[Nayttelyposti] KEHONA | 13.06.–14.09.2014 | Porin taidemuseo, Siipi

Hovi-Assad Pia pia.hovi-assad at pori.fi
Ti 10.Kesä. 10:34:28 EEST 2014


PORIN TAIDEMUSEO

KEHONA | 13.06.–14.09.2014 | Porin taidemuseo, Siipi
Kirsi Jaakkola, Toni Lehtola, Sanna Pajunen, Taina Riikonen ja Veijo Setälä

Yleisölle avoin taiteilijapuheenvuoro perjantaina 13.06.2014 kello 12.00

Näyttelyn avajaiset perjantaina 13.06.2014 kello 18.00
Avajaiskosketuksen näyttelyyn antaa tanssija Janne Kilpiö

BONUS-opastus keskiviikkona 20.8. kello 18.00 taiteilijat paikalla.

Näyttely pohtii kehollisen tiedon ja aistien merkitystä visuaalisen taiteen kentällä. Kehona-näyttelyssä teokset ovat konkreettisessa vuorovaikutuksessa kokijan kanssa. Näyttelyssä keho ja kosketus vaikuttavat taideteoksiin ja kokemukseen niistä. Näyttelyn lähtökohtina ovat olleet teosten kosketeltavuus, moniaistisuus ja eri ikäryhmien huomioiminen. Eri aistit tuottavat teoksista erilaista tietoa ja kokemusta.

Lähtökohtana on ollut myös ihmisten erilainen tapa käyttää aistejaan ja poikkeavan aistitoiminnan pohdinta. Taiteen vaikuttavuutta on pyritty tukemaan myös niissä tapauksissa, kun eri aistimusten vastaanotossa tai ymmärtämisessä on ongelmia. Teokset ovat leikitteleviä ja monitasoisia tuntoja herättäviä. Näyttely ääntelee, tuoksuu ja tuntuu. Kaikki teokset eivät ole vakaasti paikoillaan, vaan ilmestyvät yllättäen nurkan takaa kohtaan, jossa juuri oli tyhjää. Osa teoksista yllättää mittasuhteillaan, osan voi joku kokea jopa hieman pelottavana.

Taiteilijat ovat lähestyneet teosten kosketeltavuutta eri tavoin. Sanna Pajusta on innoittanut pistekirjoituksen kolmiulotteisuus ja veistoksellisuus. Pisteet ovat kasvaneet isoiksi halattaviksi muodoiksi ja muuttuneet leikkimieliseksi palapeliksi. Aistikokemuksen monialaisuuden pohdinta on tuottanut myös uusia ulottuvuuksia taiteilijoiden aikaisempaan tuotantoon. Kirsi Jaakkolan maalauksissa lumesta löytyy jälleen uusia muotoja. Koskettamalla maalauksia kokija saa tunnun teoksen syntyprosessista, joutsenen ylilennosta tai jäniksen loikasta. Kehon mittasuhteet joutuvat koetukselle Jaakkolan liikkuvan veistoksen ilmaantuessa. Vain hipaiseva kosketus, ja teos on jo muualla. Toni Lehtolan moottoroitu eläin on kosketeltavampi osa kasvavaa pesuetta. Se on omassa tilassaan suojattuna oleva suojaton. Veijo Setälän tuotannossa toistunut rakennus on nyt saanut äänen ja veistostalojen taajamaa voi käyttää soittimena, leikkikaluna tai pelinä. Taina Riikosen ääni-installaatiossa materiaalien tuntu muuttuu kosketuksen ääniksi.

Näyttelykokonaisuus on suunniteltu erityisesti Porin taidemuseon Siiven tilaan, mutta teosten suunnittelussa on huomioitu myös näyttelyn kierrätettävyys ja soveltuvuus monenlaisiin tiloihin. Teosten monitahoisuuden lisäksi näyttelyn kokemista tukevat pistekirjoitustekstit, viittomakieliset esittelyt, kuvailutulkkaukset, selkokielinen materiaali sekä taiteilijoiden ja kokijoiden kertomukset teoksista.
Näyttelyn on kuratoinut Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja Päivi Setälä. Saavutettavuustuottajana Marika Leinonen- Vainio. Näyttely on Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston yhteistuotanto.

Kiitokset | Esteetön Taide ja Kulttuuri ry, Kulttuuria kaikille -palvelu, Kuuloliitto, Läntinen tanssin aluekeskus, Näkövammaiset Kulttuurin Ystävät NÄKY ry, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry, Näkövammaisten Keskusliitto, Satakunnan Näkövammaiset ry, Sokeain Lasten Tukisäätiö, Ompelija Kangas Raija, Porin Videotuki, Puutyömalliveistämö Timo Lehtinen Ky.

Lisätietoja
Porin taidemuseo | Eteläranta, 28100 Pori | 02 621 1080
Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja Päivi Setälä
044 7011086 | paivi.setala at pori.fi




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta