden teoksen ja suunnitelleet sen Kiasman tiloja silmällä pitäen.



Näyttelyyn osallistuvat Jenni Hiltunen, Erja Hirvi, Maija Louekari, Aino-Maija Metsola, Tiina Mielonen, Teresa Moorhouse, Tommi Musturi, Noora Niinikoski, Tuula Pöyhönen, Sami Ruotsalainen, Aamu Song & Johan Olin, Anu Tuominen, Jenni Tuominen, Timo Vaittinen ja Hanna Vihriälä. Heistä monen koulutuksessa, työkokemuksessa ja tuotannossa yhdistyvät suunnittelun, muotoilun ja kuvataiteen eri alat. Monimuotoisessa näyttelyssä on esillä muun muassa maalauksia, valokuvia, veistoksia, tilateoksia ja keramiikkaa.



Kiasma ja Marimekko toimivat näyttelyn tuottajina. Näyttelyn työryhmään kuuluvat Kiasmasta museonjohtaja Pirkko Siitari, intendentti Arja Miller, amanuenssi Jari-Pekka Vanhala ja markkinointipäällikkö Inka Hein. Marimekon edustajiin kuuluvat toimitusjohtaja Mika Ihamuotila, muotoilujohtaja, kuviot Minna Kemell-Kutvonen ja markkinointijohtaja Tiina Alahuhta-Kasko.



Kimpassa-näyttelyn julkaisu valottaa runsain kuvin ja tekstein sitä seikkailua, johon kukin taiteilija on Kimpassa-projektissa lähtenyt. Julkaisussa vieraillaan taiteilijoiden työhuoneilla seuraamassa uusien teosten syntymistä ja kehittelyä. Kukin taitelija avaa teoksensa taustalla olevia ideoita, ajatuksia ja työvaiheita.



Tapahtumapäivä 7.6. Kiasma ja Marimekko kutsuvat Marikylän jäsenet tutustumaan Kimpassa-näyttelyyn lauantaina 7. kesäkuuta klo 10–18. Mielenkiintoista ohjelmaa, mm. taiteilija- ja suunnittelijatapaamisia, keskusteluopastuksia, kankaanpainantaa sekä tekstiilitaideteoksen tekemistä. Tapahtuma on maksuton Marikylän jäsenille. Jäseneksi voi liittyä Marimekon myymälöissä, verkossa ja tapahtumapäivänä myös Kiasmassa. Ennakkoilmoittautuminen osoitteessa www.kiasma.fi<http://www.kiasma.fi>



Miten tuttu maisema muuttuu abstraktiksi maalaukseksi? Miten arkisesta postikortista syntyy yksityisen tunnelman kuva? Kimpassa-taiteilija Tiina Mielosen ohjaamalla intensiivikurssilla haetaan inspiraatiota tutuista maisemista ja tunnelmista. Kurssilla maalataan akryyliväreillä mdf-levylle. Tuo mukanasi oma postikortti!
Kurssi I: 21. ja 22.5. klo 16.30–19, Kiasman Paja. Kurssi II: 4. ja 5.6. klo 16.30–19, Kiasman Paja.
Kurssin hinta 75 euroa, sisältää kurssimateriaalit, ohjauksen ja museolipun kahdelle päivälle.
Kummallekin kurssille mahtuu mukaan 20 ensiksi ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset ja maksut Lippupalvelun kautta tai osoitteeseen maria.rantamaula at kiasma.fi<mailto:maria.rantamaula at kiasma.fi>

Kimpassa-non-stoptyöpaja 29.7.–31.8. Kiasmassa. Voit osallistua kankaisen, jatkuvasti päivittyvän yhteisteoksen tekemiseen sekä painaa oman postikortin itse tehdyllä tai valmiilla sapluunalla. Helppoa, hauskaa ja nopeaa! Työpaja on maksuton.



Tapahtumapäivä 7.6. Kiasma ja Marimekko kutsuvat Marikylän jäsenet tutustumaan Kimpassa-näyttelyyn lauantaina 7. kesäkuuta klo 10–18. Mielenkiintoista ohjelmaa, mm. taiteilija- ja suunnittelijatapaamisia, keskusteluopastuksia, kankaanpainantaa sekä tekstiilitaideteoksen tekemistä. Tapahtuma on maksuton Marikylän jäsenille. Jäseneksi voi liittyä Marimekon myymälöissä, verkossa ja tapahtumapäivänä myös Kiasmassa. Ennakkoilmoittautuminen osoitteessa www.kiasma.fi



KIMPASSA/TOGETHER 16.5.-17.9.2014



Nykytaiteen museo Kiasma
Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki
www.kiasma.fi<http://www.kiasma.fi/>
twitter.com/kiasmamuseum<http://twitter.com/kiasmamuseum>
facebook.com/KiasmaMuseum  <http://facebook.com/KiasmaMuseum>

Avoinna ti 10-17, ke-pe 10-20.30, la 10-18, su 10-17, ma suljettu
helatorstaina 29.5. klo 10-17
Liput 10/8 euroa, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta